Blog,  Dankbaarheid,  Persoonlijke ontwikkeling

Wat ik geleerd heb alleen op vakantie (deel 1)

Ik schreef in juli een stukje over waarom ik alleen op vakantie wilde gaan. Intussen ben ik intussen hier in Marokko geweest en heb inderdaad veel geleerd. Ik ben dankbaar voor de wijze lessen. Hieronder wat ik allemaal geleerd heb.

Veel vreemde snuiters ontmoet.

Ondanks mijn behoefte om alleen te zijn had ik toch veel aanspraak. En ik heb veel geleerd. Een paar extra woordjes Frans, hoe het pensioenstelsel in Engeland in elkaar steekt. Dat Engelse vrouwen hier bekakt zijn en Engels mannen vieze mannetjes zijn.  Dat in België de sinterklaas discussie er niet toe doet. Dat sommige belgen geen Nederlands spreken. ik dacht toch echt dat ook de walen van Nederlands een basis kennis hadden.
Marokkaanse alleenstaande mannen spreken je soms aan met erg rare uitspraken, nogal pikante uitspraken maken. Ik heb mensen ontmoet met een heel raar wereldbeeld. Mensen die al vroeg in de morgen dronken zijn. Ik heb ook arme mensen gezien en trotse mensen en mensen die het allemaal niets kon schelen.

Nee leren zeggen.

– nee ik hoef geen taxi. Ik loop.
– nee ik wil je winkel niet in
-nee ik hoef geen koffie.
– nee ik hoef geen bescherming
-nee je krijgt het telefoon nummer van mijn vader niet.
– nee ik loop naar boven ik hoef geen taxi
– nee mijn vader hoeft geen 200 kamelen.
– nee ik hoef echt geen taxi
– nee ik trap niet in je sales-trucjes.
– nee ik heb geen bodyguard nodig en ook geen gids
– nee ik ga niet met je uit
– nee sorry Aziz ik hou NIET van jou
– nee ik ben niet bang.
– nee jongen op de strand ik wil geen dingen van je die mijn ” boyfreind” niet kan geven.
– nee ik hoef geen extra vriendje
Nee, non, no, nein, njet.

Iets met muggen en olifanten.

Je kan je om veel dingen druk maken maar vaak is dat totaal zinloos. Te koud te nat etc et . Dus probeer gewoon te genieten van dat wat je wel hebt. Je kunt de vakantie van je reisgenoten echt minder leuk maken door te mopperen over ieder mug die door de kamer olifant.

Ik kan veel en mooi schrijven als ik niets hoef.

Natuurlijk wist ik dit maar het is fijn om het bewezen te hebben. Ik heb onder andere dit artikel geschreven dat je nu leest, maar ook dit en dit. In de eerste 24 uur in Marokko had al 5 stukjes af. En er zou nog veel meer volgen, veel meer waarvan jullie de komende weken kunnen genieten. Bijzonder vond ik wel dat ik veel gedichten over sneeuw heb geschreven terwijl het dertig graden en zonnig was.

Ik ben thuis in Afrika

Moet ik hier iets mee? Ik voel me altijd thuis in Afrika.  Tot nu toe maakt het niet welk land. Hoor ik op het continent Afrika?  Of heeft het gewoon met vakantie te maken? Wil ik misschien emigreren naar Afrika?

Als je een doel hebt is het makkelijker.
Ik ben naar de casba gelopen.  En dit was veel gemakkelijker dan de vorige keer. Ik had dit keer een doel. Ik had ” vrijwillig” de leiding. En daar door was ik binnen 2 uur boven op de berg. Zonder pijn dit keer. Omdat ik een duidelijk doel had was de weg veel makkelijker. (al hoewel weg een groot woord is voor het pad wat ik beklom)
Ben jij wel eens alleen op vakantie geweest? Wat heb jij toen geleerd?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: