
Neem altijd verantwoordelijkheid ook al ben jij niet schuldig.
Wanneer ik een probleem ervaar die door een ander is veroorzaakt dan wijs ik naar de ander. Ik kan er niets aan doen dat mijn collega de verkeerde informatie gaf, ik kan er niets aan doen dat mijn leidinggevende mij niet begrijpt, ik kan er niets aan doen dat die ander door rood reed, ik kan er niets aan doen de veter van die jongen los zat.
Wat als ik die verantwoordelijkheid wel naar me toe zou trekken, zou ik dan meer problemen kunnen oplossen? Kan je meer aan als je stopt met wijzen?
Je hebt niet overal controle over. Er gebeurt van alles in je leven waar je geen controle over hebt. Mensen doen soms dingen waar jij last van hebt, die problemen vormen voor jou.
En hoewel andere mensen problemen voor jou veroorzaken, kun je deze mensen niet controleren. Jij kunt ze niet dwingen deze problemen voor je op te lossen. En zo kan het zijn dat je problemen ervaart als resultaat van iemand anders acties. Soms is het zelfs zo dat de persoon zich niet altijd bewust is van het feit dat jij er last van hebt.
Jij hebt een probleem en blijft hoe dan ook zitten met het probleem. En als je ervoor kiest om dit probleem in je leven te laten, dan is het in die zin jouw schuld dat je het nog steeds ervaart.
Succesvolle mensen nemen altijd verantwoordelijkheid
Het nemen van verantwoordelijkheid is één van de belangrijkste stappen naar een succesvol leven. Zodra jij verantwoordelijkheid neemt kan je niemand meer de schuld geven. En nee je gaat niet iemands problemen voor hen oplossen, je gaat JOUW problemen oplossen en als je daarmee de problemen van anderen oplost. Mooi meegenomen toch?
Succesvolle mensen blijven niet zitten en wijzen, ze gaan aan de slag. Succes volle mensen blijven niet zeuren en nemen geen wraak ze gaan aan de slag. Ze halen diep adem, slikken en gaan ervoor.
Wanneer er iets gebeurt in je leven waar je niet blij van wordt eigenlijk maar twee keuzes:
1. Accepteer de situatie;
2. Doe er iets aan
Niet succesvolle mensen hebben een derde (en favoriete) mogelijkheid bedacht: Zeur over de situatie en geef een ander de schuld. Het geeft je een vals gevoel van controle, maar het is niet erg effectief. En je wordt er sowieso niet gelukkiger van.
Kaboutertjes bestaan niet.

Waarom zou je dat doen? Waarom zou je aan de slag gaan met dingen die jij niet hebt veroorzaakt? Heel simpel, jij bent degene die met het probleem zit. Als jij een fijn leven wilt hebben, dan zul je het uit de weg moeten ruimen, want er is niemand die het voor je komt doen.
Dus je neemt verantwoordelijkheid. Het is een rotstreek dat je collega zijn belofte niet nakomt waardoor jij in de problemen komt. Ja, dat kost je extra werk. Je weet ook meteen op wie je kunt bouwen. Je collega neemt zijn verantwoordelijkheid niet, en jij neemt je verantwoordelijkheid wel. Dat maakt jouw kansen op succes dus vele malen groter.
Waarom zou de jonge generatie moeten opdraaien voor de problemen die de oude generatie heeft veroorzaakt? Simpel, ze kunnen blijven wijzen, maar daarmee lossen ze problemen in de economie, pensioenen, de zorg en het milieu niet op. Als het jouw probleem is geworden, onderneem dan actie om dat probleem op te lossen. Je doet het voor jezelf. En niemand komt het voor je doen.
Onderneem actie, ook als het niet jouw schuld is.
Kortom, neem altijd je verantwoordelijkheid, zelfs als het in eerste instantie niet jouw verantwoordelijkheid lijkt. Dat wil niet zeggen dat je een soort slaafje wordt waar iedereen overheen loopt. Het is niet effectief om je constant bezig te houden met het oplossen van andermans problemen. Richt je op het oplossen van je eigen problemen, zelfs al zijn ze duidelijk veroorzaakt door een ander.
Wanneer je de verantwoordelijkheid rustig naar je toe trekt wordt je leven makkelijker, duidelijker en bovendien een stuk positiever.
Lastig he? Ja vind ik ook en het is lastig dat kabouters niet bestaan toch geloof ik dat bovenstaande waar is. Je bent het waard om verantwoordelijkheid te nemen.

