gedicht in mijn hoofd zelf compassie
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Wees lief voor jezelf: Praat over wat je voelt (4/5)

Het niet durven zeggen wat je denkt kan best frustrerend zijn. Zelf ervaarde ik ook die frustraties wanneer ik ergens een bespreking had en thuiskwam met een onvoldaan gevoel omdat ik niet had gezegd wat ik op mijn hart had. De laatste tijd kropte ik zoveel op dat ik er overspannen van werd of ik was zo oerspannen dat ik niet meer durfde te zeggen wat ik voelde. Misschien helpt het onderstaande.

Het niet zeggen wat je denkt is egoïstisch

Als je niet zegt wat je denkt is er niemand die rekening met je kunt houden en niemand die begrijpt wat jij werkelijk wilt en wie je werkelijk bent. Mensen maken dan inschattingen die misschien niet correct zijn en zijn dan teleurgesteld in jou reactie. Of jij kunt teleurgesteld zijn in de reactie van anderen omdat  jij jouw verwachtingen nooit heb uitgesproken.
Lief zijn voor jezelf houd in dat je verwachtingen van jezelf en anderen managed. Natuurlijk ga je dit niet scheldend doen. De toon maakt de muziek, maar zeggen wat jij vind mag zeker en je hoeft het niet op te kroppen. Niemand mag jou veroordelen als je vriendelijk je zin begint met ik vind.Je bent niet de enige

Door over dingen te praten ontdek je vaak dat je niet te enige bent, die ergens last van heeft, iets lastig vind. Het spreekwoord gedeelde smart is halve smart klopt hierbij goed.  Het kan opluchten dat je niet de enige bent.

Gun mensen de kans om van jou te leren.

Dat jij niet de enige bent, of dat jij raakvlakken hebt met problemen van anderen is een reden om er nog meer over te praten. Dit betekent niet alleen dat jij je prettiger voelt wanneer jij deze unieke waarheid deelt, maar dat het ook een toegevoegde waarde kan hebben voor andere mensen. Sterker nog: het hééft een toegevoegde waarde! Onafhankelijk van of ze jouw mening nu wel of niet voor lief nemen. Door open te staan voor (lees: het ontvangen van) de meningen van anderen en het delen van jouw mening is er een evenwichtige wisselwerking. Je neemt dan niet alleen informatie op van jouw omgeving, maar geeft ook terug. Door alleen informatie over te nemen ben je eigenlijk parasitair. Door terug te geven creëer je balans.

Jouw mening is onbetaalbaar

Ik weet nog goed dat ik dacht dat mijn mening er niet toe deed. Ik uitte hem niet en hield hem voor mijzelf. Dit hield ik vol totdat ik niet anders meer kon en toen ben ik gaan praten over mijn sociale angsten. Hierdoor kwam ik juist in een stroomversnelling en en nu ben  ik mensen soms aan het helpen met sociale angsten.  En zo geldt dat ook voor jou! Jij hebt die unieke combinatie van ervaringen die zo veel mensen kan helpen en die echt onbetaalbaar is. Maar zolang jij hem voor jezelf houdt help je er alleen jezelf mee. Mijn ervaring was dat het zeker spannend was om er een start mee te maken. Het was eng om kwetsbaar te zijn over mezelf en mezelf bloot te geven, maar het was één van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt. Wanneer ga jij een start maken je masker af te doen?

Lees hier de andere delen in deze serie”: 
1 Compassie
2 luister naar je lichaam
3 Accepteer ongemakkelijkheid
4 praat over wat je voelt
5 geef grenzen aan

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: