Blog,  Dating en relaties

Wat is Gaslighting?

Gaslighting. Je hebt er vast nooit van gehoord, toch is de kans groot dat je er weleens mee te maken hebt gehad. Het is namelijk een veel voorkomende manier van manipulatie, die je eigenlijk overal kunt tegenkomen.

Gaslighting is een vorm van manipulatie waarbij iemand je aan je eigen waarnemingsvermogen laat twijfelen., jouw gedachten en gevoelens worden zó gedraaid dat je gaat twijfelen en meegaat in de vaak negatieve woorden van de ander. Dat kan je heel onzeker maken en dat is nou precies de bedoeling. Want gaslighting is de perfecte manier om iemand ‘klein te houden’.

Waar komt dat woord vandaan?

De term werd voor het eerst gebruikt in de film Gaslight, uit 1944 (die weer is gebaseerd op een toneelstuk). De film gaat over de jonge Paula, wier tante Alice een bekende operazangeres is. Alice wordt vermoord en haar kostbare juwelen worden gestolen. Paula vind het lichaam.  Paula wordt naar een operaschool in Italië gestuurd. Als ze jaren later, intussen met haar man Gregory, terugkeert naar Londen en in het huis van haar tante gaat wonen, isoleert Gregory haar meer en meer. Uiteindelijk gaat Paula twijfelen aan haar eigen waarnemingsvermogen, als haar man de gaslampen (vandaar de naam) steeds meer dimt en ze voetstappen hoort. Beide zijn door haar man in scène gezet, maar Gregory beweert dat Paula langzaam haar verstand kwijtraakt. Spoiler: natuurlijk blijkt hij de moordenaar van haar tante.


Hoe weet je dat je ge-gaslight word?

  1.  Er wordt ronduit tegen je gelogen en natuurlijk wordt dit altijd ontkent. Tegen de tijd dat je dit door krijgt is het vaak al te laat.
  2. Alles wat eerder gezegd is wordt ontkend. En ook dit heb je vaak pas laat door.
  3. Je gaat twijfelen aan je gevoel, want men zegt constant tegen je je moeilijk doet of dat je onzin lult.
  4.  De persoon die je gaslight wekt stress bij je op –maar waarom precies weet je vaak niet meteen. Een signaal hierbij is dat anderen dit ook hebben, daarom is openheid ook zo belangrijk.  (wat door gaslighters alleen maar bemoeilijkt wordt)
  5. Woorden en daden matchen niet met elkaar. 
  6. Je kent jezelf niet meer terug.  Je vond jezelf eerder leuker, dat merkt je omgeving ook, maar daar houd je steeds meer afstand van.
  7. Er is sprake van projectie. 
  8. Vaak vindt gaslighting één op één plaats , maar er kan net zo goed sprake zijn van een groep mensen, bijvoorbeeld op de werkvloer, of in kunstmatige samengestelde groepen zoals disputen onder studenten. Wat ook kan gebeuren is er 1 is dit gaslicht maar dat er een grote groep meeloper is.

Wat doe je tegen gaslighting.

Makkelijk is het niet, om dit probleem aan te pakken. Er zijn verschillende, interessante boeken geschreven over dit onderwerp, zoals The Gaslight Effect. Vaak is een relatie ‘schuingegroeid’. Herkennen, dat is het eerste punt. Daarna is het belangrijk dat je beseft dat je mag voelen war je voelt. Kom voor jezelf op, stel grenzen en als het moet verbreek de relatie.

Denk er aan dat ondanks dat dit vaak gebeurt in liefdesrelaties. Je kan overal ge-gaslight’ kan worden. Ik heb ooit een leidinggevende gehad die dit deed, maar dat herkende ik eigenlijk pas toen ik aan dit stuk begon terwijl het al jaren geleden is., maar er vallen nu zoveel dingen op zijn plek.

Nu jij dit gelezen hebt, heb jij dit wel een meegemaakt?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: