Blog,  Persoonlijke ontwikkeling,  Poëzie helpt

Poezie helpt: Ga vinden en zoek niet meer

Waar ben jij naar opzoek? Op zoek naar jezelf? Op zoek naar de ware? Op zoek naar geluk? Hoe lang blijf je zoeken en wanneer is het genoeg? Wanneer stop je met zoeken? Pas als je gevonden hebt wat je zoekt of als je moe bent? Weet je eigenlijk wel waar je precies naar zoekt? Ik haat zoeken. Niets is vermoeiender dan zoeken en niets is meer frustrerend dat niet kunnen vinden wat je zoekt. Stop met zoeken en ga vinden. Wie weet vind je die speld in die hooiberg of juist ernaast.

Op vakantie vind je leuke dingen.

Ik was afgelopen jaar alleen in Marokko, de mooiste plekjes en de twee plekken waar ik de meeste inspiratie vandaan had waren plekken waar ik gewoon terecht was gekomen. Gewoon door te lopen en te wandelen.  Die rivier die ik wilde bezoeken en het vogelpark -omdat men zei dat het leuk was- waren eigenlijk de moeite van het zoeken niet waard.  Wat is er leuker dan onverwachts dingen vinden.

Ben je opzoek naar die grote liefde?

Hoe leuk zou het zijn als je die grote liefde zou vinden? Dat zou je gelukkig maken, je zoekt telkens en raakt teleurgesteld. Stop met zoeken. Vind je grote liefde. Leef je leven, straal en neem de tijd om nieuwe mensen te ontmoeten. Wacht niet meer op de ware, zoek niet meer naar de ware. Ga er alleen op uit en ontdek dat dat ook heel leuk kan zijn. En wanneer je toelaat dat je alleen ook kunt genieten, dan merk je steeds meer dat alleen dingen ervaren goed voor je is. Het is goed voor je zelfbeeld, je zelfvertrouwen en het leert je helemaal in het moment te zijn. Mindful dus. Je hebt maar één leven en dat gebeurt op dit moment. Laat het niet voorbij gaan!

Op zoek naar jezelf.

Stop met zoeken naar jezelf. Leef je leven en wees gelukkig. Kom in de flow en ga leuke dingen doen. (lees hier over deze drie niveaus van geluk). Want weet je wel waar je moet zoeken? En hoe zoek je? In de spiegel misschien, maar ben jij dat echt? Stop met zoeken, laat oude patronen los en vind jezelf vanzelf. Over jezelf zoeken heeft heeft Coen Simon een goed boek geschreven. Waarom we ons zelf zoeken en niet vinden. (hier te koop)

Ter inspiratie. Pablo Picasso schreef het onderstaande gedicht hierover.

Ik zoek niet – ik vind

Zoeken, dat is uitgaan van oude
concepten en een vinden-willen
Van het reeds bekende in het nieuwe

Vinden, dat is het volledig nieuwe!
Het nieuwe ook in de beweging.
Alle wegen zijn open,
En wat gevonden wordt is onbekend.
Het is een avontuur – een heilig avontuur

Het ongewisse van zulke waagstukken
Kunnen eigenlijk alleen op zich nemen,
Die zich in ongeborgenheid geborgen weten,
– die in het ongewisse raken zonder leiding te ervaren,
die zich in het duister
aan een onzichtbare ster overgeven –
die zich door doelen laten leiden en niet,
door het menszijn begrensd en beperkt, het doel bepalen.

Dit openstaan voor ieder nieuw inzicht, Voor iedere nieuwe beleving,
Zowel uiterlijk als innerlijk: dat is het wezenlijke
Van de moderne mens, die in alle angst
Voor het loslaten, toch de genade ervaart
Van het gehouden zijn aan de openbaring
van nieuwe mogelijkheden

Wat wil jij graag vinden?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: