heel me niet, stuk
Blog,  Dankbaarheid

Ook jouw “kleine” gevoel mag er zijn.

Ik las laatst een column in het AD van omdenken. Deze ging over dat leed vergelijk het leed niet minder erg is. Lees deze steengoede column hier.
Ik vind het in deze bijzondere tijd extra lastig om mijn gevoel te accepteren, want ik besef ook heel goed dat er veel mensen het slechter hebben dan ik. Er zijn ook mensen die het beter hebben dan ik. Maar ook al is het misschien is iets kleine ook mijn “kleine” gevoel mag er zijn.

Laat je geen schuld gevoel aanpraten

Ik baal er van dat ik elke dag moet thuis werken en ik mis mijn collega’s ontzettend. Ook baal ik dat mijn winstuitkering is uitgesteld en mogelijk afgesteld. Ik besef dat er mensen zijn die hun baan of zaak helemaal kwijt en ik ben wel dankbaar dat ik de mijne houd en toch baal ik, want dat geld had ik eigenlijk willen besteden aan een nieuw bed.

Een ander ding dat vele zeggen dat er niet mag zijn is dat ik me door de maatregelen in mijn vrijheid beperkt voel. Ik heb geen auto. Ik mag niet met twee anderen in een auto zitten. Ik mag niet met de trein, alleen voor essentiële reizen. Ik weet ook wel dat er landen zijn waar de lockdown erger is. En mensen in oorlog, tja. Maar ik woon niet in die landen en daar ben ik dankbaar voor, maar toch maakt het me kwaad.

Soms voel ik me schuldig dat ik blijkbaar zo kleinzerig ben. Op die momenten laat ik mij aanpraten dat ik me daar schuldig over moet voelen. En toch mag ik daar boos zijn. En jij ook! Of verdrietig,of in de war etc etc .

Voor iedereen anders

Het niet doorgaan van een vakantie waar je een jaar lang voor gespaard heb, Het verliezen van je baan. Wat is erger? Mag je daar over oordelen. Want al het een baan is waar je het eigenlijk niet meer naar je zin hebt, is het misschien wel niet zo erg. Ik kan er niet over oordelen
De ene gebeurtenis kan voor een ene het einde betekenen, voor de ander valt het mee. Dit kunnen we niet anders dan voor ons zelf uitvinden en niet voor een ander.

Positief blijven

Maar wat dan te doen? Stop met vergelijken. Zeg gewoon: “Rot voor je” of “Jee, dat is balen.” En als het straks weer mag, geef elkaar gewoon even een knuffel.

Blijf positief. Dat betekend overigens niet dat je niet meer boos, of verdrietig mag zijn. Het betekent dat je doorgaat ondanks je gevoel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: