Poëzie helpt, Het Pantoum.
Blog,  Poëzie helpt

Poëzie helpt

Mooie gedichten schrijven, mooie gedichten bedenken, mooie gedichten lezen helpt.
“Waarmee?” vraag je je waarschijnlijk af. Bij alles is mijn antwoord.

Je kunt gedichten gebruiken bij gesprekken over emoties.  Je kunt gedichten gebruiken bij het verwerken van gebeurtenissen. Je kunt gedichten gebruiken om je af te leiden of om je niet alleen te voelen. Je kunt een gedicht bedenken terwijl je de afwas doet en de tijd gaat sneller.  Je kunt een gedicht gebruiken om je te motiveren.

Je kunt gedichten gebruiken om met meer aandacht je leven te leiden of om juist je aandacht van je leven af te leiden. Kortom poëzie helpt!

Gedichten helpen je in het hier en nu te komen.

Als schrijver van poëzie heb je aandacht nodig bij de woorden die je schrijft en ook bij de woorden die je niet schrijft.
Als lezer heb je vaak bewuste aandacht nodig om een gedicht te lezen. Het brengt je in het hier en nu.
Voor mensen die aan mindfullnes willen doen, kan het schrijven van een gedicht een goede oefening zijn. Ook het aandachtig en bewust lezen kan een goede oefening zijn om in het hier en nu te leven.

Gedichten helpen je te beseffen dat jou gevoelens universeel zijn.

Door gedichten te lezen besef je dat anderen dezelfde emoties hebben. Iedereen is wel eens boos of verdrietig. Je bent een mens en staat hierin niet alleen! Je mag emotie hebben.


Gedichten laten je soms een andere kant zien.

Gedichten kunnen je een andere kant laten zien van de dingen. Je ervaart dingen op nieuwe manieren. Gedichten kunnen je een open blik geven. Als je veel gedichten leest leer je steeds meer dingen van de andere kant te bekijken. Goede gedichten leren je ook om woorden op een andere manier te gebruiken.

Gedichten zorgen ervoor dat je beter in taal wordt.

Het schrijven van gedichten en schrijven in het algemeen zorgen ervoor dat je beter in taal wordt. Je leert ervan door het te doen. Als je je gedichten ook nog aan anderen laat lezen blijf je leren.
(ja, dit is een oproep om mij te verbeteren daar waar ik het fout doe! lees maar over mijn dyslexie dilemma)

Gedichten zijn aanleiding voor goede gesprekken

Je kunt gedichten gebruiken in je gesprekken. Je buurman ziet waarschijnlijk iets heel anders in het gedicht als jij en toch kunnen jullie het beide mooi vinden. Wat ziet hij er in, wat raakt hem? Wat raakt jou? Je kunt een hele andere kant van jouw buurman leren kennen door gedichten.

Gedichten helpen je moeilijke dingen te verwerken.

Schrijven maakt deel uit van heel wat verschillende types psychotherapie en je kan het uitoefenen zonder de hulp van een eventuele therapeut. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat een persoonlijke tekst schrijven heel wat positieve gevolgen kan hebben: een beter humeur, minder bezoekjes aan de dokter, een verhoogd aantal immuuncellen, meer enzymen in de lever en een betere reactie van antilichamen op aanvallen van buitenaf.
Keizerin Sissi noemde haar gedichten al therapie. De gedichten van Keizerin Elisabeth zijn trouwens uitgegeven en als je voldoende Duits begrijpt zijn ze schitterend. Ik kwam haar boek bij toeval tegen en heb er van genoten. (Je kan het hier als e-book kopen voor €0.99) De gedichten maken haar zo menselijk. Haar gedichten geven een heel ander beeld van haar. Ik ga er vanuit dat haar gedichten haar hebben geholpen.

De komende weken en maanden zal ik dieper in gaan op hoe poëzie helpt. Ik heb al wat ideeën, maar jij misschien ook wel.
Heb jij een voorbeeld waar poëzie jouw geholpen heeft?
Of wil je misschien graag dat ik probeer te helpen met een stukje poëzie? Neem dan contact met mij op, door een reactie achter te laten of via het contact formulier.
Laten we samen de wereld van de poëzie ontdekken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: