Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Waarom ben jij toch zo hard en streng voor jezelf?

Streef jij naar dat geweldige gezin? Wil jij dat huis in die goede buurt? Die perfecte baan? Glasrijke carrière? Je ideale gewicht moet je nog behalen? Je hebt de perfecte relatie nog niet en bent al bijna veertig? Heb je je passie nog niet gevonden? Je zou gelukkig zijn als je dat allemaal had, toch? Of toch niet? Je moet gewoon wat harder werken toch? Wat meer jezelf uitdagen. Wat vaker uitgaan? Meer op dieet? Aardiger zijn? Je wilt steeds meer van jezelf, toch? Waarom eigenlijk?

Waarom vraag je geen hulp?

Waarom vraag je geen hulp? Dit heeft heel vaak alles te maken met angst, onzekerheid toch? Jij bent er te sterk voor, je wilt je niet kwetsbaar opstellen. Anderen geef je wel graag hulp en dat is natuurlijk helemaal te gek. Waarom vraag je dan niet om hulp als jij het een keer nodig hebt, waar ben je bang voor. Je mag echt om hulp vragen?

FOMO

Je hebt een avondje voor jezelf gepland en checkt nog even Facebook (of Twitter of Instagram),zit foto’s van een feestje en dan bekruipt je een akelig gevoel. en je vraagt je af of je wel de juiste keuze hebt gemaakt om vroeg je bed in te duiken. Mis je niet het allerleukste feestje ooit? Dat akelige gevoel wordt FOMO (the Fear Of Missing Out) genoemd. Het is de angst om iets belangrijks of leuks te missen.
Een gemiddeld leven is namelijk niet genoeg voor je, toch? Voor anderen prima maar jij wilt het onderste uit de kan. Je wilt er best hard voor werken en offers voor brengen, maar daardoor voel je ook druk en haast en angst om dingen te missen. Wat is er toch zo erg aan dingen missen?


Je haat falen

Als iets niet gaat zoals jij wilt, voel teleurstelling. Als je fouten maakt, haat je jezelf. Hoewel je weet dat het niet nodig is. Waarom ben je toch zo streng voor jezelf? Je kunt leren van je fouten en je kunt leren omgaan met falen.

Kritiek is lastig

Ook als geheel volgens de feedbackregels wordt gewerkt, ook als de feedback rustig wordt gebracht vind je het lastig. Kritiek is tenslotte een aanval op jou. Het is persoonlijk voor je. Je geeft jezelf zo volledig in alles wat je doet dan kritiek moeilijk te verteren is. Staat kritiek niet gelijk aan falen? Maar is het echt persoonlijk?

Complimentjes zijn ook lastig

Je kan wel niet tegen kritiek, en je werkt hard en dan komt dat compliment. Je wordt rood en voelt je enigszins beschaamd. Waarom? Je verdiend het! Zeg gewoon: Dank je wel.

Je vergeet nooit een fout van jezelf

Je leert wel van je fouten, maar het geeft stress en druk. Twee keer dezelfde fout maken is nog erger en dan faal je nog meer. Relax een beetje. Ook een tweede keer een foutje maken is niet zo erg.

Je denkt te veel over alles na

Heb je je zelf wel eens de vraag gesteld of je te veel nadenkt? Ja? dan is het waarschijnlijk ook zo. Waarom herkauw je alles? Alle fouten, alle kritieken? Dat is toch helemaal niet nodig. Misschien toch iets meer loslaten?

Waarom ben je alleen streng voor jezelf?

Hoewel jij de lat hoog legt voor jezelf, doe je dat niet voor anderen. Prima natuurlijk. Je bent dus gewoon een aardig persoon. Waarom behandel je jezelf echt niet een beetje meer zoals je andere behandelt?

Je bent je eigen aandacht echt waard!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: