spiegelbeeld
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Zullen we volgend jaar echt zijn?

Facebook, Twitter, Instagram we posten er geregeld informatie op. Mooie quotes, positive berichten. Maar nooit zetten we er op: Zo even die winkel medewerker afgesnauwd of ik was vandaag chagrijnig. We zijn allemaal flexibel, creatief en optimistisch, ten minste zo proberen we ons voor te doen. Maar als we dan nu eens volgend jaar niet doen. Maar gewoon zijn wie we zijn en hier ook eerlijk naar ons zelf toe zijn, naar anderen en op Social media, dan wordt het vast een jaar vol met diepgang.

karakterfout

Het hele idee van een “karakterfout” is verkeerd. Een “fout” is een onvolmaaktheid, en niemand is volmaakt, dus kan een mens niet foutloos zijn. Er kunnen echter aspecten aan je persoonlijkheid, vaardigheden of je gewoonten zijn, waardoor je onder bepaalde omstandigheden het moeilijk hebt. Leer om alles aan jezelf te begrijpen en lief te hebben, en begin met die “fouten” een andere naam te geven.
We hebben ze namelijk allemaal. Die lelijke eigenschappen. De koning heeft ze ook, madonna ook, Steve Jobs en ik geloof zelf ook de dalai lama en moeder Teresa. Allemaal mensen met goede en slechte eigenschappen. En waarom deze slechte verbergen. Er voor uit komen heeft veel goede kanten.

verstoppertje

Op sociale media zeggen we allemaal dat we creatief, enthousiast en gedreven zijn.(gaap) Wat als er op staat dat je stronteigenwijs bent, slecht kan luisteren en egoïstisch bent. Dit is veel dieper, spannender en echter toch
We hebben allemaal eigenschappen die irritant zijn. Maar we doen vreselijk ons best om die te verbergen. We schamen ons ervoor en stoppen die trekjes heel ver weg. Zozeer zelfs dat we er misschien wel nooit over nadenken. En dat is jammer. Het verstoppen van de slechte eigenschappen kost zoveel energie. Waarom omarm je ze niet?
Slechte eigenschappen kosten niet alleen jou energie maar ook anderen. Ooit had ik een leuk projectje met een spannende man. Als hij mij had gezegd dat hij slecht is in afspraken maken en nakomen en niet zo goed kon luisteren, had ik me op zijn minst kunnen voorbereiden op onze moeilijke samenwerking en minder energie verspild.
Wees trots

Verdoezel je slechte eigenschap niet. Kijk eens hoever het je gebracht heeft.
Mopper er niet langer over. Doe niet net alsof hij er niet is. En bedenk ook eens hoe ver die eigenschap je heeft gebracht. Jouw arrogantie maakt misschien wel dat jij in een crisis effectief een knoop door kan hakken. Jouw ik-kan-geen-nee-zeggen mentaliteit maakt jou tot een hele fijne helper. En je irritante ja-maar-reacties kunnen waardevolle kanttekeningen zijn die een besluit alleen maar beter maken. Koppigheid kan vastbesloten zijn.
Schaam je niet, lach er om. Je vervelende eigenschappen erkennen en herkennen getuigt tenslotte van zelfkennis en zelfspot. Anderen herkennen die slechte eigenschappen toch wel of komen er uiteindelijk achter.

Nobody is perfect

Niemand is perfect. Ieder mens heeft zijn goede en slechte eigenschappen. En zelfkennis is de weg naar wijsheid. Als je al je kanten kent is het ook makkelijker ze te sturen. Kun je ze ontwikkelingen, aanpassen gebruiken. Kom je er voor uit dan kunnen anderen er ook nog rekening mee houden ook. Je mag dus gewoon helemaal compleet zijn met al je rouwe en scherpe kanten.

Wat is jouw slechtste eigenschap? Durf je hem in de reacties neer te zette?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: