
Waarom hebben we nachtmerries en zes tips om ze te voorkomen.
Als je had gehoopt dat je over je nachtmerries heen zou groeien, maar merkt dat je er als volwassene nog last van hebt, dan ben je niet de enige. Terwijl nachtmerries vaker voorkomen bij kinderen, hebben ook 50% van de volwassenen nachtmerries. Maar wat zijn de oorzaken van nachtmerries?
Nachtmerries kunnen er voor zorgen dat je juist minder goed slaapt niet meer durft te slapen. Een slaap gebrek kan zorgen voor depressie, voor overgewicht, emotioneler gedrag, moeheid en nog veel meer kwalen. Om het nog erger te maken heb ik gemerkt dat zorgen, depressie, emotioneel gedrag, moeheid voor extra nachtmerries kunnen zorgen. Een vicieuze cirkel dus.
Eten voor het slapengaan
Het eten van een snack voordat je naar bed gaat kan je stofwisseling verhogen, waardoor de hersenen actiever worden en wat mogelijk kan leiden tot nachtmerries. Als je na een snack in de avond merkt dat je nare dromen hebt, probeer dan niet te snacken na het eten of op zijn minst te zware en te zoete maaltijden te vermijden vlak voor het naar bed gaan.
Tip: Eet bijvoorbeeld een stukje komkommer of drink een kop kamille thee voor je gaat slapen.
Medicijnen
Medicijnen die stoffen in de hersenen beïnvloeden (zoals antidepressiva), evenals een aantal bloeddruk medicijnen, zijn gekoppeld aan nachtmerries.
Tip: Praat met je arts om te bekijken of een ander geneesmiddel of een verandering van de levensstijl een beter alternatief zou kunnen zijn. Als er geen andere optie is dan dat éne geneesmiddel, dan moet je met je arts de voors en tegens tegen elkaar afwegen en in sommige gevallen kan het de moeite waard zijn om te leren leven met de nachtmerries als die medicijnen een ernstige aandoening kunnen behandelen.
Slaapgebrek
Het is een vicieuze cirkel: slapeloosheid kan leiden tot nachtmerries en nachtmerries kunnen leiden tot een gebrek aan slaap. Als je merkt dat je nachtmerries toenemen wanneer je beknibbelt op je slaap, moet je zorgen voor goede slaapomstandigheden (zoals het doen van een ontspannende activiteit voor het slapengaan en je slaapkamer koel houden) om de tijd die je besteedt aan het sluimeren te verhogen.
Tip: Praat eens met iemand over gebrek aan slaap, misschien is er wel een andere oorzaak die jij niet direct ziet.
Slaapstoornissen
Slaapproblemen, zoals narcolepsie, slaapapneu en het rusteloze benen syndroom (RLS), kunnen ook nachtmerries veroorzaken.
Tip: Vraag je arts naar de behandel opties als je lijdt aan een slaapstoornis, omdat de behandeling de nachtmerries kan verminderen en kan helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je slaap.
Minder stress
Angst en een posttraumatische stress-stoornis kunnen ook nachtmerries veroorzaken. Als je extreem bent gestrest, overleg dan met je arts over hoe je hiermee kunt omgaan, met inbegrip van veranderingen in je levensstijl, psychologische begeleiding en/of medicijnen.
Tip: doe goede ontspannings-oefeningen voor je gaat slapen.
Schrijf nachtmerries op.
Nachtmerries hebben een functie. Bekijk een welke angst of welk trauma er ten grondslag ligt aan de nachtmerries. Misschien is het wel heel logisch, misschien ben je dingen aan het verwerken. Misschien moet je inderdaad even hulp in roepen. Schrijf de nachtmerries een tijdje op om te kijken of er een lijn in de ontdekken is.
Blijf je last houden van nachtmerries en helpen bovenstaande tips niet probeer dan eens overdag op een veilig plek je dromen te sturen. Neem een nachtmerrie die je vaker droomt en maak er een andere einde aan. Doe dit keer op keer. Schrijf de nieuwe wending op. Op een dag zul je merken dat de nachtmerrie verdwenen.

