Boek met roos. Ik hou van mij. lezen goed
Blog,  Poëzie helpt

Poëzie Helpt: wat is poëzie?

Een gedicht is niet altijd poëzie en poëzie is is niet altijd een gedicht. Denk aan het doorsnee Sinterklaas-gedicht dat ik geen poëzie zou noemen. Hoe leg ik nu uit wat Poëzie is? Hoe leg ik uit wat ik poëzie  vind? Wikipedia zegt hier het volgende over:  “Poëzie is een genre in de literatuur waarbij tekst in de vorm van een gedicht wordt gebracht. Poëzie is eigenlijk een genre dat moeilijk af te bakenen is.” 

Het is niet altijd even duidelijk wanneer iets poëzie genoemd kan worden en wanneer niet. Maar wat werkt er nu beter dan poëzie te beschrijven met een stukje Poëzie.  Het onderstaande gedicht is van Toon Telligen en beschrijft volgens mij wat poëzie is. Maar vraag het aan een andere schrijver, een andere dichter of gewoon een ander mens en je krijgt een andere definitie.

Poëzie begint meteen te huilen
als zij op haar knie valt,
maar laat zich ook gemakkelijk weer troosten
met snoep
en belachelijke zangers –en ouder is zij, veel ouder dan het oudste kind:
ze moet worden gevoerd,
ze haalt dag en nacht door elkaar,
ze lacht als er niets meer te lachen is,
ze zingt onder haar dekens,
en als we haar smeken om ons nog eenmaal te herkennen –
haar handen in onze handen –
dan snikt zij
en mompelt iets onsterfelijks. Zij is met grote blijdschap zojuist aan het niets
ontloken,
nog met vernix caseosa overdekt –
terwijl zij haar ogen neerslaat
en beeft
in het vochtige aanschijn van de dood.
Mijn vriendin is zij

Poëzie is gevoelig, daarom huilt zij meteen. Ze overdrijft.  Maar poëzie ook troostend. Ze komt soms totaal uit het niets bij de dichter op en soms komt ze als de dood. Poëzie brengt de dingen vaak net even anders. Poëzie kan alles in het leven omschrijven. Poëzie kan van iets simpels als een vallend blad de grootste levensgebeurtenis maken en ze kan iets grootst als de liefde beschrijven als of het allerdaags is.  Poëzie leeft mee, maar is soms onbegrijpelijk en ongrijpbaar.

Voor mij is poëzie het volgende:

Poëzie is emotie die je onverwachts raakt. Maar poëzie is ook die mooie man in een kraak wit overhemd, die dame in oranje teenslippers en de wielrenner is de roze trui. Poëzie is een poging de wind te zien, vogelzang te ruiken en bloesem te horen spreken.  Poëzie is die onverwachtse kijk op de wereld. Poëzie is de waarheid liegen. En zoals Toon zegt: poëzie is mijn vriendin.Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: