voor jezelf opkomen
Persoonlijke ontwikkeling

Voor jezelf opkomen in drie stappen.

Ken je dat iemand zegt iets en je wordt overdondert en zwijgt. Dat je niet kan opkomen voor jezelf. Je hebt het gevoel dat je jezelf constant verdedigt, maar niemand je hoort. Mensen domineren je en jij voelt je schuldig omdat je niet voor jezelf opkomt. Je wilt niet meer je mond houden en daar later spijt van krijgen. Het is dus tijd voor jezelf op te komen.


Je wilt het liefst confrontatie vermijden. Je wilt echter ook dat men rekening met jou houd. Nog belangrijker je wilt nu eindelijk wel eens zeggen waar het op staat.

Wees assertief

Want dat is wat je wilt toch? Voor jezelf opkomen. Zeggen waar het opstaat.
Assertiviteit betekend je eigen mening respecteren en die ook laten horen. Jouw mening is minstens net zo belangrijk als die van een ander. Waarom voelt het dan niet zo?

Misschien ben je niet adrem genoeg of verlegen. Misschien ben je bang voor conflict. Je denkt misschien dat je niet sociaal bent als je voor jezelf opkomt. Totaal onnodig heb je te weinig zelfvertrouwen.

Voor jezelf opkomen lijkt misschien een grote stap met een aantal kleinere stappen kom je er ook. Probeer eens het volgende:

Stap 1: doorvragen.

Dit lijkt heel lastig, maar is eigenlijk gemakkelijk. Iedereen praat graag over zichzelf dus met doorvragen beledig je mensen niet zo snel. Soms kom je er dan achter dat hun mening die jouw zo raakt helemaal niet zo gefundeerd is dat het lijkt.

Als iemand kritiek geeft, vraag dan door waarom ze dat vinden.
“Waarom denk je dat je dit moet zeggen? Waarom op deze manier?”Als iemand probeert ten koste van jou een grap te maken, vraag dan door waarom hij of zij dat doet. Desnoods neem je de persoon even apart.
“Waarom maak je deze grap? Waarom vind je dat grappig?”
Als iemand je iets wilt laten doen waar je echt geen zin in hebt, vraag dan waarom ze vinden dat je dat moet doen. En waarom nu. En waarom het niet later kan. En waarom iemand anders dat niet kan. Enzovoorts.

Het mooie van doorvragen is dat je of de ander beter begrijpt en daardoor dus de kritiek ook begrijpt OF je komt er acht achter dat de ander onzin spuit. En met onzin hoef je niets te doen.

Stap 2: toon begrip

Begrip tonen is makkelijk Je hoeft ook bij deze stap het niet eens te zijn met de ander. Alleen een beetje begrip tonen doet wonderen.

Hiermee zeg je niet dat je dezelfde mening hebt. Je zegt alleen maar dat je begrijpt dat de ander dat vindt – vanuit zijn of haar oogpunt. Waarom is begrip voor de mening van de ander zo belangrijk?

Je geeft hiermee de ander nog geen gelijk. Je buigt het verzoek om en doet wat je kunt om de ander te begrijpen.
Als je zegt: “Ik begrijp dat jij het zo en zo ziet” of “Ik snap dat je wilt dat ik het zo en zo doe” dan haal je daarmee vaak de angel uit het gesprek. Je laat je van je beste kant zien, om daarna makkelijker voor je zelf te kunnen opkomen.

stap 3: geef je mening.

Na bovenstaande stappen is het tijd voor jouw kant van het verhaal. Als je de vorige stappen hebt genomen ben je nu als het goed is in een goed gesprek met de ander. Zeg dus gewoon wat je vind.
Je hoeft geen megafoon te gebruiken, je hoeft ook te schreeuwen , maar ze gewoon wat je vind dat kan heel aardig.

Wees wel duidelijk. “Ik begrijp dat je graag wilt dat ik x en EI doe, maar ik moet keuzes maken en kies dat niet voor. Ik zal X niet doen.

Het kost misschien wat moeite, maar het is het waard. Denk hoe goed je je zult voelen als je voor je mening uitkomt! Denk hoe vervelend je je voelt als je weer niet zegt wat je werkelijk vindt. Kom voor jezelf op. Je kan het!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: