Laat loslaten los!, mening van anderen
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Zullen we gewoon schijt hebben aan de mening van anderen?

Hoi jij die dit leest,

Zullen we gewoon schijt hebben aan de mening van anderen? Kun je dat? Zal ik het kunnen?

Ik ben eigenlijk ook gewoon veel met mij zelf bezig.

In de korte inleiding hierboven heb ik nu al weer drie vragen gesteld over wat ik kan en wat te maken heeft met mijn innerlijk. Ik ben niet zoveel met anderen bezig jij wel?

Het is logisch dat ik veel nadenk over mezelf.  Het is logisch dat jij veel nadenkt over jezelf, over je eigen leven. Maar waarom denk je dat dat anders is bij andere mensen? Ieder mens ziet zichzelf als het middelpunt van zijn leven. Logisch ook, het leven is soms knap ingewikkeld. En de meeste mensen hebben hun handen vol aan zichzelf.

Dat betekent dus dat mensen minder met jou bezig zijn dan je misschien zou denken. Kan het jou iets schelen wat een voorbijganger op straat doet of hoe erg je collega zich schaamt omdat hij zich verspreekt tijdens een presentatie? Je leeft niet constant in ieders gedachten, andere mensen maken zich niet altijd zo druk om je. Ze vormen meestal niet eens een mening over alles wat jij zegt en doet.
Dus waarom zijn we dan wel zo bezig met wat mensen van ons denken? Waarom ben ik bezig met wat anderen van mij denken?

Wij leven niet voor anderen toch?

Jij leeft je leven niet voor anderen. Het is jouw doel om gelukkig te zijn, om balans te vinden en op die manier een positieve invloed uit te oefenen op de mensen om je heen. Dat wil niet zeggen dat je je moet gedragen zoals andere mensen willen.Het is jouw leven.

Jij moet je leven op jouw manier ervaren. Je bent op zoek naar geluk, en in die zoektocht naar geluk leer je van alles. Deze lessen maken je wijzer, brengen je levenservaring. Dat doe je voor jezelf, voor je eigen persoonlijke groei. Je mag zelf bepalen wat je met jouw leven wilt doen, dat is jouw vrijheid. Maak je dus niet druk om wat anderen graag willen dat jij doet maar kies je eigen route. Laat andere mensen zich druk maken om hun eigen leven.

Mensen reflecteren hun onzekerheden op jou. Ik doe het nu eigenlijk ook. dat is gemakkelijk een stukje schrijven.
Iedereen doet levenservaring op, en iedereen wil deze ervaring graag met jou delen. Anderen willen voorkomen dat jij dezelfde fouten als hen maakt, of dat jij dingen gaat ondernemen die zij eng zouden vinden.
Het kan dat je moeder je afraadt om een reis te maken, omdat ze het zelf nooit zou durven. Een vriend raadt je af om je eigen bedrijf te beginnen omdat hij zelf eens het schip in is gegaan, of je tante zegt dat je nooit aan kinderen moet beginnen omdat zij zich hierdoor belemmerd heeft gevoeld.
Wees dus altijd kritisch op het advies dat je ontvangt, en toets het aan je eigen ervaringen. Advies is waardevol, maar ervaring nog veel waardevoller. Doe het op je eigen manier. Blijkt dat je het achteraf mis had? Dan doe je de mensen in je omgeving een plezier, want de meeste mensen vinden het heerlijk om gelijk te krijgen!

Soms lijkt het alsof je niets goed kunt doen.

Je doet je best om je leven goed op orde te krijgen, gezond te leven, succesvol te zijn, een goede vriend(in) te zijn en ga zo maar door. Hoe goed je het ook bedoelt, er zijn altijd mensen die alsnog kritiek hebben op dingen die je doet.
Bedenk echter dat het geven van kritiek voor sommige mensen een veilige uitlaadklep is, terwijl ze diep van binnen eigenlijk heel veel respect voor je hebben.
Trek het je dus niet te persoonlijk aan. Kritiek kan waardevol zijn, het kan ook waardeloos zijn en je de grond in trappen. Laat dat niet gebeuren. Blijf bij jezelf, trek eventueel een les uit de opmerkingen en besef dat de kritiek waarschijnlijk voortkomt uit respect voor wat je hebt bereikt, uit jaloezie of simpelweg uit gewoonte.

Iedereen vindt het leuk om ergens een mening over te hebben, en iedereen vindt het fijn om serieus genomen te worden. Trek je de meningen van anderen dus niet te persoonlijk aan.
Je komt al een heel eind als je de mening van de ander erkent, aangeeft dat je het begrijpt en er respect voor hebt. Vervolgens kun je compleet het tegenovergestelde doen. Je hoeft je niet druk te maken om alles en iedereen. Je wilt je leven leiden op jouw manier, zoals jij dat prettig vindt.

Maak van andermans problemen niet jouw problemen.

Heb er op een respectvolle manier schijt aan. (lees hier ook hoe je nee kunt zeggen) Alleen dan kun je doen wat je zelf leuk vindt, en hoef je je niet meer druk te maken over wat anderen van je denken. Zodra mensen merken dat je toch wel doet wat je zelf wilt, dan vestigen ze hun aandacht snel genoeg op iemand anders die zijn leven wel wil laten bepalen door meningen van anderen.

En weet je wat? Zodra de mensen om je heen door hebben dat je toch wel je eigen weg in slaat, krijgen ze meer respect voor je. Want stiekem hebben we allemaal bewondering voor mensen die hun eigen weg kiezen.

Zo zullen we samen onze eigen weg kiezen? Durf je? Kun je het aan?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: