Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

11 tekenen dat je écht NU een nieuwe baan moet zoeken!

Bijna iedereen moet werken voor zijn geld. En bijna allemaal hebben wij wel eens een momentje dat we het werk niet meer zien zitten. Soms zak je langzaam weg in een staat van overleven en herken je de signalen niet meer.  Hieronder  bespreek ik 11 tekenen dat je echt met pensioen moet gaan, iets nieuws moet gaan zoeken of voor jezelf moet gaan werken, maar in iedergeval moet proberen zo snel mogelijk weg gaan uit jouw huidige baan.

1.Telkens wanneer je iemand over je baan bij het bedrijf vertelt, trekt die persoon zijn wenkbrauwen op.

De reputatie van een bedrijf is niet altijd volledig juist, maar bevat gewoonlijk toch een grond van waarheid. Bedrijven waar het goed werken is, zijn doorgaans goed bekend en worden in hun gemeenschap gerespecteerd. Eigenlijk zou je andere mensen in jouw bedrijfstak en de plaatselijke bedrijfsgemeenschap moeten vragen wat ze van het bedrijf vinden om je een beeld te kunnen vormen over het bedrijf. Als veel mensen je succes wensen bij het bedrijf waar je werkt is de kans groot dat je het nodig hebt.2.Je stelt vast dat in de afgelopen vijf dagen minstens één persoon al huilend uit het kantoor van je leidinggevende is gelopen.

Hoewel niet elke baas echt gezellig te noemen is, dien je op de werkplek met respect te worden behandeld. Als je merkt dat de directie van je bedrijf alle medewerkers doet beven van angst, ze in tranen doet uitbarsten of ze altijd op de zenuwen werkt, zoek dan andere oorden op. Er zijn bedrijven die succes oogsten zonder dat ze hun werknemers het vuur na aan de schenen moeten leggen. Als menselijkheid uit het oog verloren wordt, je niet in je kracht wordt gezet en je niet meer bent dan een nummer dan kan het anders, moet het anders.
Iedere medewerker heeft zo nu en dan wel eens een appeltje te schillen met zijn of haar baas. Maar, als dit ” nu en dan ” aan het ontaarden is in “de hele tijd”, is  dit een goede reden zijn om uit te kijken naar een nieuwe positie. Het kan leiden tot bitterheid en wrok als je toegewezen taken moet gaan uitvoeren of tot teleurstelling en frustratie en dit is niet goed voor je gezondheid en de zin om te werken. Mocht je je leidinggevende echt zijn gaan haten, of erger nog bang voor hem of haar geworden zijn? (en ja dit bestaat echt) Narcistische leidinggevende, foute machtsspelletjes of onredelijke eisen: GA WEG!
De troosteloze hel van dagelijks tussen de idioten te moeten zitten gun je natuurlijk niemand. Laat staan jezelf. Of je collega’s.

3.Je staat elke dag miserabel op.

Als je elke dag bij het opstaan jezelf als het ware uit bed moet slepen vol tegenzin en gedachtes als ‘misschien ben ik wel ziek!’ of ‘ooooooh god daar gaan we weer’ zou ik zo zeggen: Er zijn andere plaatsen waar je na toe kunt gaan. En een extra alarmbel in deze kwestie is al helemaal het volgende:  a)  je droomt over je werk en b) je ligt wakker van je werk (de horror). Want het is nooit nodig, het vreet energie en is een teken dat er iets niet goed gaat, op dat vlak dan. Bedenk maar zo: je werk ligt ook niet wakker van jou.  Als je dagelijks moeite hebt om naar je werk te gaan omdat je werk, je baas of je collega’s je ongelukkig maken, ongeacht de reden, dan moet je echt gaan nadenken over alternatieve banen.

4.Je bedrijf gaat (langzaam) failliet.

Hoewel niet alle bedrijven hun werknemers supermoderne laptops, mobieltjes, palmtops en creditkaarten van het bedrijf kunnen geven, is het belangrijk dat je over de middelen beschikt om je werk te kunnen doen. Is dit niet het geval of als het bedrijf vragen stelt telkens wanneer je om een nieuwe pen vraagt, kan dat een aanwijzing zijn dat ze het financieel moeilijk hebben.  Als men bezuinigt op dingen als de koffie, cup-a-soup of het kopietje dat je maakt is er misschien meer aan de hand dan een dipje in de cijfers. Je wilt niet die laatste zijn die van de Titanic af wil, om net de laatste reddingsboot in het maanlicht te zien wegvaren. En het dus een kwestie wordt van zelf dus maar dat ijskoude water inspringen, zonder reddingsvest, terwijl stormwolken langzaam de maan verduisteren.

5.Op je eerste werkdag heeft men je bureau getoond, je een bedrijfshandleiding gegeven en sindsdien heeft niemand nog naar je omgezien.
Discipline? Vergeet het doe wat jezelf wil.
myrfa / Pixabay

Zelfs als je al jarenlang ervaring hebt, moet je de eerste paar dagen op een nieuwe baan toch een soort van oriëntatie of opleiding krijgen. Bedrijven die bekendstaan als goede werkgevers hebben allemaal degelijke opleidingsprogramma’s en –processen waardoor nieuwkomers zich thuis voelen en zich vanaf het begin gesteund voelen. Wees op je hoede als je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat.
Laat staan als je als nieuwkomer een halve dag wordt in gewerkt in bijna elke functie heb je meer nodig dan dat. Je mag trouwens altijd om hulp vragen.

6.Geen mobiliteitsmogelijkheden.

Heb je het gevoel dat je bent gestagneerd in je werk? Biedt je baan of bedrijf geen ruimte voor mobiliteit of groei? Als je vastzit in zo’n sleur en geen kans meer hebt op het krijgen van uitdagingen, dan is een verandering van baan de juiste beslissing op dit moment.
Een job met weinig of geen uitdagend werk brengt het risico met zich mee dat je gaat ontaarden in slechte werkgewoonten, zoals het spelen van online games of surfen op het internet, om de tijd te doden. Je wordt minder enthousiast en staat niet meer zo te springen als er zich nieuwe kansen voordoen omdat je geen uitdaging meer ervaart. Als je het idee hebt dat jij je chronisch verveelt op je werk en geen uitdagingen meer ziet in zaken die zich aandienen, kan het tijd zijn om te zoeken naar een nieuwe baan. Je moet het wel volhouden tot je..eh…70st of eh 75ste?

7.Je salaris valt tegen of wordt niet meer verhoogt.

Als je huidige baan, werkgever of carrière weinig winstpotentieel biedt of geen uitzicht geeft op een beter en hoger salaris, dan is een verandering van baan vaak de enige manier om dit doel wel te bereiken. Als je heel gelukkig bent met jouw functie hoeft dat geen probleem te zijn, maar ben jij dit werkelijk?
Ik ken iemand die een permanente leidinggevende functie kreeg en niets meer ging verdienen dan dat hij al deed. Erger nog er waren ondergeschikte die meer verdiende als hij. Als jouw bedrijf zo weinig voor je over heeft wil je er nog wel werken? Want was dit wel echt een promotie?

8.Je werk helpt niet mee om je eigen doelen in je leven te kunnen bereiken.

Afgezien van je salarisdoelen, welke andere carrière en levens doelen heb je eigenlijk? Helpt je functie mee om succes te behalen en deze eigen doelen in de toekomst te kunnen bereiken? Zo niet, ga dan echt overwegen om te verhuizen naar een nieuwe baan of te switchen naar een geheel nieuwe carrière.

9. Je leven is veranderd.

Stel dat je getrouwd bent met iemand die werkt in een ander land , of je partner krijgt een enorm goede baan aangeboden die jou nodig heeft om te kunnen vervullen. Misschien heb je een kind gekregen. Allemaal veranderingen die bij het betreden van de baan nog niet bekend waren. Maar nu wil je meer tijd doorbrengen met je familie en je huidige baan heeft geen mogelijkheden om te kunnen verschuiven in uren. Sta niet toe dat je werk je leven beïnvloedt, maar laat je leven je werk beïnvloeden en ga op zoek naar een baan die past bij deze nieuwe wensen. Je werkt om te leven en leeft niet om te werken.
Naarmate je langer leeft en ouder wordt, kunnen je visies op het leven ingrijpend veranderen. Zo zou je kunnen besluiten om weer een studie op te gaan pakken om een carrière na te streven in een heel ander gebied dan wat je tot nu toe hebt gedaan in het verleden Wat je redenen ook zijn, als je kijk op het leven is veranderd en je werk niet meer overeenkomt met deze visie, is het tijd om verder te gaan en op zoek te gaan naar een andere baan.

10.Je botst met de bedrijfscultuur.

Soms kan er iets gebeuren op je werk dat gewoon tegen je principes indruist. Als je een oncomfortabel of onveilig gevoel krijgt over je werkgever of je het idee krijgt dat jouw moraal een andere is dan de hunne en je dus niet trots bent op waar je werkt, is het tijd voor een plan B. Als je misselijk de werkvloer opkomt en bij niemand terecht kan omdat je niemand vertrouwt of geen zwakte mag tonen dan ben je misschien wel niet (meer) op de goede plek.
Foute macht spelletjes, pesten, intimidatie het komt allemaal voor en zijn redenen om te zeggen: “run Forrest, Run.”

11.Je gezondheid loopt een risico.

bitterBen je overbelast, overwerkt en overspannen? Als je baan schadelijk is voor je gezondheid en negatieve gevolgen voor je leven of het leven van je familieleden heeft, dan moet je echt gaan nadenken over een verandering van werkplek. Alle tien punten hierboven zijn tevens risico voor jouw gezondheid. Neem nu maatregelen. Ook voor jou is er een plekje waar je je goed voelt en neem de controle terug. Dus hoe uitdagend werken in het positiefste geval ook kan zijn: het is niet de bedoeling dat je er een ‘temper’ van krijgt. En dit is makkelijk gezegd, want stress of onzekerheid op je werk kan ook voortkomen uit het feit dat je baan misschien wel oke is, maar… dat jij misschien niet (meer) oke bent voor de baan.

Waar wacht je op? NU is de juiste tijd!! Er wachten nieuwe collega’s, cliënten en taken op je.

Op zoek naar een nieuwe baan? Kijk eens op monsterboard, Jobbird of nationale vacature bank 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: