Ik ben raar
Persoonlijke ontwikkeling

5 reden voor onrust in je hoofd.

Onrust in mijn hoofd. Het is iets wat ik denk ik mijn hele leven al heb. Herkenbaar?

De Spaanse psycholoog Maite Finch  legt uit waarom dit gebeurt. Wanneer je hoofd vol zit, je stress hebt of angstig bent, verandert er iets in je hersenen.
Als er reden is voor stress en angst is dit goed voor ons. Maar wat gebeurt er nu als het niet nodig is om angstig of gestrest te zijn? Heel vaak wordt het dan alleen maar moeilijker om om rustig te zijn. Maite Finch zegt dat er enkele specifieke redenen zijn waarom we geen rust in ons hoofd krijgen.
Als je weet welke deze zijn zijn ze echter makkelijker aan te pakken.

Zwart wit denken.

Alles is goed. Of alles is fout. Er is geen tussen weg. Geen compromis mogelijk.
Een negatief denkpatroon versterkt je negatieve gevoel. En zie daar: je ellendige, uitzichtloze situatie is een feit. Dit zelfde geld voor angst en stress. Stop dus met zwart wit denken. Niet altijd hoeft alles goed te gaan.

Emotionele redenaties

Je gevoel volgen is niet slecht, maar niet altijd een juiste raad gever. Als je emoties onbeheerd en ongecontroleerd zijn hebben ze een grote invloed hoe je de wereld ervaart. Voel je je slecht dan is jou beeld van de wereld slecht. Je zal je hier al dan niet onbewust naar gaan gedragen. Mensen , dingen en gebeurtenissen zullen vaak je negativiteit alleen maar bevestigen. Er ontstaat zo zeg maar een
selffulfilling prophecy, een eindeloze cirkel die zichzelf voedt.

Tunnelvisie

Mensen die net zo fan zijn van wie is de mol weten wat tunnelvisie is. Eén van de belangrijkste redenen is tunnelvisie. We zijn zo gefocust op een bepaald idee of doel, dat we alles wat buiten dat idee valt, niet waarnemen.

Als deze tunnelvisie zich focust op angst of stress blijft je geest zich richten op het het detecteren van gevaar, ongemak of stressvolle situaties. Je geest is voortdurend op zoek naar slechte situaties of omstandigheden om deze te vermijden of te voorkomen. Hierdoor is het moeilijk je veilig te voelen. Als je je niet veilig voelt is het ook nog eens moeilijk om je hoofd leeg te maken.

Overdreven optimisme

Optimisme kan tegen je werken als je het gebruikt om je problemen onder te verbergen. Het kan ook een slechte zaak zijn als het je ervan weerhoudt rationeel te handelen, of als jouw optimisme zich vertaalt in zitten wachten tot het geluk je komt aanwaaien.
Vals of overdreven optimisme kan je doen denken dat alles goed komt, ook al is dit niet zo. Het laat je denken dat je geen plan B nodig hebt. Het kan je er zelfs van weerhouden om je aan te passen aan de omstandigheden als de dingen niet gaan zoals je had gehoopt. Het blijft niet altijd zomer namelijk en de winter komt er aan.

Persoonlijk aantrekken.

De laatste reden die Finch geeft waarom je geen rust in je hoofd ervaart, is dat je constant dingen aan het personaliseren bent. Wat dat betekent is dat als er iets ergs met je gebeurt, je dit tot jouw schuld maakt. Op deze manier zul je in een constante staat van angst verkeren. De trieste waarheid is dat overal ter wereld slechte dingen gebeuren.

Jij bent geen atlas en het lot van de wereld licht niet op jouw schouders. Het leven gaat gewoon niet altijd over rozen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: