Laat loslaten los!, mening van anderen
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling,  Poëzie helpt

Wat loslaten echt is (volgens Nelson Mandela)

Vandaag wil weer eens schrijven over loslaten. Sinds het weer beter met mij gaat en ik mij bewust ben dat ik door alles vast te houden juist overspannen ben geraakt, ben ik veel bezig met loslaten. Loslaten is ook helemaal in. Er wordt al heel veel over geschreven. En logisch ook want als je iets los kan laten ben je veel vrijer en gelukkiger. Toch vind ik loslaten lastig daarom lees ik er ook veel over en wil ik vandaag dus weer iets met je delen over loslaten.

Loslaten de zwaarste les

Loslaten is echter de zwaarste les in het leven. Als je tegen jezelf gaat zeggen laat het los, werkt dit vaak averechts. De pieker gedachten komen echt 7 keer zo hard terug en kosten heel veel energie.
Soms denk ik wel eens dat er veel te makkelijk wordt gedaan over loslaten en ben ik het zo zat om los te laten. Als dat zo is probeer ik maar te aanvaarden dat ik iets niet los kan laten, omdat het nu eenmaal bij mij hoort en heel soms is het dan opeens los gelaten.
Zo was ik bang voor vuurwerk. Elke jaarwisseling was het een gevecht met mijzelf om naar buiten te gaan. De laatste jaarwisseling had ik geaccepteerd dat ik bang was. Ik had het tegen iedereen gezegd en toen het vuurwerk kwam bleef ik wachten op de angst, echter de angst is nooit gekomen. En ja daar was ik zelf nogal verbaasd over. Soms is accepteren het echte loslaten.Wat is loslaten?

OpenClipart-Vectors / Pixabay

In mijn zoektoch om beter los te laten kwam ik op internet de woorden van Nelson Mandela tegen. Wijze woorden en ze geven veel duidelijkheid over wat loslaten nu echt is. Hij zei het volgende:

Loslaten betekent niet, je niet meer betrokken voelen.
Maar ik kan het niet voor een ander doen.

Loslaten is, niet mijzelf losmaken.
Maar het besef dat ik een ander niet kan besturen.

Loslaten is, niet een ander wat toestaan.
Maar hem laten leren door ervaren.

Loslaten is, machteloos toegeven.
Want het resultaat is niet van mij afhankelijk.

Loslaten is, niet een ander willen veranderen of hem/haar de schuld geven.
Maar het beste van mijzelf te maken.

Loslaten is: niet meer zorgen voor.
Maar zorg hebben om.

Loslaten betekent: niet meer vasthouden.
Maar steunen.

Loslaten is, niet oordelen.
Maar anderen de kans geven zichzelf te zijn.

Loslaten betekent niet meer alles willen regelen.
Maar anderen de kans geven de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten betekent niet ontkennen.
Maar aanvaarden.

Loslaten betekent, niet langer willen scheiden of twisten.
Maar eigen tekortkomingen zoeken en verbeteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten.
Maar elke dag nemen zoals die komt en daar plezier in hebben.

Loslaten is niet iedereen bekritiseren en veroordelen.
Maar proberen te worden waarvan ik droom.

Loslaten is niet het verleden betreuren.
Maar groeien en leven naar de toekomst.

Loslaten is minder angst
en meer liefhebben.

Het is bijna poezie vind je ook niet? Ik vind het heel mooi en jij? Heb je er iets aan?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: