Blog,  kracht/zelfvertrouwen,  Persoonlijke ontwikkeling

onmacht: hoe kan je er mee omgaan

Onmacht kan je een naar gevoel geven. Niet in staat te zijn om een situatie, waarin je om wat voor reden dan ook verzeild geraakt bent, te veranderen. Het is een van ergste emoties die je kan ervaren.  Het kan mensen een down gevoel geven en soms zelfs volledig platleggen depressief en overspannen kan je ervan worden en het is zeker een behoorlijke vorm van inperking van jouw geluksgevoel.
Het gevoel van onvermogen, beperkt en er niets aan kunnen doen kan alles overheersend zijn, zelfs als het maar een klein gedeelte van je leven omvat. Toch is onmacht vaak een emoties en niet een staat van zijn. Kan je echt niets?

Het gevoel van onmacht

Onmacht voelt voor veel mensen als dat alle  controle weg is en ze het proces niet kunnen beïnvloeden. De meeste mensen leven met controle, dat geeft een vorm van zekerheid, wat uiteraard maar heel beperkt is, maar het gevoel oordeelt anders en je voelt je onmachtig.

Het kan al om je eigen functie gaan waar een leidinggevende met taken schuift en je de controle over je eigen functie denkt kwijt te raken. Het gaat in deze vaak niet eens over goed of fout, maar het gevoel van onmacht.
Het kan ook zijn dat  je geen baan hebt. Je kent je eigen kwaliteiten, maar de arbeidsmarkt is slecht en behalve frustratie kan het iedere keer naast die leuke baan grijpen een gevoel van onmacht geven. Immers, wat kan je nog doen om dit proces te keren.
Het kan ook gaan over de thuissituatie waar jij of je partner niet prettig meer in de relatie zitten. Je ziet / voelt het bij je eigen partner of bij jezelf en je bent alle “normale” aspecten van een relatie al nagegaan en hebt niets kunnen ontdekken. Dat je je relatie af ziet glijden en er niets aan kunt doen, kan je een enorm gevoel van onmacht geven.

Je hebt helaas niet de verkiezingen gewonnen en mensen stemden niet op jou deze verkiezingen, terwijl je vier jaar  zo je best hebt gedaan.
Maar ook een praktisch probleem als het kopen van een huis en het niet kunnen verkopen van je huidige huis. Welke interieurstilist je er op af stuurt, promotie die je maakt, verkoopbedrag wat omlaag gaat … je krijgt het niet verkocht en je “potje” waaruit je dubbele lasten komen, raakt leeg. Je weet niet meer wat te doen en met het einde in zicht, grijpt de onmacht je naar de keel. Er komt iets snel op je af dat je leven zomaar grootst zou kunnen verstoren.

Je kunt niet zeggen dat het een erger is dan het ander. Het gaat om het gevoel dat je je onmachtig voelt en dat kan in verschillende situaties het geval zijn.


Hoe kom je weer in je kracht?

Het is lastig om een machteloze situatie zomaar om te vormen. Immers, als je wist wat je zou kunnen doen, dan had je het wel gedaan, toch?

Vind  het onbekende. Bij onmacht speelt altijd iets mee van “niet weten” Bijvoorbeeld niet weten wat er nu echt is gezegd door die ander, niet weten hoe erg het eigenlijk is, niet weten wat je moet doen. Spoor op wat er voor jou onbekend is aan de situatie: Daar komt namelijk dat knagende gevoel vandaan. Vaak lijkt alles ineens op losse schroeven te staan. Terwijl het eigenlijk maar om een klein stukje van de puzzel gaat. Vind dat stukje en zoek dan extra info.
Laat de tijd zijn werk doen. Misschien zie je het nu niet, maar over een paar weken wordt dan ineens alles duidelijk. Heb geduld en ja ik weet dat dat lastig is, maar heb vertrouwen. Heb vertrouwen in het leven, in karma en vooral in jezelf (en nee ik kan dat vaak ook niet)
Sparren met anderen. Andere mensen hebben vaak echt goede ideeën! Zoek vooral mensen uit die niks van de situatie weten, die hebben vaak een frisse blik. Als dat niet werkt soms help sparren met direct betrokken ook. (dank je lieve optimistische ex-collega)
Typ letterlijk je vraag eens in op Google, bijvoorbeeld: ” Hoe ga ik om met eigenwijze bazen die niets aannemen” Je wilt niet weten hoeveel fora er zijn met allerlei goede tips.
Wat kun je leren? Besef dat datgene waar jij je onmachtig over voelt precies datgene is waar je iets in hebt te leren. Bekijk de situatie nog eens met de mindset: Wat heb ik hier te leren?

Onmacht is een vreselijk gevoel en als je er eenmaal in ronddraait is het niet eenvoudig er uit te komen. Soms komen mensen er wel zelf uit en soms lukt het ook niet en kan je de hulp van een professional inschakelen. Uiteindelijk doe je het dan ook zelf, alleen met wat hulp.
Wil het nog niet lukken of kun je nu nog niet de juiste stappen nemen neem dan in ieder geval voldoende ontspanning, schrijf een gedicht en zorg goed voor jezelf.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: