emotionele blokkade herkennen
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Zo kom je uit je piekerspiraal.

Evolutionair gezien is het logisch dat mensen de neiging hebben te blijven piekeren over vervelende ervaringen, maar prettig is anders. Gelukkig zijn er manieren om die negatieve gedachtespiraal te doorbreken. Vroeger was het herkauwen van negatieve ervaringen nuttig, maar nu  zit het vooral geluk in de weg. Die ene rotopmerking, een gemiste promotie of een knallende ruzie. Het zijn nare situaties die nog dagen na de daadwerkelijke ervaring in je hoofd kunnen rondspoken, terwijl positieve ervaringen alleen nog overdacht worden als je per ongeluk eentje ziet op je telefoon of als Facebook je je er aan herinnert
Evolutionair gezien is dat makkelijk te verklaren. In de steentijd kon het helpen om negatieve ervaringen grondig te analyseren of toch in ieder geval te herinneren. Het helpt om de volgende keer gevaar te ontwijken en alert en snel te reageren in een crisis.
Nu is de kans op levensbedreigende situaties een stuk minder aanwezig dan vroeger. Het eindeloze herkauwen van negatieve gebeurtenissen zit ons dan ook vaak meer in de weg dan dat het ons verder helpt. In welke mate je dat doet, wordt ook bepaald door je genenpakket en hoe je bent opgegroeid. Zo zijn kinderen die vroeger zijn gepest of mishandeld vaker negatieve denkers dan mensen die een zorgelozer jeugd meemaakten. Vrouwen zijn van nature ook eerder geneigd mentale herkauwers te zijn dan mannen. Toch ontkomt niemand van tijd tot tijd aan piekergedrag. Het zit tenslotte in onze natuur. Gelukkig kunnen we met een beetje trainen positiever in het leven staan.


Niet te stoppen

De eerste stap naar een zorgelozer leven klinkt gek. Wie negatieve gedachten wil stoppen, moet dat namelijk vooral niet hard proberen. Stel, je ligt in bed en blijft maar malen over die gemiste kans op je werk. Uit alle macht probeer je ergens anders aan te denken, wat voor geen meter werkt. Het gevolg: je bent nog gefrustreerder dan je al was. Dankzij de psychologie weten we dat hoe meer wij onze eigen gedachten proberen te controleren, hoe harder we juist gaan piekeren.
In plaats van onszelf op andere gedachten proberen te brengen, zouden we onze negatieve gedachten juist moeten accepteren. Maar hoe accepteer je negatieve gedachten dan? Door ze te benoemen zónder daar een oordeel aan te hangen, zegt psycholoog Judith Beck in de New York Times. In plaats van die tiende analyse van een opmerking van je baas, zeg je tegen jezelf: ‘ik ben aan het piekeren over mijn werk’. Het begint met feedback van je baas, maar eindigt met de conclusie dat je totaal ongeschikt bent om je baan nog langer uit te voeren.

Acceptatie

Probeer dit bijvoorbeeld  eens in het openbaar vervoer. In plaats van schelden op de NS zeg je hardop: ‘Deze overvolle trein irriteert mij” of “Ik ben gefrustreerd door deze vertraging”. Dit klinkt natuurlijk te simpel, maar probeer het maar eens. Simpelweg benoemen wat je voelt, zorgt ervoor dat de angel uit de situatie wordt gehaald. Nu je jouw negatieve gedachten hebt geaccepteerd, kun je beginnen aan de uitdaging. Het probleem met piekeren is namelijk vaak dat het van kwaad tot erger gaat. Het begint met een gemiste promotie, maar eindigt met de conclusie dat je totaal ongeschikt bent om je baan nog langer uit te voeren. Soms gaan we zelfs zover dat we piekeren over piekeren en dan daar weer over piekeren.

Wanneer je jezelf op zo’n denkwijze betrapt, is het zaak om jezelf wat vragen te stellen. Bijvoorbeeld; ‘waarom zou dit mij een incompetente medewerker maken?’ of ‘welke dingen heb ik in het verleden gedaan die mij wél geschikt voor mijn baan maken?’. Als laatste redmiddel kun je je voorstellen dat je beste vriend dezelfde situatie zou hebben meegemaakt. Welk advies zou je hem meegeven? Door de rationele manier van vragen stellen, waren deelnemers in staat om te relativeren. dat geeft  weer de ademruimte om te onderzoeken hoe terecht je negatieve gedachten eigenlijk waren. Vaak volkomen onterecht.

Heb jij nog tips voor de notoire piekeraars?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: