voor diegene die blijft, wat te doen tegen het eenzaamheidsvirus
Blog,  Emoties

Wat werkt tegen het eenzaamheidsvirus?

Ik wilde eigenlijk niet over corona gerelateerde zaken schrijven, maar nu het langer duurt dan ik hoopte en ik zelf van een aantal zaken last krijg heb ik besloten er toch over te schrijven. Vandaag over het eenzaamheidsvirus

Eenzaamheid

De koning zei in zijn toespraak een paar weken geleden dat we wel iets kunnen doen tegen het eenzaamheidsvirus. Ik vroeg me al gelijk af wat dan en hoe dan.

Veel ouderen krijgen geen bezoek meer van hun kleinkinderen en krijgen geen knuffels meer. En juist die knuffels zijn op 1,5 meter niet te vervangen.
Maar ook singels, zoals ik, kunnen zich nu extra eenzaam voelen, nu we thuis moeten blijven. Eigenlijk missen we allemaal onze maatjes, collega, kroeggenoten.

Ondanks dat er wel eens iemand contact opneemt mis ik ontzettend de nabijheid. 1,5 meter afstand is echt ver weg. Telefonisch of Face-time is ook niet hetzelfde. En ja, daarom voel ik mij dus meer eenzaam. Is dat erg? Nee, dat is niet erg, maar hoelang duurt dit nog? Ik vermoed zelf nog maanden, zo niet jaren en maakt me angstiger en lijkt geen eind aan te komen.

Als eenzaamheid lang duurt is dat wel degelijk schadelijk. Het schijnt net zo gevaarlijk te zijn als roken. (lees dit of dit artikel hierover) Wie vaak eenzaam is heeft een grotere kans om te vroegtijdig te overlijden.

En nu?

Je eenzaam voelen voor een tijd is helemaal niet erg. Omgaan met emoties die negatief voelen kan je sterker maken. Ook wordt je van alleen zijn zelfstandiger en meer onafhankelijk.

De normale adviezen tegen eenzaamheid werken niet meer in de 1,5 meter samenleving. Je kunt geen praatje maken met een vreemde. Vrijwilligerswerk, sportclub, leesclubs, horeca zijn allemaal stopgezet. We kunnen ons daar dus niet meer aanmelden.
Toch zijn er zeker wat kleine andere dingen die je kunt doen tegen het eenzaamheidsvirus. Kleine dingetjes die net een beter gevoel geven.

Tips tegen het eenzaamheidsvirus

1 Neem een warm bad. Je voelt je meer geborgen in het warme water. Tenminste dit hebben Yale psychologen ontdekt. (lees het Engelstalig onderzoek hier)

2 Ga iets doen. Tuin, balkon opknappen, Verf je muur, Ruim je kledingkast op, maak een quilt van die kleding.Ga iets praktisch doen: verf een muur, neem je tuin of balkon onder handen op of houd een uitgebreide lenteschoonmaak.

3 Zoek contact via de moderne middelen. Praat dan over je eenzaamheid. Je zult merken dat anderen dit ook hebben. Dan is er misschien toch dat gevoel van samen waar iedereen het nu over heeft.

4 Denk aan de positieve kanten van eenzaamheid waar ik eerder over schreef. Wees trots op wat je hebt en kan bereiken in deze tijd. Je bent sterker dan je denkt.

5 Schrijf! Schrijf een blog, een brief, een dagboek. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Schrijf over punt vier. (lees hier wat schrijven volgens de wetenschap met je doet) Ja, het helpt echt. Ik voel me aan het eind van dit artikel echt een stukje beter. Dank je wel.

6 Denk na over andere oplossingen die je minder eenzaam maken. Deel ze en voer ze uit.

Heb jij tips?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: