Persoonlijke ontwikkeling

Wil je mij begrijpen?

Wil jij echt luisteren of ga je er vanuit dat je weet wat ik bedoel? Luister je eigenlijk wel? Waarom begrijpt iedereen mij verkeerd?” Wees een OEN, smeer NIVEA, laat OMA maar thuis en gebruik LSD. 

Beelddenker

Ik ben een beelddenker (veel dyslectici zijn dat). Ik kijk blijkbaar op een andere manier naar de wereld om mij heen dan de grote meerderheid. Beelden, associaties schieten soms met hoge snelheid door mijn hoofd. Een vriend van mij zij eens: “Je overtreed alle snelheidslimieten voor denken”, toen ik hem probeerde uit te leggen wat ik dacht. Meestal duurt het lang voordat ik het juiste woord heb gevonden, terwijl de gedachten in mijn hoofd razendsnel gaan.

In onze hectische maatschappij ontbreekt vaak de tijd en het geduld om te wachten totdat iemand uitgesproken is of totdat iemand de woorden gevonden heeft. Ik voel me dan vaak niet begrepen.

Het geheel ervaren

Het blijkt dat in beelden denken anders is. Je kan sneller denken in beelden, maar als je het dan om moet zetten naar woorden dan lukt dit niet altijd. Daarom is schrijven zo fijn. Dan kan ik de beelden in mijn hoofd omzetten naar woorden, en de hele context meenemen en de tijd nemen die ik nodig heb. Ondanks mijn haat liefde verhouding met woorden.
Ik neem in mijn gedachten niet alleen beelden in me op, maar associeer dingen met kleuren, geuren, geluiden en gevoel. Het ene beeld kan een volgend gevoel oproepen, wat weer een herinnering aan een geur kan oproepen. Erger is als je ergens komt en de geur, of de kleur komt niet overeen met mijn referentie kader, dan moet ik dat eerst verwerken voordat ik iets kan opnemen. Er klopt dan “iets”niet dat niet is uit te leggen en dat geeft soms stress.Gevoel en emoties behoren ook tot de holistische kijk van een beelddenker en dit resulteert er in dat emoties niet los te koppelen zijn, van niets en nooit. Ook dit kan tot problemen lijden, niet iedereen begrijpt dat je emotie niet kunt loskoppelen.

Communicatie is de sleutel !

Wees een OEN, smeer NIVEA, laat OMA maar thuis en gebruik LSD.

OEN: Open, Eerlijk, Nieuwsgierig
Sta open voor je gesprekspartner, geef deze een kans iets uit te leggen en wees oprecht nieuwsgierig. Moedig hem aan om zijn verhaal te doen, ook al lijkt de logica in het begin niet duidelijk. Voor een niet beelddenker duurt een verhaal soms wat lang, maar wees ook geduldig.
NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander
Als iets niet duidelijk is of het duurt wat langer voor iemand tot de kern van zijn verhaal komt, vul je sneller het verhaal aan vanuit je persoonlijk referentiekader. Dit geld voor zowel beelddenkers als niet beelddenkers. Dit is in open communicatie het meest verkeerde dat je kunt doen. Invullen voor een ander kan bijna niet. Beelddenkers hebben als voordeel iets snel van alle kanten te kunnen bekijken maar ook een beelddenker kan de juiste optie over het hoofd zijn.
OMA: Oordelen, Meningen, Adviezen
Als iemand je iets vertelt, laat dan je eigen oordelen, ideeën en adviezen achterwege zodat je met open houding kan luisteren om te begrijpen. (in sommige communicatie trainingen staat OMA voor Open Mind Aproach, neem dan je oma vooral mee)
LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
Vat samen wat je hoort. Laat de spreker aanvullen en bijsturen waar nodig totdat duidelijk is wat er bedoeld wordt.

Als jij echt de moeite wil doen om te luisteren, kunnen veel misverstanden voorkomen worden. De eerste stap, is geduldig en nieuwsgierig luisteren. Luister je? Veroordeel je mij niet?

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: