optimisme
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

5 tips om jouw normen en waarden te vinden

Principes kunnen je zelfvertrouwen vertrouwen geven. Daarover schreef ik al eerder. Maar hoe weet je wat jouw principes zijn? Vaak hebben wij waarden en daarop zijn onze principes gebaseerd. Normen en waarden noemen sommige het ook. Maar hoe weet je nu welke echt belangrijk voor je zijn.

Jezelf ontwikkelen vind je misschien belangrijk en onafhankelijk zijn ook. Eerlijkheid en je wilt creatief zijn natuurlijk. Je wilt af en toe niet veranderen en jezelf zijn.  Kan je daar jouw waarden en dan je principes uithalen. Lastig hè? Maar ook jij kan ze vinden en het is helemaal niet erg als je jouw principes nog niet zo uit je mouw kunt schudden. Het is belangrijk in jouw leven dus je mag best te tijd nemen om jouw pakketje normen en waarden samen te stellen. Hier onder 5 tips om ze te vinden.

 
1. Jouw idool

Wie bewonder jij? Dat hoeft natuurlijk geen superster  te zijn. Denk eens na naar wie je opkijkt, wellicht is dat juist je moeder of je leidinggevende. Bedenk wat je aan die persoon bijzonder of inspirerend vindt. Achter bewondering schuilen vaak waarden die jij belangrijk vindt. Ook jaloezie en nijd kunnen een indicatie zijn wat jij belangrijk vindt, zonder dat je het door hebt

2.  Wat haat je? 

Waar je de meest hekel aan heb is vaak het tegenover gestelde van een waarde die jij belangrijk vind. Haat je rommel, hou je van netheid, vind het verschrikkelijk als mensen te laat komen dan hou je waarschijnlijk van mensen die op tijd komen en vind je liegen verschrikkelijk dan is de waarheid voor jou belangrijk. Dus waar irriteer jij je meer aan dan jouw omgeving. Het tegenovergestelde is waarschijnlijk belangrijk voor jou.

^


3. Vraag een vriend

Vaak benoemen vrienden of familieleden heel makkelijk waar jij voor staat en wat jij belangrijk vindt. Dus vraag aan je partner, je ouders of vrienden welke kernwaarden bij jou horen. Ook leuk, vraag het aan je collega’s! Zij kennen je vanuit een andere rol en hebben wellicht interessante aanvullingen. Laats zei een collega nog tegen mij dat ik niet zo onzeker over kom als ik altijd zeg en schrijf. Dat vond ik super om te horen dus je krijgt soms zomaar een compliment.

4. Waar stop je tijd in?

Schrijf de drie dingen op die op dit moment het allerbelangrijkst zijn in je leven en waar je veel tijd aan besteedt. Misschien is dat een leuk project waar je mee bezig bent, zijn het je kinderen of een nieuwe uitdaging op werk. Bedenk wat het voor je betekent.  Waarom is het zo belangrijk? Welk gevoel geeft het je? Waarschijnlijk komen bij verschillende dingen dezelfde waarden terug.

5. Kies er maximaal 7 uit.

Nog beter als je het met vijf of drie kunt. Elimineren is zo lastig. Schrijf ze op een blaadje en kijk er elke dag naar. Voel je je na een maand er nog mee verbonden dan heb je je kern waarden gevonden.

Ook deze test kan helpen, om meer inzicht te krijgen wat voor jouw belangrijk is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: