Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Wat als positiviteit niet meer genoeg is?

Hoewel een dag niet lachen helemaal niet erg is (lees hier waarom) zijn er soms van die periodes dat positiviteit niet meer goed genoeg is. Heel soms helpt zelfs dankbaarheid niet meer. Overspannen, burn-out of een schuldgevoel belemmeren dit weer eens. Ik denk dat de meeste mensen die met angst, depressie of boosheid te maken hebben gehad uit ervaring wel weten dat positief denken helemaal niet zo makkelijk is. Soms is het ook echt gewoon niet genoeg, maar wat dan? Wat als positiviteit niet meer genoeg is?

Bekijk het probleem van alle kanten

Ik kan het probleem alleen vanuit mijn gevoel bekijken, maar dat werkt vaak niet. Ook alleen aan de positieve kanten denken werkt vaak niet. Ik denk dat het beste is om het aan alle kanten te bekijken.

Laatst werd mijn contract niet verlengd. De eerste dagen keek ik alleen naar de positieve kanten. De vrijheid dit ik zou hebben, de mogelijkheid om een andere weg in te slaan in mijn leven, de mogelijkheid om mij meer aan mijn schrijven te wijden,  maar een aantal dagen later kwam dan toch de klap. Het was absoluut niet de juiste keuze om in dit geval mijn gevoel van gemis, van falen, van schuld te negeren. Ik zal mijn collega’s straks gaan missen en ook de klanten en de andere contacten. Zelfs het reizen zal ik missen. Dit verdriet mag er ook gewoon zijn.

Eerst voelde ik mij ook nog schuldig. Ik had dingen fout gedaan en daar lag natuurlijk de schuld. Ik concludeerde voor even dat ik geen enkele functie meer zou kunnen doen, ik was nergens voor geschikt. En positieve gedachtes hielpen niet.  Natuurlijk is het niet zo dat ik nergens voor geschikt ben.

Ik kan ook mijn leidinggevenden volledig de schuld geven. Maar hoewel er vast dingen daar ook liggen, zou ik daar niet van leren.  Ook mooi om economische omstandigheden of liegende collega’s de schuld geven, maar ook hier zou ik niets van leren.


Uiteindelijk door alles van alle kanten te bekijken weet ik zeker dat ik zo meteen een nieuwe baan vind. Waarbij ik zeker dichterbij de (voor mij) ideale werk omstandigheden kom, juist omdat ik geleerd heb wat niet werkt.

Meer dan je manier van denken veranderen

Alleen je manier van denken veranderen is soms niet voldoende. Soms is een omgeving zo destructief dat je weg moet. Gepest worden op je werk, in een verkeerde baan zitten of mishandeld worden in een relatie, alleen je gedachtes over deze situatie veranderen helpt niet.

Je gedachten veranderen kan in bovenstaande situatie ervoor zorgen dat je hulp gaat zoeken of dat je weg gaat, maar alleen je gedachtes veranderen zal jouw niet gelukkig of positiever maken. Soms moet de omgeving ook veranderen. Zijn jouw vrienden niet goed voor je? Hoe moeilijk het ook is: ga weg!!!! Als je genoeg van jezelf houdt blijf je niet in een giftige omgeving.
Hoewel verandering van gedachten veel problemen kan oplossen is het soms echt nodig dat je veranderingen aanbrengt in gedrag, lichamelijk functioneren of de omgeving.

Als je niets doet verandert er niets

Hoewel soms dingen veranderen door het toe doen van anderen, verandert er meestal niets als jij niets doet en meestal veranderen dingen door anderen niet ten goede van jou. Als jij altijd hetzelfde reageert, gebeurt meestal het zelfde. Stel nu eindelijk eens die grenzen, vraag hulpvraag hulp  of  wees lief voor jezelf.

Je moet er klaar voor zijn

Voor alles is een moment. Ik ben een enorme pleiter van doen voordat je er 100% klaar voor bent, ik geloof zeker dat er geen schema is, maar dat is in deze situatie net weer even anders. Soms zit je in een situatie die eerst aandacht nodig heeft voordat je vrijer en creatiever aan iets nieuws kunt gaan bouwen. Doe je dat niet dan bouw je vaak op drijfzand.   Je hoofd zit namelijk nog in de meer urgentere situatie en is niet vrij om er 100% voor te gaan.
Want ook al hoef je niet 100% klaar te zijn, je moet er wel 100% voor kunnen gaan. We wil je perse op drijfzand bouwen dan moet je toch echt eerst heien.

Als er geen ruimte is voor positieve gedachtes, kunnen we ons gevoel niet veranderen misschien is er wel iets anders dat eerst uit de weggeruimd moest worden.

Even naar de situatie dat mijn contract niet verlengd is. Ik kon niet meer positief zijn omdat ik nog niet klaar was voor de veranderingen. Ik ga mijn collega’s, mijn werk, en de klanten missen. Ik kan mij niet concentreren op het vinden van nieuw werk of nieuw inkomen als ik dit niet heb afgesloten, pas toen ik dit inzag kon ik mij concentreren op iets nieuws, nadat ik eerst gehuild heb om mijn verlies. Nu ik het verlies verwerkt zie ik de situatie zonniger in en kan ik opzoek gaan.

Wie weet komt het allemaal sneller goed dan ik denk en vind ik straks iets dat veel beter bij mij past. Als er geen ruimte is voor positiviteit dan moet je weg gaan.

Heb jij tips? Alle tips zijn op dit moment welkom.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: