
Zo voer je een goed gesprek.
Zullen we weet eens goed met elkaar praten? Gewoon een goed gesprek voeren. Ik heb het gevoel dat door alle angst in de wereld mensen nu altijd in standje “hakken in het zand ” staan. Een goed gesprek wordt steeds moeilijker te voeren. Sowieso voeren we gesprekken veel meer online en dat is juist extra moeilijk. Ik stel voor dat we weer goede gesprekken gaan voeren. Maar hoe voer je nu weer ook al weer een goed gesprek?
1 Begin met gespreksonderwerpen die je interesseren.
Snijdt een gespreksonderwerp aan wat je bezighoud. Het is belangrijk dat je met een onderwerp begint wat jou interesseert. Dit zorgt voor oprechte interesse in het antwoord dat een ander geeft.
2 Stel open vragen
Begin je vragen met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt of iets goed ging, zegt hij ja of nee. Stel je een open vraag, dan krijg je veel interessantere antwoorden. Voorbeelden van open vragen zijn:
- Hoe doe jij dat met je kinderen?
- Hoe werkt dat precies bij jou?
- Waarom heb je voor deze baan gekozen?
- Hoe eet jij gezond?
- Waarom doe je aan food prepping?
- Waar komt jouw interesse vandaan?
- Wat doe je graag in je vrije tijd?
- Wat heeft ervoor gezorgd dat je deze keuze hebt gemaakt?
3 Doe niet alsof je alles al weet
Uit ieder contact kun je iets leren. Ieder mensen weet iets of heeft iets ervaren dat jij niet weet of hebt. Probeer je eigen ego eens opzij te zetten.
4 Stop met multitasken

Leg je mobiel of je tablet even weg. Voer je toch een gesprek via de telefoon sluit je ogen en focus volledig op de woorden van de ander.
Als je een gesprek wil beëindigen, doe dit dan en blijf niet maar half bij het gesprek .
5 Als je iets niet weet, zeg het dan
Het is namelijk niet erg om iets niet te weten. Niks is erger dan een gesprek voeren met iemand die telkens iets zegt wat maar half klopt en dit eerst te moeten ontkrachten.
6 Vraag eens advies
Als je bij punt 5 er achter komt dat je iets niet weet
Door een ander om advies te vragen leg je de bal bij de ander en ervaar je minder druk tijdens het gesprek. Advies vragen creëert gespreksstof en zorgt voor een nieuwe blik op je eigen situatie. Je kunt bijvoorbeeld advies vragen over: gezondheid, sporten, voeding, leefstijl, vakanties, opvoeding, duurzaamheid, interieur, relaties etc. Alles is mogelijk!
7 Stel jouw ervaringen niet gelijk aan die van de ander.
Als iemand je iets verteld wat hij heeft meegemaakt, vertel dan niet gelijk wat jij hebt meegemaakt. Het is nooit gelijk. Alle ervaringen zijn persoonlijk en het gaat niet altijd om jou! Je kan wel vertellen wat je hebt meegemaakt als iemand om advies vraagt.
8 Geef niet te veel details
Hoewel ik zelf details meestal fijn vind, hoeven anderen dit net te hebben. Deze meeste anderen vinden dit zelfs ongelofelijk oninteressant. Op welke datum je met wie was doet er vaak niet toe. Dat wat jullie gemeenschappelijk hebben is veel interessanter.
9 Luister
Luister , Luister dus gewoon eens, zonder oordeel. Misschien gewoon alleen om jezelf te vermaken.

