vul niets in voor een ander
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Vul niets in voor een ander.

We doen het allemaal, dingen invullen voor een ander. En toch worden we er niet gelukkig door. Het kan je onzeker houden. Als je gaat invullen wat anderen denken terwijl je dat helemaal niet weet zit je er heel vaak naast .
Maar al het ons zo onzeker maakt waarom doen we het dan toch?

Waarom andermans gedachten invullen?

Als je onzeker bent of streeft naar perfect heb je de neiging in te vullen wat een ander van je vind. ‘Hij zal het wel niet goed genoeg vinden wat ik heb gedaan’ of ‘Zij zal wel denken dat ik niet hard genoeg mijn best heb gedaan’.
Invullen wat de ander vind is vaak gemakkelijk dan vragen wat een ander werkelijk denkt. De angst dat je gelijk krijgt is sterk.

Bijna iedereen wil wel eens invullen voor een ander. Echter door je eigen denkbeelden op de ander te projecteren kunnen misverstanden ontstaan. Het kan anderen kan je behoorlijk belemmeren in goede relatie met anderen.

Gevaar van andermans gedachten invullen


Het kan soms natuurlijk best zijn dat je gelijk hebt over wat een ander denkt, maar in de meeste gevallen zijn het gekleurde interpretaties die voortkomen uit je eigen belevingswereld. Het kan erg gevaarlijk zijn, omdat je niet met een ‘open mind’ het gesprek aangaat. Je hebt vooraf al een beeld gevormd van de reactie van de ander. Veel mensen die dit doen hebben bovendien ook de neiging om anderen met deze ideeën en verwachtingen te beïnvloeden. Zo kan een misverstand nog groter worden en voor nog meer problemen zorgen.

De beste manier om dit probleem aan te pakken is door jezelf bewust te maken van het feit dat je de neiging hebt om de gedachten van anderen in te vullen. Bewust wording is het begin van verandering. Ga er niet zomaar vanuit dat anderen hetzelfde denken als jij. Iedereen heeft zijn eigen waarden en normen en zijn eigen blik op de wereld. Leer om hier op een respectvolle manier mee om te gaan. Wanneer je erin slaagt om niet voortdurend andermans gedachten in te vullen, op de werkvloer en binnen je sociale leven, zul je merken dat je je vrijer en zelfverzekerder zult voelen en dat de communicatie soepeler verloopt.
Wil je assertiever leren communiceren? Lees hier hoe je dit gemakkelijk kunt doen.

Anderen mensen zijn niet ingewikkeld. We zijn allemaal anders en dat maakt het ingewikkeld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: