Blog,  Dankbaarheid

7 Situatis waarin in je juist dank je moet zeggen.

Er zijn van die situatie waarin iedereen eigenlijk het zelfde reageert, met sorry of met nee nu niet. Maar sommige van deze situaties kan je beter dank je zeggen. 

1.Iemand geeft je een compliment
Iemand zegt: “Wat een leuke jurk heb je aan”. Jij zegt: “O, dit oude ding?” Je bent  niet de enige die zo reageert op een compliment. Maar wat schiet je op met deze reactie? Niets eigenlijk. Het is zonde om het compliment niet te omarmen. Door te zeggen: “Dank je, wat lief dat je dat zegt”, accepteer je het compliment. Maak het compliment niet kleiner dan het is. Daarmee haal je jezelf en de ander naar beneden. Hiermee geef je de ander de ruimte op zichzelf te zijn, maak je iedereen zijn dag een beetje beter.

2.Je bent te laat
Te laat komen is vervelend. Jij voelt je gehaast en je afspraak is geïrriteerd. Door te zeggen: “sorry dat ik te laat ben”, blijft het bij je zelf en betrek je de ander er niet bij.  Zeg liever: “Bedankt voor je geduld.” Door jouw fout moest de ander iets opofferen en het is wel zo aardig om haar daarvoor te bedanken. Haar te bedanken dat ze op je gewacht heeft. Je neemt gelijk een stukje irritatie weg. En weer is iedereen gelukkiger dan met een simpel sorry. Zelf als het niet je schuld is dat je te laat bent, maar bijvoorbeeld die van de NS, is het beter dank je te zeggen. Of misschien juist beter, want waarom zou jij sorry zeggen voor iets waar je niets aan kan doen.3. Je wilt iemand geruststellen
Wanneer iemand met een probleem naar je toe komt, ben je snel geneigd om de pijn te verzachten. Door te zeggen dat er nog positieve dingen zijn. Vaak vergeten we dat iemand soms alleen op zoek is naar een luisterend oor. Zeg daarom liever: “Bedankt dat je me dit vertelt”. Niet iedereen zit te wachten tot jij de dingen relativeert. Is hij er nog niet aan toe om te relativeren maakt dat alles alleen maar pijnlijker. Geef liever aan dat je de persoon bedankt voor het vertrouwen in je door dit met je te delen, als hij advies wil vraagt hij er wel om.

4.Wanneer je feedback krijgt
Feedback kan je helpen om je verder te ontwikkelen, mits je er goed mee omgaat. Als je baas naar je toe komt en zegt: “Ik ben niet tevreden met het werk dat je hebt geleverd. Ik had meer van je verwacht”, kun je natuurlijk in de verdediging schieten. Op die manier neem je echter de informatie niet echt tot je en kan je baas het idee krijgen dat de boodschap niet is overgekomen. Zeg liever: “Bedankt dat je vertrouwen in me had, ik zal het in het vervolg anders doen.” Hiermee maak je het ook voor de ander makkelijker, feedback geven is al moeilijk genoeg en nu kan je er samen aan werken het de volgende keer beter te doen.

5.Als iemand je ongevraagd advies geeft

Een veelvoorkomende situatie in de sportschool: iemand die je vertelt hoe je iets beter kunt doen. Hetzelfde gebeurt ook op de werkvloer of bij je vriendinnen. Iemand denkt iets beter te weten en jou te vertellen wat je fout doet. Beter dan je stekels opzetten, is het om de opmerking te incasseren en te zeggen: “Bedankt voor je advies”. Dat jij het jouwe denkt over deze persoon of het advies maakt dan niets uit. Hiermee voorkom je lange discussie en irritaties. Goede advies is er tenslotte om door gegeven te worden. Goed advies is een kadootje voor jou en jij mag er mee doen wat je wilt.

6.Als je ergens onderuit wil komen.
Iemand wil iets van je? Je baas wil dat jij iets doen, maar je hebt er echt geen tijd voor zeg dan: “bedankt voor je vertrouwen in mij, maar ik heb al dat rapport wat ik moet afmaken. ” Een vriendin wil zaterdag met je afspreken maar je het is de enige dag dat je echt even voor jezelf hebt zeg dan” bedankt dat je tijd met mij wil doorbrengen, maar ik heb al een afspraak.” eventueel gevolgd  door “zullen we dinsdag avond afspreken? ”

7. Als je niet zeker weet of je iemand moet bedanken

Bij twijfel: doen!  Zo werkt dat met bedanken. Als je niet zeker weet of je iemand moet bedanken, doe het dan gewoon. Heel simpel eigenlijk. Dankbaarheid tonen maakt iedereens dag een beetje beter.

Heb jij nog situatie waarin je vind dat je dank je moet zeggen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: