shame on you in letters
Blog,  Dankbaarheid,  Persoonlijke ontwikkeling

Ontevreden zijn is makkelijk.

Ik denk wel eens: Ik ben niet helemaal happy, maar als ik die nieuwe baan heb, komt het goed. Of: Als ik die 8 kilo kwijt ben, voel ik me vast een stuk zelfverzekerder. Als ik later meer verdien, dan pas kan ik meer doen en dus meer genieten. Als ik in dat huis met die leuke tuin kan wonen, wordt mijn leven veel leuker. Als mijn tanden mooier zijn ben ik sterker. En natuurlijk ook: als ik die man zou ontmoeten, dan…

Ontevreden zijn

Ongelukkig is natuurlijk ook ontzettend makkelijk. Diep ontevreden zijn met mijn leven is niet heel moeilijk . Ik ben niet tevreden over hoe ik er uit zie, mijn tanden zijn niet mooi, de tandartsrekening is te hoog, de koffie op mijn werk is niet te drinken, de buren maken te veel herrie, de bus stinkt en de trein is te laat.

Ontevredenheid wordt ons dan ook gefaciliteerd, want ontevreden mensen doen hun best om hun leven te veranderen, komen in beweging, zijn gemakkelijk te verleiden en geven veel geld uit om hun leven beter te maken. Ontevreden zijn is goed voor de economie.Ontevredenheid maakt mijn leven echter onnodig ingewikkeld.

Het gras is altijd groener aan de andere kant van de heuvel

Er is niks mis met het streven naar een beter betaalde of boeiendere baan, een ander huis, het vinden van een partner of werken aan je figuur. Maar té veel van dit soort gedachten kunnen je geluksgevoel aantasten. Heb je veel van dit soort ambities, dan loop je het risico om het ‘ik ben pas gelukkig als…’ syndroom te ontwikkelen. Je concentreert je helemaal op toekomstige situaties en doet het heden af als niet goed genoeg. Je hebt een excuus om op dit moment niet gelukkig te zijn en je gaat je daadwerkelijk minder gelukkig voelen. Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvel.

Geluk blijkt juist vooral met tevredenheid te maken te hebben. Of nog een stapje verder met dankbaarheid. Tevreden en dankbaar zijn met wat je wél hebt op dit moment, en niet in de toekomst. Dus als je steeds jezelf wijs maakt dat je het pas fijn kunt hebben op een later moment, als al die ambities ingevuld zijn, maak je het jezelf onnodig moeilijk. Misschien maak je het jezelf wel onmogelijk om gelukkig te zijn.

Ik zou bijna zeggen: Schaam je! Er is zoveel om gelukkig over te zijn.

Dankbaar en tevreden

Het is goed om te dromen over de toekomst. Het is ook heel goed om ambities te hebben en te werken aan jezelf. Maar je echte geluksgevoel zal daardoor niet verbeteren. Dat hang niet af van externe successen en omstandigheden. Het zit in jezelf. Zolang je eigen geluk afhangt van vergelijkingen met de buitenwereld (lees hier er een gedicht over), zul je nooit helemaal tevreden zijn met je situatie. Je lichaam, je werk, je huis, je bankrekening: ze zullen nooit precies zijn zoals je wilt. En als er wel iets perfect is geworden, verzin je wel weer iets anders wat nog beter moet.
Wees dus dankbaar en tevreden met wie je nu bent. (tips over dankbaarheid vind je hier en hier)

Ik ben dankbaar en tevreden met wie ik nu ben en met waar ik nu denk heen te gaan. Die paar kilo, mijn perfecte gebit en die man maken mijn leven straks alleen maar beter!

Ga gelukkig zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: