Ik zeg nee, nee zeggen mag
Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Nee zeggen op je werk.

Nee zeggen is  al moeilijk genoeg, maar nee zeggen op je werk is pas echt lastig, want hoe zeg je nee terwijl je je baas en collega’s tevreden houd. Op je werk word je voordat je het weet overspoeld door mails, projecten en plannen. Of zit je voor de zoveelste keer in een week over te werken. Het is makkelijk om je daardoor te laten meeslepen, maar slim is dat niet. Vaak doen al je collega’s het zelfde en ga jij er dood leuk in mee. Totdat je het niet meer aan kan.

Waarom is nee zeggen op het werk zoveel moeilijker?
Nee zeggen op het werk is extra moeilijk omdat daar sprake is van een hiërarchische situatie. Ook al stelt je leidinggevende zich niet per se op als een baas, is hij menselijk en eigenlijk beste een toffe peer, je bent wel ondergeschikt aan hem. Nee zeggen tegen iemand die je tevreden moet stellen is lastig.
Veel mensen hebben ook vanuit enthousiasme moeite met nee zeggen. De klus die je krijgt is leuk. Het is geweldig en je voelt je vereerd, ervaart het al eens promotie.

bewaak je grenzen
Uiteindelijk heeft niemand er wat aan als jij je grenzen niet durft te bewaken. Met te vaak ja zeggen schep je verwachtingen die je niet kunt waarmaken: je gaat dingen afraffelen en dat komt de kwaliteit van je werk niet ten goede. Slecht werk afleveren zorgt voor meer teleurstelling dan op tijd aangeven dat iets je niet gaat lukken. Verwachtingen managen doet wonderen en je kan nog eens iemand daadwerkelijk verrassen.



Tips om nee te zeggen
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om nee zeggen iets makkelijker te maken. En ook nee zeggen op je werk wordt zo makkelijker

1. Geef niet gelijk antwoord
Krijg je een verzoek? Weersta de verleiding om direct te antwoorden. Je mag best wat tijd vragen om na te denken. Zo kun je afwegen of je echt aan het verzoek moet voldoen. Zo nee, dan heb je tijd om te bedenken hoe je jouw nee het beste kunt uitleggen.

2. Leg uit waarom je nee zegt
Als je jouw nee kunt onderbouwen is de kans veel groter dat de ander er begrip voor heeft. Bedenk geen smoesjes, maar geef eerlijk aan waarom je niet aan een verzoek kunt voldoen.

3. Geef een alternatief
Nee zeggen hoeft niet te betekenen dat je iemand afscheept. Denk mee over alternatieven. Kun je een bepaalde taak niet uitvoeren, dan is het misschien wel mogelijk dat je een collega op weg helpt met een paar tips. Of je verwijst je leidinggevende door naar een collega die wél tijd heeft. Ook kun je soms dingen doorschuiven. Ben je deze week te druk? Zeg dat je de klus volgende week wél kunt oppakken.

4. Laat je niet zomaar iets in de maag splitsen
Wil een collega of leidinggevende iets van je? Dan mag je best verwachten dat hij met een duidelijk verzoek komt. Collega’s die zomaar iets over de schutting gooien kun je vragen om een duidelijk geformuleerd verzoek. Zo kun jij een beter inschatting maken van hoeveel tijd de taak jou gaat kosten en hoef je je niet eerst door een berg informatie te worstelen voordat duidelijk is wat er van je wordt verwacht.

Denk vooral goed aan jezelf. Een gemotiveerde collega en werknemer is goud waard.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: