missen
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Zekerheid maakt niet gelukkig

Toen ik mijn burn-out had, was een van de oplossing om mijn leven anders in te richten. Mijn leven anders in richten hier in een andere baan zoeken. Waarom ik lange tijd geen andere baan zocht? Zekerheid! Ik bleef lang in mijn comfortzone, bang om dat was ik had los te laten. Veilig, maar leuk was anders. Zekerheid maakt niet gelukkig. Hoe fijn zekerheid ook kan zijn, het volledig vasthouden aan je drang naar zekerheid gaat je nóóit maar dan ook nóóit gelukkig maken.

Zekerheid maakt niet gelukkig

Waarom? Omdat we volgens Anthony Robbins 6 menselijke behoeften hebben (6 Human Needs) die allemaal belangrijk zijn voor ons geluk, maar met elkaar kunnen concurreren om onze aandacht. Zekerheid is er eentje, maar er zijn er nog vijf die mogelijk in de verdrukking raken.

1) Zekerheid

We hebben allemaal behoefte aan zekerheid en comfort. We willen controle hebben over onze wereld en het gevoel hebben dat we weten wat er op ons pad zal komen zodat we ons zeker kunnen voelen. Het is ook de behoefte aan basaal comfort, het voorkomen van pijn en stress en het opzoeken van plezier. Het belang dat je hecht aan deze behoefte bepaalt hoeveel risico je wilt nemen in je leven. Zekerheid en comfort draaien ook om de zekerheid en het vertrouwen in jezelf. Hoe meer vertrouwen in jezelf, hoe minder behoefte aan externe zekerheid.


2) Onzekerheid/Variatie

Iedereen heeft op een bepaald punt in zijn leven behoefte aan verandering of variatie. Het is zelfs een marteltechniek om hetzelfde liedje keer op keer aan een gevangen te laten horen. Te veel van het hetzelfde maakt ons gek. Iedereen wil weleens iets nieuws uitproberen of ervaren. Hoe veel je hiervan nodig hebt is voor ieder mensen anders.

Hoe tegenstrijdig deze eerste twee behoeften ook zijn, je verlangt naar beide.
En vraag die je jezelf kan stellen is:  Houd je van verrassingen?  Een volledig ja of een volledig nee is een leugens.  Je houdt wel van een verrassing af en toe, maar alleen de positieve. De verrassingen waar je niet op wacht noemt men problemen. Maar problemen heb je nodig als mens om te groeien.

3) Erkenning

We willen allemaal ‘iemand zijn’: betekenisvol zijn voor anderen om daar erkenning voor te krijgen. We willen speciaal zijn om daar een identiteit aan te kunnen ontlenen. Hoe we deze erkenning willen verschild van persoon tot persoon. Sommige willen meer geld of meer spullen. Anderen geeft het een goed gevoel als ze voor mensen kunnen zorgen (lees afhankelijk zijn van de heldin) Religieuze mensen willen graag spiritueler zijn dan de rest. Er zijn zelfs mensen die hun uniekheid ontlenen aan hun ziekte of slachtofferrol.

4) Liefde & Verbinding

Liefde is waar we allemaal voortdurend naar opzoek zijn. Iedereen wil liefde ontvangen en geven en daarom kunnen we ons zo geweldig voelen als we verliefd zijn. Maar daarom kan het ook zo pijnlijk zijn als we een geliefde verliezen. Als liefde even niet is weggelegd dan nemen we soms ook genoegen met verbinding met anderen. Liefde is te ervaren door intimiteit met anderen, in vriendschap, in meditatie of voor sommigen ook door in de natuur te zijn. Het nemen van een huisdier is voor veel mensen ook een manier om deze behoefte te vervullen.

Ook deze twee behoeften zijn tegenstrijdig.  Als je teveel bezig bent met je behoefte om ‘iemand te zijn’ kun je de verbinding met je naasten verliezen.

Als je je teveel bezig houdt met je omgeving om voortdurend erbij te horen, te pleasen, of altijd ja te zeggen dan ben je niet  speciaal of uniek zijn en daar de erkenning voor krijgen van anderen. Ook een juiste balans vinden tussen deze twee emoties is noodzakelijk voor blijvend geluk.

5) Groei

Niet iedereen zal het met hem eens zijn, maar Robbins’ slogan is: “If you’re not growing, you’re dying”. Elk individu heeft behoefte aan groei in het leven. Niemand wil op volwassen leeftijd nog, alsof hij nog altijd een kind is, bij zijn ouders op de bank zitten en met blokken spelen. We zijn allemaal blij dat we ooit verder gingen in het leven en nu een grotere wereld hebben. Iedereen wil verder komen in het leven en meer kleuren zien, geuren ruiken en smaken proeven dan hij nu kent. Iedereen wil dit, maar iedereen doet dit in een ander tempo.

6) Zingeving

Elk mens wil anderen helpen. Een leven voelt voldaan als je iets voor anderen hebt betekend. Het eerste dat je waarschijnlijk doet als je goed nieuws krijgt is het delen met anderen. Delen met anderen maakt alles mooier. We zijn daarnaast voortdurend op zoek naar zingeving: wat hebben de dingen die ik doe voor een zin? Iets bijdragen aan de levens van anderen geeft een immens gevoel van zingeving. Waar haal jij de voldoening uit? Wat is jouw levensdoel? 

Deze laatste twee behoeften  zijn wat Robbins de Needs of the Spirit noemt. Niet iedereen besteedt aandacht aan deze behoeften, maar de enige manier om je écht voldaan en gelukkig te voelen in het leven is door deze behoeften óók te vervullen.  Iedereen probeert de  eerste vier te vervullen met vrijwel alle dingen die we dagelijks doen. Helaas levert dat niet altijd op wat we nastreven.

Wat bepaalt jouw keuzes?

Je top 2 behoeften bepalen je acties en keuzes. We hebben allemaal álle zes de behoeften. Niet voor iedereen zijn ze echter alle zes even belangrijk
Helaas hebben in de westerse maatschappij veel mensen erkenning  en zekerheid (onbewust) bovenaan hun lijstje hebben staan.

Het nadeel hiervan is dat erkenning verslavend werkt. Je hebt het steeds weer nodig en vaak meer. Dit herken ik erg bij mezelf een acht voor een toets is niet altijd meer goed genoeg. Een like op mijn FB is ook niet altijd voldoende. Ik wil reactie, meer lezers e etc. O, ja en fietsen ik wil steeds verder kunnen fietsen.

Nadat ik afscheid van mijn baan heb omdat de baan erg bijdroeg aan mijn burn-out, hecht ik minder aan zekerheid. Ik zie echter bij veel familie, collega’s en vrienden dat zekerheid boven alles gaat. Het probleem daarmee is dat een grote drang naar zekerheid je ertoe dwingt om altijd controle over je wereld te hebben.  Dat maakt je wereld klein, zodat je controle kunt houden.  Je blijft bijvoorbeeld vast zitten  die helemaal niet meer leuk is en je er eigenlijk al lang had moeten vertrekken.

Zekerheid maakt niet gelukkig

Zoeken naar zekerheden weerhoudt je ervan om andere belangrijke behoeften te vervullen zoals groei en variatie. Variatie is de bron van alle creativiteit, opwinding en passie.
In een kleine wereld is het ook nog eens moeilijk verbinding te maken met een grote groep mensen. Zelfs als verstokte introvert  is verbinding maken belangrijk.

Als zekerheid erg belangrijk voor je is, dan is de kans groot dat je volledig in je comfortzone blijft leven. Je speelt overal op veilig, neemt geen risico’s en gebruikt televisie, eten en internet als bronnen van comfort. Leuk voor nu, maar op lange termijn bieden ze je weinig.

Je drang naar zekerheid gaat je dus nóóit maar dan ook nóóit helemaal voldaan, gelukkig en tevreden doen voelen. Je hoeft deze behoefte niet helemaal te laten varen, maar de teugels een beetje laten vieren is wel verstandig.

Hoe vind je meer balans

Het is voor iedereen anders wat de beste balans is. Iedereen moet hierin zijn eigen weg vinden.
Bedenk eerst welke van de zes dingen je het meest nodig hebt? Hieronder dan een aantal tips hoe je daar mee kan doen, meer in kan groeien.

zekerheid: Waarom heb je zekerheid nodig? Ben je niet goed genoeg? Waardeer je imperfectie en vertrouw dat het wel goed komt. Vertrouw op jezelf en op het leven.
variatie: Waarom wil je telkens het zelfde? Waarom blijf je in je comfort zonder zitten? 
– erkenning: Van wie heb je nu werkelijk erkenning nodig? Waarom trek je je zo veel van anderen aan? 
– verbinding:  Wees vooral jezelf, heb geduld met verbinding. Investeer in mensen zonder jezelf te verliezen. Misschien kun je ook wat kleine aanpassingen doen zodat mensen je aardig vinden (zonder jezelf te verliezen natuurlijk)
– groei:  Groeien doe je door te leven, te vechten, er voor open te staan. Misschien kun je eens opschrijven wat je geleerd hebt de laatste tijd? 
– zingeving:  Volg je passie, bedenk een missie. Door waar jij voldoening uit haalt.

Weet jij welke 2 drijfveren voor jou het belangrijkst zijn?

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: