
Wees lief voor jezelf: Luister naar je lichaam (2/5)
Ons lichaam is zo wijs, maar de meeste mensen zijn niet meer gewend om er naar te luisteren, laat staan er naar te handelen. We leven zo in ons hoofd dat we vergeten lijken te zijn dat er meer is, zoals ons hart en ons lichaam.
We zijn zo gewend om de signalen van ons lichaam te negeren, als we ergens pijn hebben, nemen we een paracetamol en gaan gewoon verder met waar we mee bezig waren. Als je lief voor jezelf wilt zijn ben je ook lief voor jouw lichaam. Ik ga in dit tweede deel van lief zijn voor jezelf daar dan ook graag dieper op in.
Als er een emotie de kop op steekt, drukken we deze weg, want dat past hier nu even niet. Als je naar de signalen van je lichaam luistert merk je het eerder als je uit balans raakt. Je kunt eerder corrigeren en op die manier gezonder leven met behulp van je eigen lichaam. Door naar jouw lichaam te luisteren ben je lief voor jezelf.
Misschien wil dat ene pijntje je wel zeggen dat je wat rustiger aan moet doen. Misschien wil die emotie je wel zeggen dat er nog wat onverwerkte zaken op je liggen te wachten. Door de signalen en emoties te onderdrukken, maak je het er vaak niet beter op.
Pijntjes
Wanneer je lichaam ergens zeer doet, is dat een signaal. Wanneer je je op zo’n moment geen rust pakt, maar in de hoogste versnelling door blijft gaan, kan je lichaam niet aan de slag om de oorzaak van de pijn op te ruimen. Je immuunsysteem werkt namelijk alleen vanuit rust.
Doordat je veel adrenaline aanmaakt, wanneer je zo hard bezig bent, voel je vaak niet wat er in je lichaam speelt. Je lichaam schermt als het ware de signalen af, zodat je door kunt blijven gaan. Maar het signaal is er wel degelijk. Wanneer je even rust pakt, zul je voelen dat je pijn hebt. Zodra je dat voelt, ga dan niet nog harder door, maar pak nog meer rust, zodat je lichaam kan herstellen. Doe je dit niet en je negeert de signalen duurt het veel langer voor je genezen bent en werkt het eigenlijk averechts.
Emoties
Hetzelfde gaat ongeveer op voor emoties. Wanneer je emoties onderdrukt, zullen ze op een later tijdstip extra hard naar boven komen. Een emotie wil namelijk graag gevoeld worden. Zodra hij gevoeld en verwerkt is, lost hij op. Ga je emoties dus niet uit de weg, maar laat ze toe. Onderzoek waarom je je zo voelt. Vaak hebben emoties te maken met jouw eigen overtuigingen ergens over, of gaat het om iets wat je aan het verwerken bent. Bekijk waar je emotie vandaan komt en laat het vervolgens los. (of niet als dat niet lukt, laat dan het loslaten los).
Soms kunnen je emoties ook zich ook verbergen in andere gevoelens. Je kan je moe voelen, terwijl je eigenlijk depressief bent. Je kan je onrustig voelen terwijl je eigenlijk bang ben.
Doe het rustiger aan.
Wanneer je heel druk bent, heb je geen tijd om de signalen van je lichaam op te vangen. Je lichaam geeft ze wel, maar jij bent te druk om ze te horen. Dus doe het rustiger aan en bouw tijd in om naar je lichaam te luisteren. Misschien kun je andere manier vinden om te ontspannen dan je tot nu toe geprobeerd heb. Neem een paar stappen terug. Zolang je geen Atlas heet hoef je tenslotte niet de hele wereld te dragen. (Heb compassie met jezelf)
Ontspan en luister.
Je lichaam wil je iets vertellen Ga er af en toe even rustig voor zitten. Ontspan en ga maar voelen hoe het met je is. Sluit je ogen en voel maar in je lichaam. Waar vraagt je lichaam om aandacht? Waar gaat jouw aandacht naar toe? Voel je ergens pijn of onrust? Of wellicht voelt het ergens donker of juist licht. Voel maar hoe het met jou gaat.
Contact maken met jouw lichaam
In onze maatschappij staan we steeds verder af van ons lichaam, toch is contact maken met jouw lichaam essentieel wil je lief kunnen zijn voor jezelf en problemen wil voorkomen. De onderstaande oefening kun je gebruiken als oefening om meer contact te krijgen met jouw lichaam.
1. ga op je rug liggen op een comfortable ondergrond (niet te comfortable want je wilt niet in slaap vallen)
2. neem enkele ogenblikken om jouw lichaam te voelen. Is er een gebied dat meer aandacht trekt? Onthoud dit voor na de meditatie voor nu laat dit zo.
3. Vestig je aandacht op je tenen. Ontspan bewust jouw tenen. Ga daarna verder met je voetzool, de wreef, de hiel, ga zo omhoog tot je heup, daarna doe je hetzelfde met jouw linkerbeen. Je buik, je rug, daarna je vinger, handen en armen, je nek, je keel en kaken, gezicht achterhoofd en kruin. Probeer elk onderdeel bewust te ontspannen.
4. Rust even uit geniet van de ontspanning en voel dan jouw lichaam nog een keer als geheel. Is er nog ergens spanning?
5. neem even de tijd om tot jezelf te komen en ga of verder met het dagelijks leven of probeer te achterhalen waar de spanning (of pijn of ander gevoel) uit stap 1 vandaan komt.
Handel ernaar.
Wanneer je geluisterd hebt naar je lichaam, is het handig wanneer je er ook naar handelt. Doe bijvoorbeeld wat rustiger aan omdat je moe bent, of geef een bepaalde emotie die om aandacht schreeuwt even lekker de ruimte. Je mag huilen en als het je teveel is mag je ook om hulp vragen. Als de klachten langer duren of ernstig lijken ga dan naar een arts. Gezond eten, wat extra ontspanning of juist wat meer bewegen, wat heb jij nodig?
Je lijf verteld je zoveel meer dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Als je de volgende keer lichamelijke klachten hebt ga dan eerst eens even zitten voor een goed gesprek met je body. Last van je maag? Vraag jezelf eens af waar je mee in je maag zit. Zit je rug vast? Op welke plek in je leven loopt het niet soepel? Koude voeten? Waar laat jij jezelf in de kou staan? Je lijf verteld meer, omdat het je lief is.
Lees hier de andere delen in deze serie”:
1 Compassie
3 Accepteer ongemakkelijkheid
4 praat over wat je voelt
5 geef grenzen aan

