Ik zeg nee, nee zeggen mag
Persoonlijke ontwikkeling

Nee is nee en waarom nee zeggen zo moeilijk is

Vind jij nee zeggen ook zo moeilijk. Ik wel. Ik schreef er zelfs meer gedichten over. Lees hier en hier.
Aan de reacties die ik daar op kreeg is duidelijk, nee zeggen is voor veel mensen moeilijk maar waarom is nee zeggen nu zo moeilijk.

Reden waarom het zo moeilijk is nee te zeggen.

Voor mij zijn er verschillende redenen om nee te zeggen. En nee pas nu ik ouder ben herken ik soms de onderliggende reden. Echter dit maakt het makkelijker voor mij om toch nee te zeggen. Wat zijn nu situaties waarin ik het moeilijk vind nee te zeggen.

Niet durven

Soms durf ik geen nee te zeggen. Of eigenlijk komt meeste neer dat ik geen nee durf te zeggen.

Bang hoe anderen denken

Bang dat anderen met stug vinden, of inflexibel klinkt misschien raar, maar wat anderen van mijn vinden is jaren lang heel belangrijk geweest. Dat is ook niet gek aangezien een mens een kudde dier is.
Ik kan bang zijn dat iemand mij verlaat, of bang zijn dat ik weggestuurd wordt.

Bang om anderen teleur te stellen

Het zijn vaak aardige mensen die grote moeite hebben om nee te zeggen. Het zijn vaak mensen die conflicten liever uit de weg gaan, dan nee zeggen tegen een verzoek. Soms ben ik zelfs bang dat anderen boos worden en daarom zeg ik dan geen nee.

Bang zijn om iets te missen

Want als je nee zegt mis je niet het allerleukste feestje ooit? Dat akelige gevoel wordt FOMO (the Fear Of Missing Out) genoemd. Het is de angst om iets belangrijks of leuks te missen. Maar is het echt zo erg dan iets te missen? Soms vraag me af of ik niet te hard en te streng voor mezelf ben.

Voldoening

Een totaal andere reden dat mensen geen nee zeggen is misschien een iets positievere reden. Andere mensen uit de brand helpen, geeft veel voldoening. Het geeft een goed gevoel nuttig te zijn. Het geeft een goed gevoel iemand te helpen, maar die mag natuurlijk nooit ten koste van jezelf gaan.

Niet iedereen snapt dat nee, nee is

De meest ongrijpbare reden dat nee zeggen moeilijk is, is dat niet iedereen altijd een Nee accepteert. En als je dan niet sterk in je schoenen staat dan ga je er soms toch in mee. Het kost veel energie aan een nee vast te houden als deze niet geaccepteerd word.

Misschien dat het onderstaande filmpje nog kan helpen. Dit hielp mij ontzettend.

Meer lezen? Lees ook

Nee zeggen op je werk.
Nee zeggen mag: tien tips

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: