masker
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Wat is er mis met nu?

Pieker jij ook wel eens? Vast wel! Ieder mens piekert wel eens. Je probeer te slapen, maar het lukt niet. Je gedachten lijken in rondjes te draaien. Maak jij je wel eens zorgen over dingen? Of voel je je ongelukkig, maar weet je ook niet precies waarom? Of misschien weet je het wel maar kan je er niets aan doen? Bekijk het dan eens van de andere kant

Er is een grote kans dat jij je ongelukkig voelt omdat je je bezig houd met het verleden of je zorgen maakt om de toekomst? Maar wat is er nu mis met het moment waar je nu in zit? Waarschijnlijk vrij weinig. Sta eens stil bij dit moment en wees dankbaar voor wat je nu doet.

Pijn uit het verleden

Er is een grote kans dat het verleden je nu achter volgt. Mensen hebben je gekwetst, het leven was hard. Ja, ik weet het en nee dat verdiende je niet. Maar je bent niet meer de persoon die je toen was en het leven is anders nu. Misschien een beetje anders, misschien totaal anders, maar anders is het zeker. Het is moeilijk om de pijn van het verleden los te laten, want de pijn heeft je gemaakt tot de geweldige persoon die je nu bent. Daarbij is het de evolutie die ons tegenwerkt. Onze hersenen zijn gemaakt pijn vast te houden, juist om het in de toekomst te kunnen voorkomen. Maar jij bent meer dan dat toch? Loslaten van die pijn geeft vreugde in het nu en wees heel eerlijk is er meer dan nu? Een tip: loslaten is vaak niets anders dan accepteren.
Lees hier en hier meer over loslaten.Zorgen over de toekomst

Veel van de dingen waar we ons ongelukkig over voelen zijn zorgen over de toekomst, over de dingen die zouden kunnen gebeuren. Minstens de helft van deze dingen gebeurt nooit, dus waarom maak je er je dan druk om? De andere helft zou misschien kunnen gebeuren, maar je kunt heel vaak niets aan veranderen, dus nogmaals waarom zou je je druk er om maken? Lastig is het wel je geen zorgen maken over de toekomst. Ook dat heeft alles te maken met ons brein dat er alles aan doen om te overleven en daarom pijn in de toekomst probeert te vermijden. Dat is ook de reden dat veranderen zo lastig is. Kun je dus nu iets doen aan de zorgen die je hebt? Doe het! Zo niet? Laat het dan voor nu los. Vertrouw dat op jezelf dat als het zover überhaupt is je wel een oplossing weet.
Lees ook eens de ontnuchterende feiten over piekeren.

Het nu toch niet goed

Is de situatie waarin je je nu bevind niet goed? Tja, dan kun je drie dingen doen om je beter te voelen.
– je kunt weggaan uit deze vervelende situatie.
– iets veranderen.
– het accepteren.

Stel: Je loopt in de regen. Je wordt nat en dat vind je onprettig, dan heb je dus drie opties. Je kunt uit de regen weggaan door te gaan schuilen, je kunt iets veranderen. Helaas heb je net als ik niet de mogelijkheden om de regen te stoppen, maar een regenjas aan trekken of een paraplu kunnen zeker helpen. Kan dit allebei niet dan kan je de situatie accepteren, accepteren dat je nat wordt en proberen te genieten van de regen.

Iets ingewikkelder wordt het bijvoorbeeld als je het niet naar je zin hebt op je werk. Je kan weggaan en een andere baan zoeken, maar dat is niet voor iedereen een goede optie. Je kan je eigen gedrag op je werk veranderen. Probeer eens nee te zeggen tegen je leidinggevende of probeer een beter contact te maken met je collega’s. Of een vertrouwenspersoon aanspreken? Zijn dit geen opties dan moet je misschien maar accepteren dat het niet zo leuk is en je geluk uit je gezin, vrienden en hobby’s halen.

Ik vind het nog ingewikkelder als er bijvoorbeeld sprake is van een oplopende ruzie met iemand die mij dierbaar is en toch heb je ook hier weer de drie opties. Je kunt weg lopen van de persoon met wie je ruzie hebt. In ieder geval om te kalmeren dan. Je kunt je gedrag veranderen, scheld niet terug, maar geef juist aan hoeveel je van de ander houdt of luister echt naar wat de ander zegt (schreeuwt) en stel oprechte vragen om het probleem te achter halen. Of je kunt het accepteren dat je beide boos bent en vertrouwen hebben dat het wel goed komt.

Grote kans dat jij je nu zorgen maakt en ongelukkig voelt om iets uit het verleden of in toekomst misschien gaat gebeuren en niet iets dan nu plaats vindt. Waarom geniet je niet van het nu?
Geniet nu!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: