perfect getypt.
Blog,  Dankbaarheid,  Persoonlijke ontwikkeling

Overwin perfectionisme, wees dankbaar.

Soms ben ik niet dankbaar genoeg. Soms uit ik mijn dankbaarheid niet genoeg. Ik ben dankbaar dat ik dankbaar mag en kan zijn. Dankbaarheid is zoals ik ervaren heb de sleutel tot geluk ,welzijn, goede relaties, persoonlijke groei, acceptatie en nog heel veel meer. Als eerste ben ik vandaag dankbaar dat je de tijd neemt mijn blog te lezen. Dank je!

En toch ben ik zo vaak niet dankbaar genoeg. Deze gedachte is zo vermoeiend en een vorm van perfectionisme. Perfectionisme maakt dat je nooit rust hebt, altijd maar bezig bent corrigeren en verbeteren. Ik heb ook geleerd dat perfectionisme in de praktijk zorgt voor teleurstelling, want je hebt vaak te hoge verwachtingen van jezelf. Bovendien als je hoge eisen aan jezelf stelt stel je je geluk uit voor de toekomst. Je kunt dan pas gelukkig zijn als perfect bent en niemand is perfect.

Je kunt vechten tegen perfectionisme. Je kunt keer op keer zeggen dat je niet perfectionistisch hoeft te zijn, maar misschien is het beter om je perfectionisme te vervangen door dankbaarheid. De Amerikaanse schrijfster An Voskamp heeft hier een boek over geschreven wat heel inspirerend is.
Het gaat om acceptatie, dankbaarheid en kunnen genieten.

Dankbaarheid zorgt ervoor dat je gelukkig bent op dit moment en niet pas als je doelen zijn bereikt. Jij wordt toch ook gelukkig als de zon schijnt of je een knuffel krijgt of je jouw kat kunt aaien.
Je mag best gelukkig zijn vandaag ook al ben je niet perfect, aan de andere kant je bent toch gewoon perfect met al je imperfecties!!!

Leg de lat eens wat lager. Als je nu gelijk de marathon wil rennen zul je teleurgesteld raken.
De kans op slagen is veel groter als je kleinere, haalbare stappen zet. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent neemt alleen maar toe als je te hoge eisen aan jezelf stelt en daardoor je doelen niet haalt.

Wil je afvallen, begin met de suiker uit je koffie te halen. Dan kun je morgen die koekjes bij de koffie weg laten. Volgende week begin je met 1 kilometer hard lopen. Heb geduld en wil niet gelijk perfectie.

Geef jezelf toestemming om gelukkig te zijn met jezelf en met de kleine dingen die je blij maken, maar streef tegelijkertijd naar dat hogere niveau omdat je het jezelf gunt. Streef ernaar om stapje voor stapje te groeien, accepteer terugvallen, en wees dankbaar voor elke stap die je maakt. Ik ben dankbaar voor de stappen die ik heb gemaakt.

Voor elke stappen ben jij dankbaar dat je ze gemaakt hebt?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: