Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Stop jij het liefst ook je cadeautjes onuitgepakt weer in je tas?

De mooiste tijd van het jaar is niet zo geweldig voor mensen die introvert zijn, voor mensen die er niet van houden in de belangstelling te staan, voor mensen die liever alleen zijn.

Stel je voor dat het kerstochtend is en je zit in de woonkamer van je tante met je uitgebreide familie, alle ogen op je gericht omdat het nu jouw beurt is om een ​​cadeau te openen. Terwijl je het inpakpapier afscheurt, worden je wangen roder en droogt je mond op. Je probeert een reactie op te roepen die zowel dankbaar als oprecht lijkt. In plaats daarvan komt het over als gespannen en ongemakkelijk – zelfs als je echt blij bent met je cadeautje. Hoe komt dit? En wat kun je doen?

Sociale Angst
Sommige mensen vinden het gewoon niet leuk om in de belangstelling te staan. Het cadeau uitpakken verschilt vaak niet met anderen sociale situatie, gefeliciteerd worden, ons zelf introduceren enzovoort.
Dan is daarbij nog het verrassingseffect. De ontvangen weet niet wat in het cadeautje zit. De verwachting is dat je dan blij verrast reageert. Maar als niet blij of zelfs niet verrast bent?
Dit maakt het allemaal maar ongemakkelijk. Nog ongemakkelijker is dat de cadeautjes vaak uitgepakt worden met vrienden. De interpersoonlijke verlangens zijn dan groter. Iedereen is meer op zijn hoede als er veel mensen naar hen kijken, voor sommige mensen is dit echter een grotere belasting.
Als je je ongemakkelijk voelt als je een cadeautje uitpakt, maar er verder helemaal geen probleem mee hebt in de belangstelling te staan is er niets mis met je. Maar wat is een oplossing ervoor?Genieten van het moment
Alleerst probeer te genieten van de mensen om je heen, van de sfeer. Maak je niet druk om wat anderen denken. Trek je niets aan van anderen. Ook zij hebben maar een mening
Maak het anders bespreekbaar misschien kun je juist afspreken om cadeautjes juist mee naar huis te nemen, misschien hebben je zussen of neven er ook wel last van.
Piekeren over wat anderen mensen van jouw reacties denken heeft echt geen zin.
Geniet!.
Fijn feestdagen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: