Persoonlijke ontwikkeling

Nieuw jaar: het roer om! (5 tips)

Het is december, de maand van feesten van drukte en gezelligheid. Het is december de laatste maand van het jaar. Het is de tijd van goede voornemens. Tijd om na te denken over het afgelopen jaar. Tijd om te bedenken wat je eventueel anders wil. Mocht je tot de conclusie komen dat je inderdaad dingen anders wil. Dat je het roer wil omgooien ga je dat ook doen of durf je niet? Wat houd je tegen? Het leven kan een avontuur zijn.

Kleine stapjes

Vaak doet het woord ‘avontuur’ denken bergbeklimmen, parapenten of basejumpen. Dit is echter meer een avontuur voor gevorderde. Start met iets kleins. Start met een hobby. Maak ruimte in je tuin voor een moestuin, doe een online taalcursus, bezoek een inloopuur van een ‘schilderen voor beginners’ bij jou in de buurt. Het mag iets kleins zijn zolang jij het maar als avontuurlijk vind. Kijk een buiten je comfort-zone. Wie weet vind je zo wel je passie.

Durf het

Angst of onzekerheid (‘Kan ik het wel?) kunnen een drempel zijn om iets nieuws te doen. Dat ene wat je zou willen. Behoorlijk logisch, maar wel zonde. Zie het allemaal als een experiment. Je hoeft er niet goed in te zijn, het te kunnen of er een pro in te worden. Het belangrijkste is de eerste stap. Die reis van 1000 kilometer begint echt met de eerste stap.Je kunt falen, nou en.

Als je dat niet hebt en per se wilt weten dat het goed komt, dan is het avontuur niet voor jou bestemd. Soms zal het grandioos goed gaan, soms faliekant fout. Zolang je leert en er energie uithaalt, is het het allemaal waard! Soms voel je je misschien een mislukking. Nou en? Lees hier hoe je daar mee om kunt gaan.

Maak het van jou!

Wat je ook doet, zorg dat het van jou wordt. Lees, leer, faal maar stop er altijd iets van jezelf in. Uiteindelijk wordt je er vanzelf beter in. Oefening baart kunst en dit geld ook voor het maken van keuzes, falen en op avontuur gaan.

Stop de ja-maar stem

De kleine of juist luide stem achterin je hoofd die met allemaal redenen komt om het niet te doen. De gedachte dat je te weinig tijd of geld zou hebben is de meest gehoorde ‘ja-maar’ Tijd moet je maken en geld, ach hoeveel heb je werkelijk nodig en wie weet ontdek je wel dat gat in de markt. Als je het niet probeert.

Ga jij op avontuur het volgend jaar!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: