Blog,  Persoonlijke ontwikkeling

Moet je anderen accepteren? Hoe dan?

Moet je anderen accepteren zoals ze zijn? Hoe doe je dat precies? Hoe voorkom je frustratie? En heb je ook nog andere keuzes? Soms zijn mensen zo irritant, maar heel eerlijk veel vaker ligt het aan jou?

Poezie Helpt: Anders dan anderenWe zijn allemaal verschillend.

Dat is de realiteit en jij of ik zullen dit nooit kunnen veranderen.
Sommige mensen doen dingen die je totaal niet aanstaan: ze irriteren je en gedragen zich op een manier die je niet begrijpt. Helaas kunnen we anderen niet veranderen, net zo min als zij ons kunnen veranderen.
Proberen om iemand te veranderen, is als vechten tegen het weer: wat je ook doet, het is zoals het is. Je hebt er weinig invloed op. Wat doe je als het weer je niet bevalt? Je gaat schuilen of zoekt een ander klimaat op. Dat zijn de enige keuzes die je hebt.

Je kunt wel iemand beïnvloeden.

Dus je kunt iemand niet fundamenteel veranderen, maar je kunt hem of haar wel beïnvloeden. Net zo goed als zij jou ook beïnvloeden. Denk eens aan de keren dat jij beïnvloed werd door anderen? Wie waren deze mensen en wat deden ze? Je kan hier veel van leren.
De beste manier om iemand te beïnvloeden is door het goede voorbeeld te geven. Door zelf het gedrag te vertonen dat je van de ander wenst.
De slechtste manier om iemand te beïnvloeden is door de ander te bekritiseren. Hij of zij gaat zich dan alleen maar verdedigen en dat is niet goed voor je relatie. Jij vindt het toch ook niet leuk om op je fouten te worden gewezen?Hoe dichterbij, hoe moeilijker.

Hoe dichter iemand bij je staat, hoe moeilijker het is om de ander te accepteren zoals hij of zij is. Hoe een vage kennis zich gedraagt, interesseert je waarschijnlijk niet veel. Maar de terugkerende gewoontes van je partner, die zitten je wel dwars.

Laat de controle los.

Het besef dat je de ander niet fundamenteel kunt veranderen, is moeilijk te accepteren. Maar het geeft je wel een enorme rust en vrijheid: je hoeft je niet meer continue druk te maken.
Niet alleen doe je de ander daar een plezier mee, je helpt er ook jezelf mee.
Er is niets dat meer frustreert dan te proberen iemand te veranderen – om er vervolgens achter te komen dat dit niet lukt.
Als het gaat om de omgang met anderen mensen heb je eigenlijk altijd maar 4 keuzes!.

Afscheid nemen

Ik geloof dat dit vaak de slechtste oplossing is, zowel voor jou als voor die ander, maar soms is het noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met Narcisten of giftige personen.

Frustratie

Je blijft proberen de ander te veranderen, maar dit lukt niet. En hierover kun je gefrustreerd zijn en blijven. Dit kost veel energie en geeft ook spanning in de relatie.

creëer afstand

Dit maakt een relatie vaak werkbaar. Je wilt niet te dicht bij de ander zijn die je irriteert, maar je wilt ook geen afscheid nemen. Dit maakt een relatie vaak wel werkbaar.acceptatie

Door te accepteren dat anderen anders zijn, hun eigenweg gaan en misschien die irritante eigenschappen helemaal niet zo slecht bedoelen, geef je jezelf veel rust in de relatie. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor de goede dingen tussen jou en de ander. Misschien kun daardoor nog makkelijk het goede voorbeeld geven. Lees ook hier hoe je anderen beter kunt accepteren.

Waar kies jij meestal voor als anderen je irriteren. Ben je van gedachten verandert?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: