spullen, opruimen
Blog

Ontspullen: Hoe doe je dat? (15 tips)

Spullen. We hebben spullen in overvloed. Het materealisme leeft nog steeds, al wordt iedereen zich steeds meer bewust dat spullen ons niet gelukkig maken. Spullen kunnen ons zelfs ongelukkig maken. Sterker nog: psychologen toonden met hormoonmetingen aan dat het hebben van teveel spullen stress veroorzaakt en andersom. Vind jij het ook zo moeilijk om je spullen los te laten. Ik deel graag de volgende 15 tips met je zodat ook jij wat ballast kan weg doen.

1 Motivatie: je wordt niet gelukkig van spullen
Natuurlijk weet je het wel: het gaat in het leven om de dingen die je doet, niet om de dingen die je bezit. Leuke dingen doen en samen iets beleven, dáár word je pas echt gelukkig van. Met spullen bevredig je een kortetermijnbehoefte, terwijl ervaringen juist op langere termijn geluksmomenten blijven brengen door de herinneringen die eraan kleven.

2 Opruimen volgens de Marie Kondo-methode
Zo ruim je op volgens de methode van Marie Kondo: sorteer spullen per categorie. Leg bijvoorbeeld al je cd’s of boeken op tafel en ga dan selecteren. Begin bij kleding, daarna pak je alle boeken en vervolgens al je documenten, en zo door. Als laatste – misschien wel de moeilijkste categorie – spullen waaraan herinneringen kleven. Ga bij het selecteren vooral uit van wat je wilt houden en niet van wat je weg wilt doen. Meer over deze methode lezen bestel haar boek hier .

3 Vraag jezelf af: word ik hier blij van?
Wie de methode van Japanse opruimgoeroe Marie Kondo volgt, zou elk item moeten vasthouden en goed moeten nadenken of je er blij van wordt. Of zoals ze het zelf zegt: ‘Does this bring a sparkle?’ Als het antwoord nee is, moet het item weg. Zo houd je uiteindelijk alleen maar zaken over waar je echt heel blij mee bent.

4 Raak spullen die je wilt opruimen één keer aan
‘Only touch it once’: zodra je besluit iets weg te doen, stop het dan ook meteen in een vuilniszak of bak die naar de kringloopwinkel gaat.

5 Doe spullen weg die je een schuldgevoel geven
De Britse journalist James Wallman is auteur van het boek Ontspullen en geeft de volgende tip: doe spullen die een schuldgevoel geven als eerste weg. “Bij mij was dat bijvoorbeeld een aantal literatuurklassiekers die ik ooit had gekocht. Na twintig jaar stonden ze nog steeds in mijn kast en leken ze te zeggen: je hebt me nog niet gelezen!”

6 Dé truc om je kledingkast uit te mesten
Wil je zien welke kledingstukken je echt gebruikt, hang dan alle kleding in je kledingkast met de hangertjes achterstevoren op de rail. Elke keer dat je iets hebt gewassen, hang je het op de gewone manier terug. Na een maand zie je precies welke kledingstukken je draagt en welke niet. Heb je planken, leg dan alle schone kleding onder op de stapel. De kledingstukken die je niet vaak draagt komen dan vanzelf bovenop te liggen. Als je tot driemaal toe besluit een kledingstuk dat bovenop ligt niet aan te trekken, stop het dan in een zak. Als de zak vol is, kun je die naar de kringloopwinkel brengen.

7 verstoppertje
Stop al wat je hebt in tassen en dozen. Je mag er alles uithalen wat je maar wilt als je het nodig hebt. Na een maand weet je perfect wat je nodig hebt, en wat niet. Je hoeft het niet per se in één keer te doen, het kan ook kamer per kamer. Woon je samen, verstop dat dingen voor je partner heeft hij of zij het niet gemist dan mag het dus weg. (je kunt hier iemand wel ontzettend mee op stand jagen, hihi)


8 maak het klein
Opruimen kost tijd. En energie. Dus zorg dat je klein begint. Kies een kamer waar je wilt gaan opruimen en beperk je tot één rommelplek. Klaar? Stop dan met opruimen! Als je klein begint, heb je meer successen om te vieren. En dat is uiteindelijk wat je gemotiveerd houdt. De ervaring leert dat je net zo tevreden kunt zijn van een opgeruimde la als van een complete kamer. Of je kiest ervoor om 1 item per dag weg te doen. Je krijgt vanzelf de smaak te pakken.

9 maak er een spelletje van
Gaat het je veel te langzaam met 1 item per dag? Daag dan jezelf wekelijks uit om een vuilniszak te vullen met 27 spullen die weg kunnen. In hoog tempo ga je je huis door en je pakt links en rechts spullen tot de zak vol is. Kijk er niet meer in, doe de zak dicht en gooi hem weg. Ook leuk om samen met je huisgenoten een wedstrijd van te maken. Wie is het snelste klaar? (Een paar slippers telt voor twee!)

10 Blijf gemotiveerd
Heb je al wat stappen gezet met ontspullen in huis? Schrijf voor jezelf dan eens op welke 5 voordelen je het meest ervaart op dit moment. Deze motivatie zal je inspireren om je huis te blijven ontspullen, ook als het moeilijk wordt.

11 Leen en huur in plaats van koop
Als je eenmaal aan het ontspullen bent, is het ook slim om minder te kopen. Dat is gemakkelijker dan je denkt. Een heleboel spullen gebruik je zo weinig dat je die niet per se hoeft aan te schaffen. Een boormachine bijvoorbeeld of kampeerspullen. Denk aan huren of lenen; er zijn tegenwoordig een heleboel leuke online platforms die dit faciliteren, zoals peerby.

12. Verdien geld met je oude spullen
Steuntje in de rug nodig als je twijfelt om iets weg te doen? Als je je overtollige huisraad naar een tweedehandswinkels brengt, ontvang je vaak een deel van de opbrengst van de verkoop. Je kunt je spullen ook via internet verkopen. Een leeg huis, al je overtollige huisraad weg én een zakcentje verdienen: win-winsituatie toch?

13 kijk vanaf nu goed naar je aankopen.
Als je rigoureus hebt opgeruimd ga je vanzelf bewuster kijken naar je aankopen. Ga voordat je iets koopt na of dit essentieel is voor jou en denk er vervolgens even over na. Als je daarna nog steeds denkt aan het product is dit een teken om het aan te schaffen.

14 Beloningen
Heb je ontzettend je best gedaan. Beloon jezelf dan. Vier je succes. Nee niet gelijk gaan winkelen. Ga lekker koffie dringen met je moeder, uiten met een vriend of bingewatch eindelijk die serie

15 Weet dat je in elk tempo kunt ontspullen.
En dat je zo ver kunt gaan als prettig voelt voor jou. Ontspullen die je niet voor anderen, dat doe je voor jezelf. Omdat je jezelf een rustiger, lichter huis gunt.

Welke stappen ga jij vandaag ondernemen om te ontspullen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: