waarom kan ik niet veranderen
kwetsbaarheid

Waarom kan ik niet veranderen?

Het lukt mij niet om te veranderen. Telkens probeer ik het, maar ik blijf dezelfde fouten maken. Ik blijf dezelfde gesprekken voeren en wordt er dood ongelukkig van. Ik sta op een kruispunt in mijn leven. Als ik nu niet verander dan gaat het me nooit meer lukken, tenminste zo voelt dat.
Hoe komt het toch dat ik de noodzakelijke veranderingen niet kan doorvoeren? Hieronder zal ik een aantal mogelijk oorzaken bespreken.

Gebrek aan zelfvertrouwen

8 van de 10 mensen in Nederland schijnt meer zelf vertrouwen te willen hebben. Door gebrek aan zelfvertrouwen geloof je dus niet dat je kan veranderen. Dus als je wel wilt maar er niet in gelooft dat kan je dit ook niet veranderen.
Angst voor het onbekende is heel logisch, maar als je voldoende op jezelf vertrouwt dan kun je het onbekende ook aan. Een gebrek aan zelfvertrouwen zorgt dus voor enge situaties. De onzekerheid dat we niet precies weten hoe iets uitpakt maakt het ook moeilijk om te veranderen.
Faalangst en perfectionisme kunnen veranderingen nog moeilijker maken. En dit alles door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Ons reptielen brein

Een tweede belemmering om te veranderen is de sterke neiging die we hebben om pijn, ongemak en verlies te vermijden. Ze noemen het ook wel eens ons reptielen brein. Een oeroude angst, emotie die diep in ons brein zit verankert. De angst om fouten te maken bijvoorbeeld. Het klinkt zo mooi fouten maken mag. Maar mijn reptielen brein verteld mij toch echt dat fouten maken gewoon fout is, wat mijn manager er ook van zegt.

Je omgeving

Als jouw omgeving telkens het zelfde is, is het niet makkelijk om te veranderen. Voor sommige veranderingen is dat makkelijk in te zien. Als je wilt stoppen met roken, maar iedereen rookt om je heen, is het echt niet gemakkelijk, misschien zelf wel onmogelijk! Voor andere veranderingen is het misschien lastiger om te zien hoe je omgeving je beïnvloed. Als je omgeving je telkens verteld dat jij nu eenmaal zo bent dan is het ook bijna onmogelijk om te veranderen.
En wat dacht je van die doorgaande weg bij je huis, de discotheek, de coffee shop die zoveel prikkels geven dat je gewoonweg geen energie overhoud om te veranderen.
Soms is het dus noodzakelijk om van omgeving te veranderen als jezelf wilt veranderen. Of vraag je omgeving om hulp!

Geen goede voorbereiding.

De beslissing om te veranderen is soms heel snel genomen. Maar dat is geen basis voor blijvende verandering. Je moet echt willen en hoe kom je er achter was je echt wilt? Mediteer er eens een uurtje over? Visualiseer eens een uurtje over wie je wilt zijn? Wat je wilt veranderen? Hoe ga je dit bereiken?

Veranderen is moeilijk. Zo moeilijk dat ik niet weet of ik noodzakelijke veranderingen in mijn leven wil/kan/durf toe te passen. We zullen zien, misschien schrijf ik daar nog wel over in de nabije toekomst. En durf ik weer eens hulp te vragen?

Heb jij nog een idee waarom ik niet kan veranderen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: