sterke vrouw
Blog,  kracht/zelfvertrouwen

Wat mentaal sterke vrouwen nooit doen!

Als je mentaal sterk wil worden is dat te trainen. Je kunt jezelf bepaalde gewoontes aanleren, maar als je echt sterker wil worden laat je bepaalde dingen.
Auteur van het Boek 13 dingen die mentaal sterke vrouwen niet doen, Amy Morin, schreef er een boek over.

Hoewel zowel mannen als vrouwen zicht zelf kunnen trainen om mentaal sterker te worden, zijn er een aantal negatieve gewoonte waar vrouwen eerder de neiging te hebben.

Herken je ongezonde gewoontes voor verandering

Sociale druk en culturele gewoontes zijn volgens Morin subtiele oorzaken waardoor vrouwen deze ongezonde gewoontes ontwikkelen. Het herkennen van je ongezonde gewoontes is de eerste stap als je creatief en positief wilt groeien.

1. Zij vergelijken zichzelf niet met anderen

Het maakt niet uit wat je doet, maar wat je doet doe je met goedkeuring van jezelf op de eerste en de laatste plaats. Door jezelf te vergelijken, focus je op een ander en op jouw onzekerheid in plaats van op je doelen en bereik je dus nooit die doelen.

2. Zij streven niet naar perfectie

Perfectie is helemaal niet zo goed. Perfectionisten ervaren heel veel stress . Perfectionisme maakt dat je nooit rust hebt, altijd maar bezig bent corrigeren en verbeteren. Ik heb ook geleerd dat perfectionisme in de praktijk zorgt voor teleurstelling, want je hebt vaak te hoge verwachtingen van jezelf. Je bent echt goed genoeg

3. Zij zien kwetsbaarheid niet als een zwakte

Niemand is onkwetsbaar, iedereen heeft zijn Achilles hier. Zelfs superman van niet onkwetsbaar als je maar kryptonite tegen hem gebruikt. Niemand is onkwetsbaar, iedereen heeft zijn Achilles hier. Zelfs superman van niet onkwetsbaar als je maar kryptonite tegen hem gebruikt.
We zijn allemaal veel veerkrachtiger dan we denken en juist daarom kunnen we allemaal kwetsbaar zijn. Kwetsbaar zijn geeft vaak de openheid om weer verder te kunnen als het leven uitermate wreed is geweest.  Durf jij kwetsbaar te zijn? Sterke mensen zien kwetsbaarheid als kracht.

4. Zij laten hun onzekerheid niet in de weg staan om doelen te bereiken

Iedereen is wel eens onzeker. Onzekerheid komt voor uit angst. Angst voor afwijzing, falen of zelfs dat je denkt te goed te zijn. De bekendste vormen zijn echt faalangst en angst voor afwijzing. Je onzekerheid overwinnen is een grote stap in de richting van een gelukkig, zinvol leven. Je onzekerheid kan je namelijk ontzettend in de weg zitten.

5. Zij overdenken niet alles

Veel denken, en dan vooral overdenken, is iets waar vrouwen erg goed in zijn. Vaak genoeg zorgt het herkauwen van een gedachte ervoor dat we ons melancholisch voelen. Het leidt tot obsessies, fobieën, depressies. Te veel nadenken is niet alleen vermoeiend, het zorgt ook voor andere ongemakken. Zoek gewoon zo snel mogelijk naar ene oplossing en ga daarvoor.

6. Zij zijn niet bang om een uitdaging aan te gaan

Uit je comfort zone treden is eng, maar een mentaal sterke vrouw gaat dat confronterende gesprek toch niet uit de weg. Waarom? Zulke gesprekken of uitdagingen vermijden, zorgt er enkel voor dat je vast komt te zitten. Ik heb ervaren dat je door uit je comfort-zone het elke keer makkelijker wordt om er uit te stappen. Door jezelf te confronteren met je angsten, bouw je uiteindelijk zelfvertrouwen op.

7. Zij zijn niet bang om de regels te breken

Regels zijn er om gebroken te worden, zo luidt een cliché. Juist door je af en toe buiten de gebaande paden te begeven kan je een verschil maken.

8. Zij halen geen ander naar beneden om zichzelf beter te voelen

Het is makkelijk om af en toe een sneer uit te halen naar een ander, gewoon om jezelf even iets beter te voelen. Maar écht sterk word je er niet van. Focus je liever op je eigen doelen i.p.v. iemand naar beneden te halen.

9. Zij laten zich niet door anderen stoppen

Mentaal sterke vrouwen laten zich niet in de weg zitten, óók niet bij tegenslagen.

10. Zij geven zichzelf niet de schuld als er iets slechts gebeurt

Jezelf de schuld geven van dingen die buiten jouw macht liggen, brengt je niet ver. Natuurlijk kan je jezelf tot op zekere hoogte verantwoordelijk houden voor dingen die misgingen die wél jouw schuld waren, maar ook dat is menselijk. Slechte keuzes gemaakt? Dan heb je er in elk geval van geleerd, handig voor de volgende keer!

11. Zij blijven niet stil

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen minder aan het woord komen dan mannen, in sociale omgevingen, maar ook in vergaderingen. Mentaal sterke vrouwen blijven niet stil zitten, maar laten zichzelf horen.

12. Zij zijn niet bang zich verder te ontwikkelen

Hoe ouder je wordt, hoe meer je zal veranderen. Je kennis, voorkeuren en misschien ook interesses. Mentaal sterke vrouwen veranderen. Verandering is nooit ver weg. Alles is in beweging, wat je nu doet of denkt zal niet hetzelfde zijn als wat je over tien jaar doet of denkt.

13. Zij zijn niet bang voor hun eigen succes

Succes kan soms best eng zijn, je wilt immers niet arrogant overkomen of te ambitieus zijn. Geeft iemand je een compliment? Neem het aan. Je hebt het verdient.

En wat denk je? Zal het laten van deze dingen je sterker maken?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: