Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Zo wordt je aardiger gevonden

Natuurlijk heb je schijt aan de mening van anderen. En natuurlijk trek je je niets van anderen aan. Je weet allang dat je eigen gang je gelukkiger maakt (aantrekkelijker) dan naar de pijpen van een ander te dansen. Toch vind iedereen het fijn om aardig gevonden te worden. Jij toch ook? Er zijn wel wat dingen die je kunt doen om aardiger gevonden te worden.

Wees positief

Misschien ben je gewoon heel pessimistisch en heb je zelf niet door dat je nooit het positieve ergens van inziet. Cynisme is voor sommigen zelfs een vorm van humor, bijvoorbeeld door altijd sarcastisch te zijn. Nou kán sarcasme ook wel heel grappig zijn, maar als je niets anders doet, kom je toch minder aardig over. Je kunt beter óf positief zijn, of proberen je geklaag of cynische opmerkingen wat minder vaak te uiten.
Stel je zelf elke dag positief vragen. Dwing jezelf hierover te schrijven. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen.
Wie maak ik vandaag blij? Waar ben ik vandaag dankbaar voor? Waarom wordt vandaag en feweldige dag?

Leg je telefoon weg

526663 / Pixabay

Hoewel het misschien heel sociaal vóelt om naast een face-to-face-gesprek ook nog online met iemand te praten, komt dat niet zo over. Voel jij je zelf ook niet een beetje genegeerd als je een verhaal houdt en je gesprekspartner ondertussen even Facebook checkt? Zelfs vluchtig naar de tijd kijken, wat we onbewust regelmatig doen, laat je al ongeïnteresseerder overkomen. Leg dus je telefoon zo veel mogelijk weg als je met andere mensen in een ruimte bent.

Open lichaamstaal

Lichaamstaal is heel moeilijk aan te passen omdat het op de automatische piloot gaat en vaak beïnvloed wordt door wat je op dat moment voelt. Maar het is zeker het proberen waard, want lichaamstaal bepaalt een groot deel van hoe we overkomen in onze communicatie. Zo kom je met je armen gekruist voor je lichaam ontoegankelijk en defensief over en dat wil je dus niet.


Maak oogcontact

Ook een belangrijke tip op het gebied van lichaamstaal is oogcontact. Als je veel oogcontact maakt, kom je geïnteresseerder over dan wanneer je dat niet doet. Het is dan wel verleidelijk om weg te kijken als je zenuwachtig bent of gewoon een beetje verlegen, maar houd het wel in je achterhoofd om aardig over te komen. Kijk anders naar iemands wenkbrauwen dan lijkt het alsof je iemand aankijkt

Ga niet in je eigen wereld leven

De dromers onder ons zullen maar al te goed weten hoe het voelt om vooral bezig te zijn met je eigen gedachten en dagdromen. Als je over straat loopt, ben je eigenlijk heel ergens anders, en als je aan het lezen bent, let je al helemaal niet op de mensen om heen. Hoewel de meesten dat voor zichzelf prima zullen vinden, komt het doorgaans helaas minder sociaal over om je omgeving compleet te negeren. Dus groet eens wat mensen op straat en kijk zo min mogelijk naar de grond. Probeer je oprecht te intreseren voor anderen dat maakt je aantrekkelijker en aardiger.

Wees ook aardig in je email

De liefdesbriefGoed, misschien heb je ook helemaal geen zin om aardig te reageren op die irritante collega. Maar ook als je haast hebt, kunnen je mailtjes onbedoeld nogal eens kortaf worden. (Nee, ‘OK’ is geen aardig antwoord.) Soms komt het over alsof je boos bent, andere keren alsof je uit de hoogte doet. Het geldt trouwens ook voor WhatsApp-berichten: als je daar een punt achter zet, kom je minder aardig over dan wanneer je je appjes afsluit met een Emoji. Maar: het andere uiterste is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Ook als je haast hebt, kunnen je mailtjes onbedoeld nogal eens kortaf worden

Geef geen eerlijk maar ongevraagd advies

Eerlijk zijn vind ik een heel goede en bewonderenswaardige eigenschap. Liegen roept alleen maar schuldgevoel op en is ook niet fijn voor de mensen tegen wie je het doet. En toch kan het soms beter zijn om onaardige, veroordelende opmerkingen voor je te houden. Niet alleen als ze bedoeld zijn voor de gesprekspartner in kwestie, maar ook als ze over andere mensen gaan. Minder negatief roddelen, weet je nog? ‘Ik wil niet lullig zijn, maar…’ is meestal niet zo’n goed begin van een zin. Je kunt veel beter werken aan je eigen zelfvertrouwen, zodat je die neiging niet meer krijgt. Als mensen niet om je advies vragen, zitten ze er (obviously) meestal ook niet op te wachten. Zelfs als ze naar je toe komen met een probleem, is de kans groot dat ze er alleen maar even over willen praten, zonder jouw mening te horen. Ze vragen wel om advies als ze het willen.

Zoals ik nu: wat vind jij van dit stukje? Nog advies? Wanneer vind jij iemand aardig?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: