Blog,  Poëzie helpt

Poëzie helpt: Het leven is van mij.

Eind dit jaar word ik veertig. Op zich heb ik daar geen probleem mee, maar men verwacht eigenlijk wel dat ik nu eens volwassen word. Mensen schatten mij vaak jonger in en niet alleen omdat ik er jong uit zie, maar ook omdat ik mij blijkbaar jong gedraag. Maakt het eigenlijk iets uit hoe ik mij gedraag? Nee toch? Ik moet mijn eigen leven lijden en mijn eigen pad gaan.

Ik ben daar van overtuigd maar dat is niet altijd gemakkelijk. Zoals ik hier al schreef soms gaat dat automatisch. Verder heb ik ook moeite om nee te zeggen, maar waarom als mijn leven van mij is?


Het leven is van mij.

Soms is het moeilijk om aan te geven waarom je niet voelt dat je leven van jouw is. Soms wil je gewoon iets zeggen dat niet echt mag in onze maatschappij. Er is een nummer dat mij er altijd door heen helpt. Het nummer komt uit de musical Elizabeth. Hier onder zie je de song tekst en de uitvoering door Pia Douwes. Voor mij staat dit voor een mengeling van eigenwijsheid, en kracht en levensplezier. Daarbij is dit voor mij niet alleen maar een songtekst maar ook echt wel een gedicht. (dat iemand toevallig op muziek heeft gezet en prachtig gezongen is door Pia)

Ik wil niet gehoorzaam, getemd en oppassend zijn
ik wil niet fatsoenlijk, geremd en volwassen zijn
ik ben niet van jou, nee ik ben vrij
mijn leven is van mij

op `t ijs wil ik schaatsen
en zelf zien hoelang het houdt
op `t koord wil ik dansen
gevaarlijk? dat laat me koud
ik ga voor geen risico opzij
`t leven is van mij

mij kun je niets leren, met dwang en met straf
ik weiger te buigen voor plicht
wil jij me bekeren, dan wend ik me af
en vlieg als een meeuw naar het licht

ik wil alles leren
vrijwillig en zonder dwang
en alles riskeren
want ik ben voor niemand bang
zo vecht ik en worstel ik me vrij
mijn leven is van mij

ik wil me niet schikken
voor niemand een voorbeeld zijn
ik wil niet door blikken
van and`ren beoordeeld zijn
ik hou niet van huichelarij
het leven is van mij

en wil je me binden
dan krijg je protest
zo hard als ik kan, schreeuw ik ‘nee’
en mocht je me vinden
verlaat ik het nest
en duik als een meeuw in de zee

ik hunker naar vriendschap
en wil graag geborgen zijn
ik deel in jouw blijdschap
en ook als er zorgen zijn
maar vraag niet mijn leven
dat kan ik jou niet geven
mijn leven is van mij

van mij!

Is jouw leven ook van jou?
Welk nummer is voor jou belangrijk als het gaat om jouw leven?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: