Blog,  Dankbaarheid

Wat is jouw levensdoel en hoe vind je dat?

Naarmate ik ouder word, loop ik steeds vaker tegen het grote vraagstuk van ‘zingeving’ aan. Wat mij opvalt is dat ook steeds meer jongeren met deze vraagstukken rondlopen en dat er veel “ouderen” zijn die het ook nog niet weten.  Uiteraard zijn er vanuit allerlei invalshoeken verschillende antwoorden te geven op deze vraag. Je kunt luisteren naar de meningen van anderen of er gewoon vanuit gaan dat alles toeval is, en dat je leven geen doel heeft. Je kunt zingeving zoeken in religie en spiritualiteit.

Misschien slaap je veel en lang uit, vind je het werk dat je nu doet niet leuk of heb je overdag weinig energie. Het zijn allemaal gevolgen van een gebrek aan een levensdoel. Momenteel zijn er meer (jonge) mensen die kampen met een burn-out. Het is daarom niet verbazingwekkend dat mentale en spirituele sporten in de lift zitten. Meditatie, mindfulness en yoga zijn gewilder dan ooit.

Hoe weet je wat jouw levensdoel is?

Door iets te doen wat bijdraagt aan jouw geluk en eventueel dat van anderen. Dat hoeven niet altijd grootse dingen te zijn, zoals we vaak denken. Ook in schijnbaar kleine bijdragen zit een groot geluk verscholen. Door een vriendelijk gebaar, een glimlach of helpende hand maken we de wereld een mooiere plek en helpen we zin te geven aan ons menselijke bestaan.  Iedereen heeft een eigen doel hier in dit leven. Het is niets nieuws, het moet niet worden uitgevonden: je bent ermee geboren. Ik geloof dat onze ziel een plan voor ons heeft uitgewerkt in dit leven en dat het er voor ons om gaat dit opnieuw te herkennen. En dat is niet iets zweverigs, dat is gewoon een feit.

Stop met zoeken

Je hoeft ook niet te ver  te zoeken, het is namelijk al aanwezig. Er zijn vele manieren om je levensdoel te herinneren. De meest effectieve manier is om het stil te maken in jezelf en te luisteren naar je innerlijke stem. De stem van je innerlijke weten heeft alle antwoorden die jij op dat moment nodig hebt. Ga niet (zoals ik eerst deed) krampachtig op zoek, want vaak wanneer je de vragen kan loslaten, komt het antwoord vanzelf naar je toe. Heb geduld en vertrouwen, je ziel wijst je de weg. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te helpen dit te vinden.

Wees stil

Ga alleen op reis, ga de natuur in of mediteer. Kom weer in contact met jezelf. Wat voor een verrassingen zie jij in jezelf.

Schrijf

Stel jezelf vragen en schrijf. Schrijf door zonder je pen van het papier te halen, op die manier kom je tot antwoorden vanuit je hart en ziel.

Verleg je grenzen en ga buiten je comfortzone.

Wij, mensen houden het meest van een veilige haven. Toch belemmert dit ons om nieuwe wegen te vinden.Ik heb ervaren dat je door uit je comfort-zone het elke keer makkelijker wordt om er uit te stappen. Al zit er ook een nadeel aan. Mensen verwachten soms dat je uit je comfort-zone stapt terwijl het voor jou nog echt een stap te groot is. Dan mag je gerust nee zeggen. Door je grenzen te verleggen, kun je groeien en ontdek je wat het leven jou te bieden heeft.

Je levensdoel blijft veranderen

Jouw doel kan veranderen in de loop van de jaren. Misschien wil je nu de beste worden in je vakgebied, terwijl je over een paar jaar andere mensen wil helpen een goed leven te leiden. Het is allemaal mogelijk. Alleen door te veranderen kun je het meeste uit jezelf halen, en het beste van jezelf geven aan de wereld.

Weet jij wat jou levensdoel is?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: