tuinieren, gelukschallenge
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Niet meer haasten. 9 tips

In 2016 schreef ik dit blog over haast. Op dat moment ging het nog goed met mij. Niet veel later sloeg de stress totaal in omdat ik me weer liet opjagen. Nooit meer dacht ik hierna. En in principe gaat dat meestal goed, maar af en toe laat ik mij toch me slepen door de haast in het leven. gelukkig neem ik veel vaker de controle weet terug en gebruik de volgende tips om me niet meer te haasten.

1. Neem je tijd om dingen te doen


Haast je niet. Neem de tijd om activiteiten goed uit te voeren. Zorg ervoor dat je je tijdens alles wat je doet ontspannen voelt, dat je ademhaling rustig is (haasten zorgt voor een hele snelle, hoge ademhaling) en dat je een voor jou prettig tempo aanhoudt. Dat betekent niet te snel, maar ook niet te langzaam. Juist dingen te langzaam doen kan ook weer stress geven, zoek dus het juiste tempo voor jouw!

2. Doe wat je wilt, maar overdrijf niet


Stop met teveel dingen op een dag willen doen. Een dag heeft maar 24 uur dus als je het niet red is er morgen weer een dag. Kijk wat het belangrijkste is.

3. Wees zo flexibel mogelijk


Wees flexibel ten opzichte van je planning, wat je vanavond eet en hoe het leven loopt. Het leven loopt sowieso altijd anders dan je denkt, dus waarom zou je star vasthouden aan dingen omdat jij vindt dat ze (op jouw manier) moeten? Als je alles heel strak inplant, wordt je zo flexibel als een betonnen paal… Laat los en accepteer dat dingen niet (altijd) op jouw manier gaan…

4. Doe leuke dingen


Doe dingen die jij leuk vindt en waarvan je ontspant. Blijf vooral spelen.

vier
platinumportfolio / Pixabay
Blijf vooral spelen

5. Realiseer je dat rust iets anders is dan ontspanning


Ontspanning en rust zijn niet hetzelfde! Jarenlang dacht ik dat ik meer rust wilde in mijn leven. En nu ik overspannen thuis zat had ik rust en was het nog niet goed. Je kunt een (relatief) rustig leven leiden en je toch opgejaagd en gespannen voelen. Zorg voor ontspanning! Ontspanning is niet per definitie rustig; je kunt ook ontspannen door intensief te gaan sporten of een avondje heftig te gaan dansen op muziek die jij mooi vindt. Sinds ik elke week weer 35 tot 140 km per week fiets (woon werk verkeer) ben ik veel rustiger.

6. Laat je ambities los

De reden dat ik gehaast was, was mijn carrière, mijn baan, mijn studie. Ik had bepaalde doelen. Maar komt tijd, komt raad en jezelf oz hard blijven pushen geeft niet de garantie dat je die doelen ook moet halen. Iets je rustiger aan doen kan ook prima.

7. Heb vertrouwen

Heb vertrouwen dat het goed komt. Vertrouw op jezelf en gun jezelf de tijd om te ontwikkelen en te groeien. Tot de tijd rijp is om tot bloei te komen.


8. Het leven zich niet laat haasten


Alles heeft zijn tijd nodig. Gras gaat niet sneller groeien als je eraan trekt. Natuurlijk moet je niet passief achterover gaan zitten leunen, lekker vertrouwend dat het universum alles voor je regelt, maar neem je tijd. Er is een tijd voor zaaien, ontwikkelen, groeien, bloeien en oogsten. Het leven laat zich n iet haasten.

9. Wees gewoon je allerleukste zelf


Vanuit je hart leven betekent dat je dingen doet die dicht bij je staan, die bij je passen. Word en wees je allerleukste en mooiste zelf. Zorg voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Het leven is niet altijd leuk, maar maak het zo leuk en mooi mogelijk voor jezelf en daardoor ook voor je omgeving.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: