Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Verleg je aandacht eens naar het goede

Ken je van die mensen die altijd klagen en kost dat jou dan weer heel veel energie? Kijk je naar het nieuws en zie je alleen maar slecht nieuws? Tja, ons brein werkt nu eenmaal zo, we zien sneller het slechte dan het goede. Het slechte kan namelijk gevaar betekenen. Maar waar je aandacht aan geeft groeit.

Wil je mooie dingen zien, liefdevolle dingen, dan passen je zintuigen zich aan. Je ziet waar je naar zoekt. Zoek je naar leed, naar wreedheid, naar complotten, dan zie je die. Natuurlijk is de wereld niet alleen mooi. Maar je heb wel een keuze hoe je er mee omgaat.
Ik hoef mijn ogen niet te sluiten voor het leed in de wereld, maar dat kan ik wel goed. Ik wil mijn focus niet meer leggen bij het negatieve, al zal ik het nooit ontkennen. Het is goed mogelijk dat er complotten zijn, maar als ik er geen hard bewijs heb er niets aan kan doen, wat heeft het voor een zin mijn aandacht daar bij naar uit te laten gaan. Wie heeft er baat bij al ik boos of bang er van word.
Plak geen etiket op jezelf. Alleen omdat jij het gevoel hebt dat je een zogenaamde ‘urban gangsta’ bent hoeft dat nog niet te betekenen dat je niet van ballet kunt houden.


Er zullen mensen zijn die vinden dat ik wereldvreemd ben, omdat ik probeer de negativiteit van het wereld nieuws uit mijn leven te houden. Het is natuurlijk verschrikkelijk als een vliegtuig neerstort of er een schietpartij is. Maar kan ik er iets aan veranderen? Heeft de wereld er iets aan als ik mij er verdrietig door voel of er een nacht niet van kan slapen? Nee. Dus kan ik mijn energie dan niet beter richten op iets wat ik wel kan doen. Mijn werk goed doen, zodat collega’s minder hard hoeven werken of een goed stuk schrijven waar ik mensen mee raak. Verbinding zoeken met en tussen mensen.

Negatieve gedachten zijn niet perse slecht. Ze zijn wat ze zijn. En net als bij alles in acceptatie daarvan de eerste stap. Maar je hebt de keuze hoe er mee om te gaan. Wil jij blijven klagen is dat natuurlijk prima, als je denkt er gelukkiger van te worden. En ja ik geen toe eventjes klagen en eventjes je negatief uiten kan opluchten. Door echter de gedachtes om te buigen en te kijken naar het positieve vind je vaak het positieve.

Door anders te gaan denken, zul je anders gaan leven. Meer rust, dankbaarheid en positiviteit gaan ervaren, maar de keuze is aan jou.
Het leven is niet zo slecht als je brein en de media je willen doen geloven. Het is tijd om de slingers op hangen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: