Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

We kunnen niet veranderen! (en andere leugens)

Waarom doen we dingen niet gewoon anders? Waarom worden we ons zelf niet de baas, hebben we geen controle? Waarom pakken we die regie niet in ons leven? Dit komt omdat we in onze eigen leugens geloven. Waarom kunnen we niet veranderen?  De meest hardnekkige bespreek ik hieronder.

Ons karakter staat vast

We zijn er zo aan gewend geraakt dat we doen wat we doen, dat we ons bijna niet meer kunnen voorstellen dat we kunnen veranderen. Ons karakter staat echter helemaal niet vast. Vaak levert het veel inzicht op als je beseft hoe je huidige gedrag tot stand is gekomen. Je bent gevormd door je positie in het gezin (of je bijvoorbeeld de oudste of jongste bent), de boodschappen die je ouders je mee hebben gegeven en belangrijke emotionele gebeurtenissen in je leven. Daardoor ben je gaan doen, zoals je doet. Je bent niet zo geboren, maar je bent je zo gaan gedragen. En wat gebeurt er als je ervoor kiest om het vandaag anders te gaan doen? Dan vorm je een nieuw karakter.Hoe ik me voel komt door anderen

Je bent chagrijnig, want de kinderen luisterden vanochtend niet. Je voelt je gespannen want er zijn onverwachte ontwikkelingen op het werk. Je voelt je teleurgesteld omdat je partner een afspraak niet is nagekomen. Elke keer leg je de oorzaak voor je gevoelens bij een ander, maar er zijn echt mensen die zich door dezelfde gebeurtenissen niet van slag laten brengen. Het is niet andermans verantwoordelijkheid dat jij je chagrijnig, gespannen of teleurgesteld voelt. Jij creëert namelijk je eigen gevoel. De manier waarop je kijkt naar een gebeurtenis, de manier waarop je denkt, je lichaamshouding en je woordgebruik bepalen samen hoe jij je voelt. Neem dus de controle terug.

Veranderen vraagt om veel energie en is onmogelijk

Een positieve verandering bij onszelf in gang zetten zien we als een groot project. Op basis van eerdere ervaringen zijn we gaan geloven dat veranderen altijd moeilijk is en heel veel energie kost. Soms piekeren we zo lang over een verandering dat we daardoor niet eens in beweging komen. Of we zien zo veel beren op de weg dat we maar snel wat excuses bedenken. Veranderen hoeft echter niet zo heel moeilijk te zijn. Het begint met heel kleine stappen waarmee je vandaag kunt beginnen. En ook super belangrijk dat je hierin je eigen weg gaat. Het is prima dat je collega heel snel een verandering eigen kan maken, dat hoeft niet te betekenen dat jij het op het zelfde tempo moet doen. Jij moet echt je eigen weg hier in vinden.

Geniet vooral van de weg die je gaat, van het proces, dan wordt veranderen steeds makkelijker.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: