gedicht in mijn hoofd zelf compassie
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Wees lief voor jezelf: Compassie (1/5)

Zorg jij goed voor jezelf? Of zet je jezelf vaak op de laatste plaats? Het is belangrijk om recht te doen aan jezelf! Dat betekent dat je leert om grenzen te stellen en dat je je bewust bent van wat jij nodig hebt. Het is ontzettend moeilijk goed voor jezelf te zorgen. Vele van ons zijn ons zelf wel eens kwijt geraakt omdat we vergeten zijn voor ons zelf te zorgen of omdat we de ander voor laten gaan. Als je niet goed voor jezelf zorgt kun je bijvoorbeeld overspannen raken. Hoe zorg je nu goed voor jezelf? In de komende weken zal ik hier dieper op ingaan, in 5 artikelen. Vandaag in het eerste deel: compassie. Het is belangrijk geduld met jezelf te hebben,  jezelf lief te hebben en om goed voor jezelf te zorgen.

Zelfcompassie

Heel belangrijk is dat compassie voor jezelf betekent dat je je menselijkheid accepteert en respecteert. Dingen gaan niet altijd zoals je zou willen. Je komt frustratie tegen, verlies, je maakt fouten, je loopt tegen je eigen grenzen aan, je voldoet niet aan je eigen idealen. Dit maakt je een mens, accepteer wie je bent. Wees gewoon. Wees niet eens jezelf, wees geen ander en ook geen kloon maar ben er gewoon.

Verlaag je verwachtingen

Verwacht eens wat minder van jezelf. Het probleem is niet dat je niets doet. Het probleem is dat je verwacht dat je het perfect moet doen. Is er ruimte voor fouten?  Hoe hoger de verwachtingen, hoe groter de teleurstelling als je er niet aan kunt voldoen. Als je jouw verwachtingen verlaagt, ben je géén loser. Je geeft het niet op! Je ben alleen maar slim en maakt het jezelf makkelijker om je succesvol te voelen.

Stel ik wil een marathon lopen in minder dan 2.5 uur. Iedereen begrijpt dat je daarvoor moet trainen. Als ik deze nu ongetraind ga lopen zal ik falen en me rot voelen. Als ik verwacht de volgend jaar de marathon te kunnen lopen door elke dag te trainen en er geen tijd op te zetten dan zal ik volgend jaar ontzettend trots zijn dat ik deze überhaupt gehaald heb.


Wees dankbaar met elke groei.

Elke groei is een stap vooruit. Hoe kun je blij zijn wanneer je je doel bereikt, als jezelf niet hebt geleerd blij te zijn met de vooruitgang zelf? Wie zegt dat je blij bent met het einddoel als je onderweg niet tevreden bent.
Wees blij met elke groei. Vier je succes. Proost op een nieuwe gewoonte. Lach als je weer vooruitgang hebt geboekt. Mensen zeggen altijd: “Ach, dat is maar een klein stapje, het stelt niet zoveel voor.” Klopt!, maar al die stappen zorgen ervoor dat je er kunt komen. Je kunt geen enkele stap missen, want anders bereik je nooit de finish. Dus waardeer elke stap! Elke stap is belangrijk, de eerste, de laatste, de middelste.

Gun jezelf alle tijd.

Een kind dat leert lopen zal niet na een paar pogingen zeggen dat het niks voor hem is en er dan maar mee stoppen. Het ene kind leert lopen bij 10 maanden het andere kind pas bij 18 maanden.
En nu je dit leest ben je (bijna) volwassen en is er helemaal geen schema. Neem dus alle tijd. Er is namelijk geen schema.

Het is niet gemakkelijk maar wel belangrijk om als eerste stap geduld en compassie met jezelf te hebben. Heb jij geduld met jezelf. Heb jij nog tips voor mensen die ongeduldig zijn met zichzelf?

Lees hier de andere delen in deze serie”: 
2 luister naar je lichaam
3 Accepteer ongemakkelijkheid
4 praat over wat je voelt
5 geef grenzen aan

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: