ik wil dit niet, teleurstelling
Blog,  Dankbaarheid,  Persoonlijke ontwikkeling

Overspannen: Hoe ga ik om met mijn emotie?

Ieder mens is in staat om allerlei gevoelens te ervaren zoals verdriet, angst, boosheid, vreugde, jaloezie, schaamte, hoop en machteloosheid. In onze huidige samenleving wordt dat niet altijd gewaardeerd. De ratio die is belangrijk en ondanks dat er steeds meer mensen “hun gevoel” belangrijk vinden hebben we nooit geleerd om echt te voelen.  Er zijn veel manieren om maar niet te hoeven voelen. Je kan je emoties bagatelliseren of weg redeneren. Je kan ook veel roken, drinken, eten, hard werken of extreem sporten en dat terwijl we veel kunnen leren van onze emoties.
Als je jouw emoties altijd maar wegstopt raak je op een bepaald moment overspannen. Het is dus heel belangrijk dat je jouw emoties in goede banen kunt leiden, maar hoe doe je dat?

Emoties mogen er zijn.
Ik ben overspannen en voel me schuldig daarover. Het gevoel dat dit mijn eigen schuld is, is nog steeds alles overheersend. Dit schuldgevoel kost mij heel veel kracht.
Dan is er ook nog de twijfel, de eeuwige twijfel. Doe ik het wel goed? Ben ik niet te onzeker, te dom of te lui. De spanning en angst zorgen ervoor dat ik soms zo moet vechten tegen mijn emoties. Maar waarom moet ik eigenlijk vechten tegen mijn emoties? De emoties zelf kosten mij al veel energie, het vechten er tegen nog meer. Je wordt er zo moe van.
Ik mag mij schuldig voelen, ik mag het gevoel hebben dat anderen mij onrecht aangedaan hebben en hoef me daarvoor zeker niet te verdedigen. Je mag ook absoluut open zijn over je emoties.Het is belangrijk te erkennen welke emotie er zijn. In eerste instantie niet om ze te veranderen of ze te begrijpen maar ze gewoon te voelen. Als je leert om de emoties in je lichaam te voelen en ze dan er gewoon te laten zijn,  leer je ze echt kennen. Ik merkte door dit te doen dat emotie een golf beweging te zijn. Ze komen en gaan en door er niet tegen te vechten ben ik minder krampachtig bezig.

Wanneer je ze vervolgens erkent kun je ze gebruiken als informatiebron en de energie van de emoties gebruiken om in beweging te komen. Hierdoor blijf je alert en vitaal, zegt men. Dit vraagt tijd en oefening om letterlijk stil te staan en je lichaam te ervaren. Yoga of lichaamsgerichte therapieën, zoals haptonomie, kunnen daarbij helpen.

Begrijp jezelf beter
Het is belangrijk om jezelf goed te leren kennen. Waar komen jouw emoties vandaan? Welke emoties komen het hardst bij je aan en welke emoties overvallen je? Als je je zelf leert kennen dan kun je jezelf beter wapenen tegen onverwachte emotionele uitbartstingen.  Kom je er niet uit en kun je jezelf niet begrijpen kijk eens of een coach of psycholoog je kunnen helpen en daarvoor hoef je je dus niet te schamen.

Huilen is gezond
Ik heb ook veel gehuild de afgelopen week. Het lijkt te helpen en de golven van emotie lijken minder heftig. Wat blijkt: huilen en tranen zijn goed voor je. Een goede huilbui activeert de vrijlating van twee soorten hormonen die fungeren als natuurlijke anesthetica en hebben de mogelijkheid om pijn te verlichten. Tranen helpen ons ook om giftige stoffen te elimineren, die zich ophopen in het lichaam door stress.

Nu ik dit de afgelopen week geprobeerd heb ben ik veel rustiger en kom ik aan rusten toe. Ik kan weer slapen. De volgende stap is mijn emotie verwerken en mijn emotie uiten. Twee dingen die ik nu nog niet goed kan.

Wordt vervolgd….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: