vriendschap
Blog,  Dating en relaties

Vrienden maken als volwassene. Hoe dan?

Als je ouder wordt is het behouden en maken van vriendschappen lastiger dan als je jong bent. Dit is logisch. Mensen krijgen kinderen, moeilijke banen, verhuizen. Dat zorgt er voor dat je vriendschappen veranderen, verliest. Ook kan het zijn dat je gewoon giftige mensen uit je leven hebt gegooid. Minder vrienden hoeft niet erg te zijn, maar soms hou je zo weinig mensen over dat je je eenzaam kan gaan voelen. Dan wordt het zo langzamer hand tijd voor actie?

Vrienden maken als volwassene

Het is lastig om als volwassene nog vrienden te maken, maar volgens de blogster van your tango is het niet onmogelijk. Zij deed het tenslotte. Hoe ze dat deed? De volgende 7 dingen deed ze!

1 Zoek opnieuw diepgang met oude vrienden.

Je kent vast nog wel vriendinnen met wie je vroeger close was en die nu misschien alleen nog maar kennissen zijn. Dit betekend echt niet dat dit zo moet blijven. Je kan de band weer aantrekken. Een apje met de tekst: zullen we binnenkort weer afspreken. Kan al voldoende zijn.
Iemand opbellen kan ook fijn zijn, maar is een veel grotere stap.
Het is natuurlijk niet verstandig om dit te doen met mensen met wie je het niet kon vinden vroeger. Mensen die teveel van je verschillen daar wil je liever ook niet de banden mee aanhalen.

2 Doe dingen die je leuk vind.

Als je dingen doet die je leuk vind, straal je dat uit. Maar ook als je dingen doet die je leuk vind samen met mensen, volleyballen, boeken lezen, naar een museum gaan, de groter de kans is dat je mensen ontmoet die bij je passen. Is dit makkelijk? NEE! Het vraagt van je om uit je comfortzone te stappen.

3 Toon oprechte interesse

Zonder interesse, bloeden vriendschappen dood. Vraag mensen naar hun weekend, hun leven en wees geïnteresseerd. Laat ze dit ook merken. Stel vragen als “nieuwe jurk? Ander kapsel? Hoe was je afspraak” Laat ze merken dat je ze ziet en hoort.
Als jezelf weinig vrienden hebt weet je waarschijnlijk hoe het voelt als mensen niet geïnteresseerd zijn in jou. En als iemand te veel over zichzelf praat, bedenk dan dat dat misschien wel is omdat hij of zij eindelijk een luisterend oor heeft gevonden en ook wel eens weinig vrienden kon hebben.

4 Laat mensen weten wat je intenties zijn.

Misschien is dit wel de engste stap, maar mensen kunnen geen gedachten lezen. En directheid en eerlijkheid zijn eigenschappen die veel mensen wel degelijk waarderen. Dus wil je met iemand vrienden worden. Zeg het!

Hoe? Wat dacht je van: ” Ik heb echt genoten van dit gesprek. Ik vind je echt interessant. Ik ben momenteel op zoek naar een paar nieuwe vrienden in mijn leven en ik wil graag dat jij een van hen bent. Wil je later deze week lunchen? Ik trakteer”

Wat is het ergste dat je kan overkomen? Dat mensen geen vrienden willen worden. En is dat nu zo heel erg?

5 Wordt lid van een club.

Club kunnen belangrijk zijn om je sociale leven een boost te geven. Er zijn er genoeg. Wordt lid van die boek-club, poezie-club, kook-club. Doe wat bij je past en ontmoet die gelijk gestemden zielen. Door lid te worden heb je ook gelijk een soort verplichting om te gaan.

6 Begin een eigen club.

Misschien is er bij jou in de buurt niet te club waar je lid van kan worden. Waarom begin je zelf geen club. Sommige clubs kunnen ook prima online beginnen. Als een soort penvrienden bijvoorbeeld, met de zelfde hobby, dit een laagdrempelig begin zijn van nieuwe vriendschappen.

7 Organiseer en diner of feestje voor leuke mensen.

Met als gasten mensen uit zowel verleden als heden en kijk wat er gebeurt. Wie weet kunnen zij ook onderling ook weer nieuwe vrienden maken. Als dit echt te eng is kan je ook een lunch doen, dan zijn de mensen in de avond weer weg en kan jij rustig uitrusten bij je favoriete serie.

Help! Ik vind dit eng.

Nee serieus ik vind die eigenlijk allemaal te eng op dit moment. Wat als ik afgewezen wordt? Wat als die oude vrienden niet zo leuk zijn als ik me herinner? Op dit moment durf ik echt geen nieuwe vrienden te maken. En toen ik alle giftige uit mijn leven gooide bleven er weinig over, maar wat nu als ik dan weer giftige aantrek? Nee, vrienden maken als volwassene is niet gemakkelijk.
De antwoorden die heb ik niet. Maar dit schrijven is een goede eerste stap geweest. Het plaatsen ook! en wie weet wat ik volgende keer durf!

Heb jij nog tips?

Bronnen:
New tango
British journal of psychology

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: