Poëzie helpt, Het Pantoum.
Blog,  Poëzie helpt

Poëzie helpt: Het Pantoum.

Poëzie helpt, ik schreef er al een eerder een blog over. Poëzie kan de lezen helpen en de schrijver er van. Een specifieke vorm die mij altijd helpt is een pantoum. Een waarschuwing vooraf: als je er aan begint kan het echt persoonlijk en heftig worden. Ik heb er meerdere geschreven. Het is moeilijke vorm van dichten omdat je niet heel vrij bent in je vorm. Ik zou dit ook niet gebruiken om te ontspannen of als afleiding. Een pantoum is juist om die grenzen en die barrières te vinden.

Wat is een Pantoum?
Het wordt een Tibetaans gedicht of Maleisisch vers genoemd en het is een dichtvorm van twintig regels, waarbij een aantal van de regels wordt herhaald. Met het onderstaande schema kun je in korte tijd zelf een gedicht schrijven waarbij de essentie van het moment of van wat er werkelijk in je omgaat, soms gewoon voor je ogen verschijnt. Vaak werkt het verrassend verhelderend, omdat onbewuste gevoelens of gedachten aan de oppervlakte komen. Het schrijven is bijna meditatief en bovendien erg leuk om te doen. Het is belangrijk dat je het eerste schrijft wat in je opkomt, zonder jezelf te corrigeren. Voor een pantoum kies je een kernwoord, het thema van je gedicht, iets wat je op dit moment bezig houdt.

Het schema voor de pantoum:

• Regel 1: Ik… (maak een zin die met ‘ik’ begint en waarin je het kernwoord noemt)
• Regel 2: Ik… (beschrijf waar je bent)
• Regel 3: Ik… (beschrijf wat je ziet)
• Regel 4: (beschrijf wat er gebeurt in connectie met je kernwoord)
• Regel 5: is gelijk aan regel 2
• Regel 6: is een gevoelsreactie op regel 2: wat doet het met je?
• Regel 7: is gelijk aan regel 4
• Regel 8: is jouw reactie op regel 7
• Regel 9: is gelijk aan regel 6
• Regel 10: wat is je gevoelsreactie op regel 2,wat doet het met je ?
• Regel 11: is gelijk aan regel 8
• Regel 12: hoe is dat?
• Regel 13: is gelijk aan regel 10
• Regel 14: hoe voelt dat?
• Regel 15: is gelijk aan regel 12
• Regel 16: wat is je reactie daarop?
• Regel 17: is gelijk aan regel 14
• Regel 18: is gelijk aan regel 3
• Regel 19: is gelijk aan regel 16
• Regel 20: is gelijk aan regel 1

Hoe helpt een pantoum

Een pantoum kan dwingen dingen op een bepaalde manier te zien. Daarnaast kan een pantoum je inzicht geven in wat je dwars zit, vooral als je intuïtief schrijft. Een gedicht en zeker en pantoum hoeft niet altijd te rijmen. Dat ik dat graag doe, wil niet zeggen dat jij dat ook hoeft te doen.
Schrijf wat in je opkomt. Je zult verbaasd zijn over het resultaat.

Mijn pantoum

Ik schrijf pantoumen, de laatste tijd veel vaker, om mijn pijnpunten te achterhalen. Hieronder het pantoum dat ik nu wel delen. Het is een van de eerste die ik schreef en gaf me toen het inzicht waar mijn onzekerheid onder andere vandaan kwam.

Ik naar kijk naar een foto van de puber die ik was
Ik ben jaren verder, volwassen mag je veronderstellen
Ik zie een onzeker meisje dat gepest wordt in de klas
En dat gepest blijft haar nog jaren kwellen 

Ik ben jaren verder, volwassen mag je veronderstellen
Het doet mij nog steeds verdriet en pijn
En dat gepest blijft haar nog jaren kwellen
Zal het ooit eens over zijn? 

 Het doet mij nog steeds verdriet en pijn
Na al die jaren komen er nog steeds tranen
Zal het ooit eens over zijn?
Kan ik mij ooit ergens veilig wanen 

Na al die jaren komen er nog steeds tranen
Zal ik ooit de tranen van mijn wangen kunnen vegen
Kan ik mij ooit ergens veilig wanen
Ik heb al die tijd gezwegen

 Zal ik ooit de tranen van mijn wangen kunnen vegen
Ik zie een onzeker meisje dat word gepest in de klas
Ik heb al die tijd gezwegen
Ik kijk naar een foto van de puber die ik was 

Wil jij het eens proberen? Ik zou het resultaat graag lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: