Blog,  Poëzie helpt

Poezie helpt: Geluk

Geluk, wie streeft er niet naar? Maar hoe bereiken we geluk? Nee, ik heb niet alle antwoorden, maar ik weet wel dat er voor mij vier dingen zijn die een soort basis vormen. Als deze op orde zijn, kan ik gelukkig zijn.

1) Thuis

Thuis is waar je woont, maar ook waar je je fijn en geborgen voelt. Dit is de plek waar je altijd weer terug komt. Je thuis wordt gevormd door hoe je het aankleedt en door de mensen waarmee je thuis woont. Om eerlijk te zijn ik heb 2 plekken die ik thuis noem. Mijn eigen huisje en mijn ouderlijk huis, daar ben ik ook nog steeds thuis.


2) Vrienden

Zelf heb ik niet veel vrienden, maar dat is ook niet nodig. Weten dat je vrienden hebt die je altijd kan bellen, ook al heb je ze al een tijd niet gesproken, kan je door moeilijke tijden heen helpen. Zeker als je ze dan ook nog eens echt kunt bellen als het moet. Het feit dat je dit vangtnet hebt geeft vertrouwen. En ook dat is nodig om gelukkig te zijn.

3) Werk

Werk zorgt voor zekerheid en dat je je nuttig voelt. Voor veel mensen draagt werk daarom bij aan het geluk. Echter als je de verkeerde baan hebt, werkt dit niet echt mee. Het is dus belangrijk om een goede passende baan te hebben.

4) Hobby’s en ontspanning.

Soms ben ik een huismus en vind ik het heerlijk de hele dag in huis te rommelen, maar ook weer niet altijd. Ontspanning is er belangrijk als je gelukkig wilt zijn. Stress is geen factor die nu echt bijdraagt aan geluk. Voor mij is ontspanning ook gedichten lezen en schrijven. En dit is niet alleen ontspanning, dit is ook geluk!. En precies daarover gaat het onderstaande gedicht. Wat vind jij ervan?

Waar woont ’t Geluk?

Als ik laatst de Luxemburgse bergen,
Wand’lend, zingend hier en daar doorkruiste,
Trof mijn blik een huisje aan.
’t Stond daar zo verwijderd, zo allene,
Tussen bomen, met de voet in ’t water,
En ik bleef een wijle staan.

En ik dacht: ‘Men loopt geheel zijn leven
Om ’t geluk te zoeken en te vinden,
Maar men vindt, men vindt het niet.
En misschien, daar tussen boom en bergen,
In dit klein, verdoken, stille huisje
Woont ’t geluk en zingt zijn lied.’

‘k Naderde en ik zag een jonge moeder,
Aan haar borst een zuigling; ‘k zag haar gade
Druk aan ’t werk en levensblij.
’t Kindje keerde zich en lag gulhartig lachend;
Blozend dekte zij de kuise boezem,
Vriend’lijk knikkend groette hij.

‘k Ging dan verder, verder, ’t hart benepen,
En ik vroeg aan Godes blauwe hemel,
Aan het water, aan de wind:
‘Zeg mij, hemel, waar ’t geluk zijn woonst heeft?
Water, wind, waar zingt ’t geluk zijn liedje?’
‘k hoorde: ‘Waar men u bemint!’

Uit het hart! (1874)
Gentil Antheunis

De basis van geluk kan echter voor ieder anders zijn. Wat is jouw basis van geluk?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: