Ik zeg nee, nee zeggen mag
Persoonlijke ontwikkeling

Nee zeggen mag: 10 tips

Gister schreef ik dit gedicht. Ik schreef dit, omdat mijn ja pijn deed en ik geen nee durfde te zeggen uit angst. Bang dat mensen mij niet leuk vinden, mij gaan afwijzen, ik ontslagen wordt, niet serieus genomen wordt durf ik vaak geen nee te zeggen. Ik weet dat ik voor mezelf op moeten komen,maar waarom lukt het mij dan zo vaak niet? Vandaag ga ik graag  in op mijn diepe overtuiging dat ik nee mag zeggen.Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Een bekende, een goede vriendin, een collega of  je leidinggevende vraagt je iets en je vindt het moeilijk om te weigeren. Zelfs bij een onbekende colporteur op straat kan het lastig zijn om nee te zeggen.  Bij mij komt dit deels omdat ik er niet van hou om mensen in de steek te laten of ze teleur te stellen, deels komt dit door angst.  Ik neem vaak te veel hooi op mijn vork, omdat ik geen nee durf te zeggen. Tijd om dit te veranderen. Vanaf nu gaan we vaker nee zeggen!

Hieronder heb ik een aantal tips opgeschreven die ik ga proberen, misschien heb jij er ook wat aan.

1.Besef: Elke keer als we ja zeggen tegen iets, zeggen we nee tegen iets anders.

Als je ja zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je nee tegen dingen die je graag doet. Als je ja zegt tegen overwerken, zeg je nee tegen je sociale leven, tegen sport, tegen tv kijken. Ik wil graag mijn passie nastreven en dat brengt met zich mee dat ik ook veel nee zeg. Ik zou veel nee moeten zeggen. Dat ik wel eens nee zal moeten zeggen zal zeker niet altijd begrepen worden.Vanaf nu ga kijken wat ik belangrijk vind en daar besteed ik mijn meeste tijd aan. Prioriteiten stellen en bij je principes blijven is dan belangrijk. (lees hier over hoe principes je kunnen helpen)

2.Besef: Nee zeggen is respect voor jezelf hebben.

Ben je dan eerlijk naar jezelf? Nee zeggen is voor mij nu respect hebben voor mezelf. Heb jij respect voor jezelf? Zijn anderen belangrijker dan jezelf?  Als jij geen respect hebt voor jezelf, je dromen of tijd, wie zal het dan wel hebben?
Als je merkt dat je ja zegt terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen, is het belangrijk om je bewust te worden van je denkpatroon. Trap niet in de valkuil dat je er moet zijn voor anderen en dat je oplossingen voor de ander gaat bedenken omdat jij nee zegt. Maak van zijn probleem niet te snel jouw probleem!

3.Besef: Nee zeggen tegen een vraag van iemand is niet tegen de persoon zelf.

Je wijst echt iemand niet af door er een keer niet voor hem te zijn. Daarbij als je altijd nee moet zeggen is het misschien wel zo dat je niet op de juiste plek bent of dat het niet de juiste mensen zijn die dingen aan je vragen. Mensen die het beste met jou voor hebben zullen jou als ze je goed kennen dingen ook dingen vragen waarvan je gelijk enthousiast van wordt en dingen waar jij goed in bent.


 4. Neem een denkpauze.

Geef niet meteen antwoord wanneer iemand om een gunst vraagt. Zeg dat je erop terug komt, daar is niets raars aan. Jezelf even denkpauze geven, levert je tijd om dingen op een rijtje te zetten, bijvoorbeeld of het je wel uitkomt om de ander te helpen of dat je jezelf anders in allerlei bochten moet wringen.
Door er even over na te denken makkelijker checken of dit binnen je principes en bezigheden past.

 5.Je hebt het recht om nee te zeggen.

Jij bent de enige die dit recht kan bewaken. Vraagt iemand je om een gunst en er staat niets in je agenda, je hebt altijd het recht om nee te zeggen! Besef dat jezelf ook recht hebt op een avondje niets doen. Als de persoon een open mind heeft zal zij begrijpen wanneer je nee zegt. Begrijpt een persoon het niet, besef dan dat dit niet van jou is maar van de ander.

 6.Je bent geen verklaring schuldig.

Het maakt je zoveel krachtiger als je gewoon simpel nee zegt. Een verklaring geven is eigenlijk goedkeuring van de ander krijgen waarom je nee zegt.
Maak het daarom simpel een simpel nee is voldoende. Je kan ook zeggen “Ik heb andere prioriteiten” of “misschien een andere keer”

 7.Wees dankbaar

Veel mensen denken dat het niet respectvol en ondankbaar is als je nee zegt. Zelf dacht ik dit ook lange tijd. Maar het is eerlijk en respectvol naar jezelf om nee te zeggen als het niet goed is voor jou. Daarbij is dit een kans om iemand dankbaar te zijn. Verontschuldig je je niet maar zeg: “Dank je dat je mij deze taak toevertrouwt maar nee ik doe het niet” Door de ander te bedanken hou je het positief. (Ik schreef er hier al eerder over en over nog 6 situatie waarin je dankbaar kunt zijn ipv sorry zeggen)

 8.Je mag je mening veranderen

Ik ga het nog een keer schrijven. Je mag van mening veranderen, ja je mag echt van mening veranderen. Dit vind ik zelf lastig.
Soms besef je echter pas achteraf dat het toch niet zo handig van je is geweest om ja te zeggen. Dat is vervelend, maar je hebt het recht om van mening te veranderen. Vertel het degene dan wel zo snel mogelijk, zodat die ook weer de tijd heeft om een oplossing te zoeken. Stel dus niet uit omdat het niet fijn voelt om de ander te teleurstellen. Het kost jezelf alleen maar energie als je ermee zou wachten.

 9.Vraag je af: Wat is er erg aan als de ander boos wordt?

Iemand heeft het recht om boos of teleurgesteld te zijn als je ergens nee tegen zegt, maar bedenk eens voor jezelf waarom je dat zo vervelend vindt.
Wat is erger? Dat de ander teleurgesteld is of dat jij iets tegen je zin doet? Als een ander boos wordt zegt dat ook heel veel over de ander. Maak van zijn probleem niet jouw probleem.

 10 Zeg ook nee met je lichaamstaalhouding

Mensen willen vaak geen nee van je horen, zeker niet als ze altijd gewend zijn dat je ja zegt.
Als je nee zegt dan is het ook verstandig om dit ook uit te stralen. Sta of zit rechtop zonder te wiebelen, kijk de ander aan, houd je armen ontspannen langs je lichaam en spreek duidelijk.
Ook kan het soms helpen een aantal keren ‘nee’ te blijven zeggen, stug te blijven volhouden terwijl de ander je op allerlei manieren probeert te overtuigen. Hou vast aan wie jij bent en als dat op het moment nee is sta er dan ook letterlijk voor.

Heb jij nog aanvullende tips? Plaats deze onder in een reactie en help hierdoor mij en anderen. (en nee zeggen mag ook en dan doe je het lekker niet!)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: